Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend (video)consult

Maak een afspraak

Donkere kringen onder ogen

9,0

uit 621 beoordelingen

13.500+

Cliënten

35.700+

Behandelingen verricht

Kringen onder ogen verwijderen of verminderen

Kringen onder de ogen ontstaan niet alleen bij mensen die niet genoeg slapen of ongezond zijn. Ook bij mensen die gezond leven en voldoende rusten kunnen donkere kringen of vlekken onder de ogen ontstaan. Bij Kliniek Dokter Frodo verminderen we de donkere kringen of laten we ze zelfs verdwijnen. Tijdens een online videoconsult bekijken we welke behandeling het beste bij u past.

Plan uw videoconsult

Leidende kliniek op het gebied van cosmetische behandelingen

Bij Kliniek Dokter Frodo kijken we naar de behandeling die het beste bij uw situatie past. Tijdens een consult bespreken we uw indicaties en nemen we de verschillende opties met u door. We hanteren diverse behandeltechnieken om de blauwe plekken onder de ogen te verminderen of te verwijderen.

 • Voorbereiding Consult met de arts
 • Verdoving Mogelijk, indien gewenst
 • Duur behandeling Vanaf 30 minuten
 • Product Hyaluronzuur, CO₂-gas of laser
 • Veiligheid Uiterst veilig
 • Duur resultaat Tot 24 maanden
Dé specialist in donkere kringen onder de ogen

Dé specialist in donkere kringen onder de ogen

Bij Kliniek Dokter Frodo vindt u een unieke combinatie van verschillende cosmetische oog-, wallen– en donkere kringen specialismen onder één dak. De cosmetisch artsen van Kliniek Dokter Frodo zijn specialist in de toepassing van verschillende cosmetische behandeltechnieken, waardoor u altijd een behandeladvies op maat ontvangt.

Dokter Frodo is wereldwijd trainer en opleider van cosmetische artsen en is aangesloten als cosmetisch arts bij de NVCG. Daarnaast zijn al onze artsen aangesloten bij de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten, de Allergan Medical Institute en de Dutch Aesthetic Laser Association.

 • Aangesloten bij de NVCG
 • Veilige behandelingen
 • Natuurlijke resultaten
 • Kliniek in Amsterdam
 • Ervaren cosmetisch artsen

Voor-en-na foto's

"Ik ben enkele weken geleden weer bij dokter Frodo geweest en ik ben zo blij als een kind. Ik zie er 10 jaar jonger uit. Waar ik nog het meest gelukkig van word, is dat ik me een stuk zekerder voel sinds ik bij hem ben geweest!"
4 / 5
56 reviews
Lees meer op Google
Google
"Ik ben heel fijn geholpen door dokter Desiree, ze geeft mij altijd eerlijk advies en de resultaten zijn daadwerkelijk natuurlijk. Daarnaast is het fijn dat ze altijd na een paar weken een controle afspraak met je inplannen om er zeker van te zijn dat je behandeling een succes was."
4.5 / 5
698 reviews
Meer van kliniekervaringen
Kliniek Ervaringen

Wat zeggen onze patienten?

In onze kliniek behandelen we gemiddeld 3.000 cliënten per jaar. Wij zijn gespecialiseerd in onder andere BotoxfillersLiquid Faceliftwallen onder ogenlaser en huidverbetering.

Oorzaken van donkere kringen onder de ogen

Oorzaken van donkere kringen onder de ogen

Wanneer u last heeft van donkere kringen onder de ogen, betekent dit dat de huid onder de ogen dunner is dan het zou moeten zijn. Er zijn verschillende oorzaken voor deze donkere kringen. We benoemen ze hieronder.

Leefgewoonten
Donkere kringen onder de ogen kunnen te maken hebben met leefgewoonten. Te weinig slaap kan bijvoorbeeld invloed hebben op donkere kringen onder de ogen. Sommige mensen hebben al last van donkere kringen na één nacht weinig slaap of te laat naar bed gaan, terwijl anderen hebben een chronisch slaaptekort hebben waardoor donkere kringen zichtbaar worden.

Stress
Stress is vaak een oorzaak van slechter slapen en kan indirect zorgen voor zichtbaardere kringen onder de ogen.

