Top 5 complicaties bij Botox

Botox zorgt ervoor dat spieren zich tijdelijk niet kunnen samentrekken. 

Naast de vele voordelen van een goed uitgevoerde Botox behandeling zijn er ook een aantal complicaties die kunnen optreden indien u niet juist wordt behandeld. 

Hangende oogleden 

 • Indien de Botox te hoog wordt geplaatst, kan de voorhoofds spier onbedoeld tot rust gebracht worden waardoor deze de wenkbrauwen niet meer kan optrekken en de oogleden wat kunnen gaan hangen. 
 • Indien Botox te laag wordt geplaatst kan het spiertje dat de oogleden optrekt tot rust worden gebracht waardoor er een dropping ooglid ontstaat. 
 • Indien er teveel Botox wordt gebruikt treedt er een combinatie van bovenstaande op = niet goed. 

Kwijlen

  • Indien een spier rondom de mond wordt behandeld met Botox om bijvoorbeeld liplijntjes te verminderen kunt u uw mond minder goed sluiten wat ertoe kan leiden dat u gaat kwijlen, maar ook dat het drinken uit een rietje een hilarische vertoning wordt. 

  Mephisto = dokter Spock 

   • Kent u dokter Spock nog met zijn hoog opgetrokken wenkbrauwen? Als complicatie van een Botoxbehandeling kan het voorkomen dat er geen goede balans wordt gevonden in de behandeling van het voorhoofd. Hierbij trekt de zijkant van de voorhoofdsspier de wenkbrauw veel verder omhoog dan wenselijk is. Is misschien grappig voor een verkleedfeestje, maar u kint het beter voorkomen door naar een gerenomeerde arts te gaan. 

   Niet meer kunnen lachen

   • Voor de behandeling van tandenknarsen wordt de Botox diep in de kauwspier geplaatst. Indien de Botox te oppervlakkig wordt geplaatst, of er te veel Botox wordt gebruikt, dan kan de risorius spier die er in de buurt loopt ook worden aangedaan. Deze spier zorgt er normaal voor dat de mond naar buiten wordt getrokken. Indien deze door een verkeerd uitgevoerde behandeling tot rust wordt gebracht kunt u tijdelijk niet meer goed lachen, of lacht u met een scheve mond

   Hangende lip

   • Voor de behandeling van een gummysmile/ paardenlach zorgen wij ervoor dat de spier die het tandvlees te veel blood trekt bij lachen tot rust wordt gebracht. Indien er op een verkeerde plek geprikt wordt of met een verkeerde hoeveelheid, kan de lip juist gaan hangen. 

   Oplossing?

   Botox heeft de mooie eigenschap dat het weer uitwerkt. Alle complicaties zijn dus gelukkig van tijdelijke aard en zullen in het slechtste geval 3-4 maanden uitwerken. 

   Voorkomen is beter dan genezen (of in dit geval afwachten). Bij een deskundige cosmetisch arts komen bijwerkingen of complicaties bij Botox nagenoeg niet voor. 

   8 gedachten over “Top 5 complicaties bij Botox

   1. Bianca schreef:

    Zelf heb ik nagenoeg volgens een complicatie na botox in het front.Ik ben terug geweest Bij een collega na een paar weken weer toen bij een dermatoloog van de huidcliniek,deze gaf aan dat ik een complicatie heb.Op 20 mei heb ik botox gehad,maar je ziet nogsteeds een bult op mijn voorhoofd links boven.Ik hoop wel dat deze weg zal gaan!

    1. Samantha schreef:

     Hoi ik heb dat ook. Ik heb nu al 2 weken Botox in mijn voorhoofd en ik heb ook een hele verdikking boven het begin van me rechter wenkbrauw … ben er zeker niet blij mee

   2. Joyce schreef:

    Ook ik heb een grote bult / verdikking van de botox behandeling op mijn voorhoofd. Ik vraag me af wat dat kan zijn, want het zit niet op de plek waar de naald door de huid is gegaan, maar een paar cm erboven.

    1. Kliniek Dokter Frodo schreef:

     Beste Joyce
     een bult nadat je met Botox bent behandeld kan voortkomen uit een actieve spier.
     Die spier trekt dan meer/ anders samen en kan de huid zo tot een bult trekken.
     Vooral bij de behandeling van de frons kan dit gebeuren omdat hier op het voorhoofd veel spieren bij elkaar komen.
     Je kan dit goed oplossen door de Botox op de juiste plek bij te spuiten.

     Groeten,
     Frodo

   3. Gaby schreef:

    Ik heb jammer genoeg ook nadelen van botox, ik heb een paar weken geleden (Azzalure) bij mijn kraaienpootjes laten inspuiten met als gevolg hele dikke wallen en hangende onder oogleden. Ik heb desbetreffende persoon toen al gezegd dat ik contact-allergie heb en ben nu bang dat er inderdaad een allergische reactie is ontstaan. Mijn huisarts helpt mij ook niet en ik moest maar afwachten totdat de botox uitgewerkt was. In plaats van iets jonger te lijken, lijk ik nu wel 10 jaar ouder.

    1. Kliniek Dokter Frodo schreef:

     Beste Gaby,

     je hebt geen allergische reactie op Botuline toxine.

     De spieren rondom de ogen hebben de functie om de huid rondom de ogen ‘strak te trekken’. Als je deze spier dus rust geeft met Botox, dan is de kans aazienlijk dat je wallen krijgt en hangende onderoogleden.
     De (heffende) spierfunctie corrigeert meestal binnen 6-12 maanden, echter het kan soms veel lager duren. Daarom behandelen wij bijna nooit met Botox bij de kraaienpootjes.

     Groeten,
     Frodo

   4. Nadine Collings schreef:

    Hi, als men botox prikt alleen tussen de wenkbrauwen om de fronsspier meer rust te geven, werkt dat altijd liftend tussen de wenkbrauwen. Zijn er geen risico’s aan verbonden? Bijvoorbeeld als de huid al iets verslapt is, is er dan een risico dat het gebied tussen de wenkbrauwen zakt.

    1. Kliniek Dokter Frodo schreef:

     Beste Nadine,

     als de Botox behandeling tussen de wenkbrauwen goed wordt uitgevoerd is er geen risico dat de wenkbrauwen zakken. et omgekeerde zal gebeuren. De wenkbrauwen komen juist omhoog bij een wenkbrauwbehandeling met Botox.

     Groeten,

     Frodo

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

   Menu

   Contact

   Kliniek Dokter Frodo Gaymans
   Cornelis Krusemanstraat 9
   1075 NB Amsterdam
   T: 020 421 1559
   E: info@dokterfrodo.nl

   Cookie instellingen

   Afspraak maken