Striae creme: behandeling met tretinoine

Striae: ze ontstaan door progressieve, continue rek op de huid.

Tretinoïne creme (striae creme): verbetert het elastine en collageen in de huid en het remt de afbraak van collageen die ontstaat bij beschadiging door ultraviolet licht.

Er werd een groot onderzoek gedaan bij 22 patiënten met striae, 10 werden er met striae-crème behandeld en 12 met een basiscrème.

 

Striae creme

De behandeling bestond uit 1 maal per dag aanbrengen van de tretinoine creme, gedurende 6 maanden. Er werd 1 stria aangewezen als ‘controle striae’. Bij iedere controle werden de lengte en de diameter van de striae gemeten.

Voor de behandeling, na 2 weken, na 4 weken en vervolgens iedere maand werden de stiae geanaliseerd door de onderzoekers, waarbij de kleur, de rimpeling, het ingezonken zijn en de consistentie van de striae geëvalueerd werden.

Ook werd er bij alle patiënten voor en na de behandeling een beetje huid van de striae afgenomen. Dit werd gebruikt voor histologisch onderzoek en analyse van collageen en elastine.

80% van de patiënten die met tretinoïne waren behandeld lieten een klinische verbetering zien van de striae (slechts 1 patiënt in de groep die alleen met de basiscrème was behandeld liet ook verbeterig zien).

De lengte en de breedte van de striae lieten in de tretinoïne-groep een sterke verbetering zien in vergelijking met de basisgroep. Vooral de consistentie en het ingezonken aspect van de huid verbeterde enorm.  Ook histologisch onderzoek laat een sterke verbetering zien van het elastine en collageen in de striae.

 

Aanvullend onderzoek naar de behandeling van striae

Er lopen nog aanvullende onderzoeken naar de behandeling van striae met carboxytherapie en microneedling waarvan de voorlopige resultaten zeer veelbelovend zijn.

Meer informatie over tretinoine creme

 

 

 

Literatuur
Kang S, Kim KJ, Griffiths CEM, Wong T-Y, Talwar HS, FisherGJ, et al.
Topical tretinoin (retinoic acid) improves early stretch marks.
Arch Dermatol 1996;132:519-26.

4 gedachten over “Striae creme: behandeling met tretinoine

 1. Marielle schreef:

  Werken die cremes dan echt? Striae zijn toch scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel, en ik vraag mij af of een striae creme tot daar kan komen?

  Marielle

  1. Beste Marielle,

   Striae zijn inderdaad onderhuidse scheurtjes. Tretinoine creme stimuleert de huid en stimuleert de aanmaak van ‘normaal’ bindweefsel.
   Je hebt gelijk dat de striae creme niet zo diep in de huid kan doordringen dat het onderhuidse bindweefsel verbeterd, maar wel de oppervlakkige laag. Voor een goede verbetering van striae adviseren wij altijd een combinatie van behandelingen: Carboxytherapie – Microneedling – Striae creme.
   Sinds een aantal jaren gebruiken wij deze combinatie van striae behandelingen en het geeft zeer goede resultaten.

   Voor meer informatie over striae behandelingen: klik hier

   Vriendelijke groeten,

   Frodo

 2. Anne schreef:

  Hoi, ik lees de reactie hierboven over striae, en de behandeling met Carboxytherapie- Microneedling en Striae creme. Hoe zit het dan met laserbehandeling en striae? De quatriple therapie waarover ik heb gelezen oen jullie dit ook en is dit beter dan zonder laser?
  Gr Anne

 3. dalal schreef:

  Welke behandeling laat het beste resultaten zien en wat kost het ik vind het niet erg duidelijk op het site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Cookie instellingen

Afspraak maken