Erfelijkheid
De zichtbaarheid van kringen onder de ogen kan ook genetisch bepaald zijn. Iemand heeft dan last van kringen onder de ogen, terwijl er geen sprake is van vermoeidheid.

Verdere oorzaken

Verdere oorzaken

Gebrek aan lichaamsbeweging en frisse lucht
Donkere kringen onder de ogen kunnen ontstaan door een gebrek aan frisse lucht en onvoldoende lichaamsbeweging. Dit zorgt voor donkere kringen onder de ogen en in sommige gevallen resulteert het zelfs in stress.

Vitaminen- en mineralentekort
Een tekort aan vitaminen (C en E) en mineralen in voeding kan zorgen voor een slechte bloedcirculatie, waardoor er eerder kringen ontstaan. Een ijzertekort zorgt voor een blekere huid waardoor de kringen meer opvallen en een tekort aan antioxidanten zorgt voor donkere kringen.

Uv-straling
Door uv-straling van de zon ziet uw huid er op korte termijn beter uit. Op lange termijn worden donkere kringen echter nog donkerder door de zon. Door zonlicht gaat de huid er sneller ouder uitzien en tekenen de kringen meer.

Roken en alcohol
Roken en alcohol tasten de kwaliteit van uw nachtrust aan, wat zorgt voor vermoeidheid. Daarnaast zorgt roken ook voor een slechte kwaliteit van de bloedvaten, waardoor ze minder goed doorstromen en er donkere kringen rond uw ogen kunnen ontstaan. Alcohol zorgt ervoor dat uw huid uitdroogt, waardoor kringen en fijne lijntjes onder de ogen sneller zichtbaar worden.

De verschillende fases van donkere kringen onder ogen

De verschillende fases van donkere kringen onder ogen

Fase 1: beginnende kringvorming onder ogen

In het beginstadium zijn donkere kringen onder ogen goed te behandelen. De huid onder de ogen wordt na de behandeling meestal helemaal egaal. Het gebruik van een dekkend of camouflerend middel is dan niet meer nodig. In de eerste fase valt het vaak niet op dat u een cosmetische behandeling heeft ondergaan, al zijn de kringen wel verdwenen.
In dit stadium is make-up ook een goed middel tegen donkere kringen onder de ogen, maar dit is niet voor iedereen een voor de hand liggende oplossing.

Fase 2: donkere kringen onder ogen

In de tweede fase zitten de donkere kringen iets dieper in de huid. De beste manier om donkere kringen in deze fase te behandelen is door middel van fillers met hyaluronzuur. Het effect is goed zichtbaar, al zal het niet direct opvallen bij uw omgeving.

De verschillende fases van donkere kringen onder ogen

Fase 3: diepe en donkere blauwe kringen onder ogen

In de derde fase zijn de donkere kringen een stuk ernstiger. Fillers zorgen ervoor dat de donkere kringen verminderen, maar het zal nooit helemaal verdwijnen. Om de zwelling te reduceren, raden we in sommige gevallen aan om de behandeling in twee keer te doen. Het resultaat is goed zichtbaar en er treedt een duidelijke verbetering op. De kwaliteit van de huid kunnen we verder verbeteren met de combinatie van laser– en carboxytherapie.

Fase 4: bijzonder diepe en donkere zwarte kringen onder de ogen

In de vierde fase zijn de donkere kringen heel ernstig. De zwarte kringen onder de ogen of soms de donkere vlekken onder de ogen zitten diep in de huid en een verbetering is vaak niet mogelijk met alleen fillers. In dit stadium valt een operatieve ooglidcorrectie te overwegen. We verwijzen u dan door.

Donkere kringen of wallen?

Donkere kringen onder de ogen en wallen onder de ogen worden regelmatig door elkaar gehaald. Het zijn echter twee verschillende aandoeningen. Doe de test om te kijken of u last heeft van wallen of van donkere kringen.

