Afspraak maken
020 421 1559
WhatsApp
info@dokterfrodo.nl
Route
1
uit 502 beoordelingen
0
+
Cliënten
1
+
Behandelingen verricht

Complicaties cosmetisch artsen | Hyaluronidase – fillers verwijderen

Hyaluronidase wordt gebruikt om tijdelijke fillers te verwijderen. Het is een tegenmiddel dat alleen werkt bij een bepaalde groep fillers; hyaluronzuur fillers. Voorbeelden hiervan zijn Juvederm en Restylane.

Af en toe gebeurt het wel is dat er teveel van de hyaluronzuur filler is gebruikt. Dan komen klanten naar ons toe en vragen ze wat we daaraan kunnen doen. Het antwoord is simpel: oplossen. Hyaluronidase/ Hyason prikken wij in de filler zelf en deze lost vrijwel meteen op. Het hyaluronzuur valt als het ware uit elkaar en wat er dan over blijft is suiker en water. Dit wordt dan vervolgens gewoon door het lichaam opgenomen en niemand kan dan nog zien dat je behandeld bent.

Hyaluronidase werking?

Hyaluronidase is een enzym dat specifiek hyaluronzuur verwijdert.
Een nadeel van hyaluronidase kan zijn, dat het mogelijk ook een beetje van je eigen hyaluronzuur oplost. Daarom zijn we wel terughoudend met het gebruik van hyaluronidase.

Hyaluronidase Restylane – Juvederm bijwerkingen?

Hyaluronidase is minder nauwkeurig als een behandeling met fillers en goede richtlijnen voor de dosering van hyaluronidase ontbreken. Verder hebben we vaak meer dan één behandeling nodig om de hyaluronzuur filler goed op te lossen.

Een tweede nadeel van het oplossen van hyaluronzuur met hyaluronidase is dat het mogelijk ook een beetje van je lichaamseigen hyaluronzuur oplost. Door het afbreken van het bindweefseltussenstof kan het eigen bindweefsel ook soepeler worden. Met als gevolg dat er tijdelijk volumeverlies in de huid kan ontstaan.

Dosering hyason

Door de mogelijke bijwerkingen zijn wij wat terughoudend met het gebruik van hyaluronidase en gebruiken we het in zo klein mogelijke hoeveelheden.
Afhankelijk van de complicatie, lokalisatie en de hoeveelheid volume dat er is gebruikt.

Door precies te doseren kunnen we ervoor kiezen om de filler een beetje zachter maken of juist helemaal te verwijderen.

 • Dosering hyaluronidase onder de ogen:
  licht herstel na behandeling met 1 ml hyaluronzuur onder de ogen; dan gebruiken wij 5-15 eenheden, verdeeld over 2-3 injecties hyason per kant, om de filler wat zachter te maken
  volledig herstel na behandeling met 1 ml hyaluronzuur onder de ogen; dan gebruiken wij 30-40 eenheden, verdeeld over 2-3 injecties hyason per kant om de filler in z’n geheel op te lossen
 • Dosering hyaluronidase lippen
  -In de lippen gebruiken we een vergelijkbare dosering als onder de ogen. Echter in de lippen doseren wij wat hoger omdat we in de lippen minder bijwerkingen zien van hyason.
  – Bij het oplossen van 2 ml, 3ml of 4ml hyaluronzuur in de lippen (doen zij in onze kliniek niet, want dan zijn je lippen echt heeel groot), gebruiken wij niet een veelvoud van de hoeveelheid hyason. Hyason is namelijk een enzym en hoeft niet “doorgedoseerd” te worden. Dan gebruiken wij dezelfde hoeveelheid, evalueren we het resultaat na twee weken en wordt het zonodig verder opgelost.
 • Dosering hyason rest van het gezicht
  – Kijk uit met ‘overdoseren’ van hyason.
  Het lijk heel gemakkelijk om hyaluronzuur op te lossen, maar zeker bij diepere fillerplaatsing is het vaak wenselijk om het oplossen van hyaluronzuur met hyason ECHO-geleide te doen.

Wanneer kan hyaluronidase niet gebruikt worden?

Er zijn ook fillers die niet uit hyaluronzuur bestaan. Zoals de permanente fillers (bio alcamid – pms siliconen olie) en tijdelijke fillers zoals Sculptra en Radiesse(bio stimulator fillers). Bij deze fillers heeft de behandeling met hyaluronidase geen zin.
Bij de andere fillers kan er bij een mogelijke complicatie een corticosteroïden injectie overwogen worden om de reactie te verminderen.

Hoeveel kost het om je tijdelijke fillers te verwijderen met hyaluronidase en zijn ze meteen verdwenen?

Bent u niet bij kliniek dokter Frodo behandeld en wilt u de fillers bij ons laten oplossen dan kost een behandeling met hyaluronidase 300 euro.

Wanneer iemand door een andere arts is behandeld, weet je nooit zeker waar de filler precies zit. Dan is het belangrijk om de filler dmv ultrasound (ECHO) te lokaliseren. Met een ECHO wordt de filler opgezocht, waarna de hyaluronidase in het midden van de filler wordt geplaatst. Zo kunnen we heel doelgericht oplossen en onnodige bijwerkingen voorkomen.

Afhankelijk van het soort hyaluronzuur dat is gebruikt, zie je van deze behandeling binnen 1 tot 24 uur resultaat. Vaak duurt het zeker 1-2 dagen voor het maximale resultaat en soms moet de behandeling een aantal keer herhaald worden.

Datum

Bel 020 421 1559 Plan een intake