 

Wallen en donkere kringenPrijs
Fillers
Wallenbehandeling light€ 500,-
Wallenbehandeling medium€ 850 - € 1350,-
Wallenbehandeling intens€ 1.700,-
Carboxytherapie
Losse behandeling€ 150,-
3 behandelingen€ 400,-
6 behandelingen€ 600,-
Eye Regen
Eye Regen behandeling€ 850,-

Prijzen van een behandeling tegen donkere kringen onder ogen

Hieronder vindt u de prijslijst van de soorten behandelingen tegen blauwe plekken of donkere kringen onder de ogen. Behandelingen voor wallen onder de ogen zijn ook opgenomen, omdat ze regelmatig een oplossing zijn tegen donkere kringen.

Waarom kiest u voor Kliniek Dokter Frodo?

Waarom kiest u voor Kliniek Dokter Frodo?

Onze kliniek is de leidende kliniek in Nederland wat betreft cosmetische behandelingen. We kijken wat het beste bij uw gezicht past en we zorgen ervoor dat u zich weer mooi, vitaal en gezond voelt. We bekijken uw persoonlijke kenmerken en bespreken ook andere mogelijkheden die we zien.

Gespecialiseerd in injectables

De artsen binnen onze kliniek zijn gespecialiseerd op het gebied van injectables. Hoewel we vakspecialisten zijn, willen we u ‘mooier oud laten worden’. Dit betekent ook dat we sommige mensen niet behandelen, omdat we vinden dat er geen behandeling nodig is of omdat er andere (niet realistische) verwachtingen zijn.

Lees meer over onze kliniek en onze werkwijze.

Onze behandelingen

Onze behandelingen

Bij Kliniek Dokter Frodo bieden we verschillende behandelingen aan voor het verminderen of verwijderen van donkere of blauwe kringen onder de ogen. Omdat er niet één behandeling is die universeel het beste is voor het behandelen van kringen onder de ogen, bespreken we tijdens een consult uw indicaties en bekijken we uw gezicht. We kijken naar het geheel om het meest natuurlijke resultaat te behalen.

De behandelingen die we bij Kliniek Dokter Frodo aanbieden tegen kringen onder de ogen, zijn:

 1. Fillers onder ogen
 2. Carboxytherapie en laserbehandeling
 3. Combinatiebehandeling

Wilt u meer informatie ontvangen over onze behandelingen? Neem dan contact met ons op. We nemen graag de tijd om de methodes en resultaten te bespreken.

Maak een afspraak
1. Fillers onder ogen

1. Fillers onder ogen

Donkere kringen onder de ogen worden vaak veroorzaakt door een volumetekort. Er ontstaat dan een schaduw onder de ogen die u lastig kunt wegwerken met make-up of  camoufleren met een concealer (huidkleurige crème). Als het volumetekort alleen in de ooghoek en rand te zien is, kunnen we dit volledig herstellen door middel van fillers op basis van hyaluronzuur, een kwalitatief en veilig vulmiddel dat de aanmaak van collageen stimuleert. Voor het opvullen gebruiken we Juvéderm of Restylane.

De kringen onder de ogen verdwijnen doordat de contouren van de wangen naar de ogen weer in elkaar overlopen. In sommige gevallen is het volumetekort meer verspreid en loopt de vermoeidheidsschaduw door in de wang. Het jukbeen ligt dan vlak achter het onderooglid. Om een goed effect te krijgen, moeten de jukbeenderen of de wangen ook worden gevuld met behulp van de X-ooglift, een liftvorm die de zwaartekracht tegengaat en zich richt op het herstel van de vorm en jeugdigheid van het gezicht.

2. Carboxytherapie en laserbehandeling

2. Carboxytherapie en laserbehandeling

Carboxytherapie bestaat uit het injecteren van de huid met kooldioxide en wordt ingezet voor het verwijderen van donkere kringen onder ogen. Een reeks van drie carboxybehandelingen is vaak voldoende. Hiermee kunnen we donkere kringen onder de ogen goed wegwerken.
Fijne lijntjes en rimpeltjes onder de ogen verbeteren doordat de huid strakker wordt. Donkere, blauwe kringen verminderen doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd.

Met een laserbehandeling zijn we in staat om donkere kringen die ontstaan door pigment te verminderen. Er zijn twee soorten laserbehandelingen voor donkere kringen onder de ogen.

Bij donkere kringen en huidverslapping onder de ogen kunnen we:

 1. Met de Erbium Pixel laser de huid onder de ogen strakker maken. Dit doen we door het stimuleren van de onderste huidlagen met de laser. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuw collageen gestimuleerd, waardoor de huid strakker wordt en de kringen onder de ogen verbeteren.
 2. Met IPL (Intense Pulsed Light) het pigment onder de ogen verbeteren. Hiermee kunnen we gericht de pigmentcellen behandelen, waardoor deze verminderen.
Meer over de laserbehandeling

Meer over de laserbehandeling

Onze laserbehandelingen voor donkere kringen kunnen veilig gecombineerd worden met Botoxfillers en carboxytherapie.

Vroeger was het niet veilig om donkere kringen onder de ogen te laseren, omdat we een extern oogkapje gebruikten om de ogen te beschermen. Speciaal voor de behandeling van de oogleden is er een intern oogkapje ontwikkeld dat onder de oogleden geplaatst wordt, waar u bijna niks van voelt.

3. Combinatiebehandeling

In sommige gevallen is een combinatie van behandelmethoden de meest effectieve manier om blauwe kringen onder de ogen te laten verdwijnen. Tijdens een videoconsult vertellen we u graag meer over de mogelijkheden.

Welke behandeling we ook adviseren, op basis van uw persoonlijke wensen en gezichtskenmerken geven we altijd eerlijk advies.

Voor, tijdens en na de kringen-onder-de-ogen-behandeling

Voorafgaand aan de behandeling

Elke behandeling is anders, maar een aantal zaken komen bij meerdere behandelingen overeen. Zo bespreken we direct van tevoren nogmaals wat er gaat gebeuren, zodat u goed op de behandeling bent voorbereid.

Om blauwe plekken te voorkomen adviseren we het volgende:

 • Start 5 dagen voor de behandeling met Arnica (10 druppels, 3 x per dag).
 • Stop 3 dagen voor de behandeling met voedingssupplementen, vitamines en visolie.
 • Drink geen alcohol vanaf 24 uur voor de behandeling.
 • Op de dag van de behandeling kunt u 1 x 10 mg Cetirizine-tablet nemen. Dit werkt tegen zwelling.
 • Gebruik (indien mogelijk) geen bloedverdunnende medicijnen zoals Aspirine, Naproxen of Ibuprofen
De behandeling en na de behandeling

De behandeling en na de behandeling

Elke behandeling is net iets anders. Hieronder leggen we uit wat u kunt verwachten.

Wat kunt u verwachten van een fillerbehandeling tegen kringen onder ogen?

De behandeling met fillers duurt ongeveer 15 minuten. Bij het opvullen van het volumetekort gebruiken we een canule (een ultradunne naald), waardoor we de kans op zwelling en blauwe plekken tot een minimum beperken. De hyaluronzuurfiller wordt onder de ogen aangebracht. Dit laat het blauw onder de ogen verdwijnen en werkt oneffenheden weg. De hersteltijd is zeer kort en het resultaat is direct zichtbaar. Het hyaluronzuur onder de ogen wordt na 18 tot 24 maanden langzaam afgebroken.

Wat kunt u verwachten van een carboxybehandeling of laserbehandeling tegen donkere kringen?

De carboxybehandeling of laserbehandeling duurt slechts enkele minuten. Direct na de behandeling is de huid licht rood en opgezwollen. Na 15 minuten is de zwelling verdwenen en kunt u uw dagelijkse activiteiten hervatten. Het natuurlijke resultaat zorgt ervoor dat de donkere kringen onder de ogen verminderen en dat rimpels onder de ogen zachter worden.

Plan een consult in

Plan een consult in

Wilt u graag weten wat de artsen van Kliniek Dokter Frodo voor uw kringen onder de ogen kunnen betekenen? Vraag dan een vrijblijvend videoconsult aan. Tijdens dit consult bespreken we uw indicaties en de mogelijke behandelingen.

 • Consult van 60 minuten
 • Geen reistijd naar de kliniek
 • Veilig en vertrouwd in uw eigen omgeving
Plan uw videoconsult
Behandeling die we niet aanbieden

Behandeling die we niet aanbieden

Ooglidcorrectie

Als de donkere kringen heel diep in de huid zitten en dit een vermoeid uiterlijk geeft, kan een ooglidcorrectie uitkomst bieden. Een ooglidcorrectie is een chirurgische ingreep die niet wordt uitgevoerd in onze kliniek. Diepe donkere kringen onder de ogen kunnen we wel verbeteren met fillers, maar een fillerbehandeling laat deze kringen nooit volledig permanent verdwijnen.

Een ooglidcorrectie vindt plaatst onder plaatselijke verdoving. Er wordt een incisie (sneetje) gemaakt in de huid, waardoor het overtollige vetweefsel kan worden verwijderd. De operatie duurt meestal anderhalf uur.

De eerste dagen na de operatie is de huid vaak blauw en opgezwollen. De klachten nemen na ongeveer twee dagen af. De incisies kunnen nog wel weken tot maanden zichtbaar zijn. Net zoals elke operatie is ook de ooglidcorrectie niet geheel zonder risico’s. Er kunnen infecties, abnormale verkleuringen of irritaties aan de ogen ontstaan.

Hoe vermindert u zelf uw donkere kringen?

Hoe vermindert u zelf uw donkere kringen?

Er zijn een aantal manieren om zelf uw donkere kringen te verminderen of te voorkomen. Deze zijn echter niet zo effectief als de behandelingen.

 • Wrijf of krab zo min mogelijk onder uw ogen. Dit kan de huid donkerder maken.
 • Gebruik elke dag een zonnebrand of crème van minstens SPF 50.
 • Probeer tussen 12:00 en 15:00 uur de zon te vermijden. De uv-straling is dan het sterkst.
 • Zoek zoveel mogelijk de schaduw op of draag een pet of zonnebril tegen de uv-straling.

Over Dokter Frodo

Bij Kliniek Dokter Frodo behandelen we gemiddeld 5.000 behandelingen per jaar. Dokter Frodo zelf heeft in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als specialist op het gebied van cosmetische behandelingen. Dokter Frodo is naast arts ook opleider en trainer van cosmetische artsen.

Veelgestelde vragen over donkere kringen

Hoe ontstaan kringen?

Donkere kringen zijn vaak genetisch bepaald. Er zijn verschillende oorzaken:

 • Volumetekort onder de ogen

Vaak worden donkere kringen veroorzaakt door volumetekort onder de ogen. Het volumetekort ter hoogte van de wangen/ donkere kring, is soms al op jonge leeftijd aanwezig en neemt geleidelijk toe bij het ouder worden. Dit komt doordat het zygoma/wangbot/de oogkas verandert bij het ouder worden en er (vet) volume verloren gaat. De beste oplossing voor dit probleem is het (terug) aanvullen van volume onder de ogen met fillers. Met oogcrèmes, carboxytherapie of een operatie worden deze kringen niet beter.

 • Fijne lijntjes en blauwe doorschijning

Donkeren kringen worden meestal veroorzaakt door volumetekort onder de ogen, maar soms worden ze ook veroorzaakt doordat de doorbloeding van de huid rondom de ogen vermindert en de huid dunner wordt. De slecht doorbloede vaatjes geven een blauwe doorschijning doordat de huid van de onderoogleden dun is en aan de oppervlakte ligt. Mindere doorbloeding geeft de blauwe kleur en zorgt voor een versnelde veroudering en uiteindelijk voor de fijne lijntjes.

 • Pigmentafzetting

Pigmentafzetting zien we voornamelijk bij een donkere of gemengde huid.

Ben ik niet te jong voor een kringen-onder-ogen-behandeling?

Er is een miniumumleeftijd voor de behandeling van wallen en kringen. Iedereen ouder dan 18 jaar kan in principe bij ons behandeld worden.

Wanneer de kringen erfelijk bepaald zijn kan iemand al op jonge leeftijd last hebben van wallen of kringen.

Is de kringen onder ogen behandeling iets voor mij?

Iedereen ouder dan 18 jaar kan in principe bij ons behandeld worden. We voeren geen behandelingen uit op zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Houd er rekening mee dat wanneer u bloedverdunners gebruikt de kans op blauwe plekken een stuk groter is.

Ervaringen