phone icon
email icon
Maak een afspraak

VLOG Botox en migraine

2 mei 2016

VLOG Botox en migraine

Botox is effectief gebleken voor het verminderen van migraine. Hevige hoofdpijn die uit het niets opkomt en gepaard gaat met een kloppend gevoel en soms misselijkheid. Dat zijn de symptomen van migraine. Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan regelmatig terugkerende hoofdpijn, in de meeste gevallen migraine. Tijdens een migraineaanval is bedrust vaak de enige oplossing. Een migraineaanval kan vaak niet worden voorkomen, maar met botox wel worden verminderd. Dokter Frodo legt in deze video uit hoe een botoxbehandeling tegen migraine helpt.

Botox tegen hoofdpijn

Voorafgaand aan een botoxbehandeling van migraine wordt gekeken waar de cliënt de meeste hoofdpijn ervaart. Is dit in het voorhoofd of juist in de nek of aan de zijkant van het hoofd? Migraine komt het meest voor direct achter de ogen. Toch is dit voor iedereen anders. Het is van belang om de juiste plek te lokaliseren voordat de botox tegen hoofdpijn wordt toegediend. De botox moet namelijk in de juiste spieren, op de plek waar de migraine het meest hevig is, worden geïnjecteerd. Door de botoxinjectie krijgen de spieren rust. Hierdoor neemt niet alleen de frequentie van migraineaanvallen af, maar ook de hevigheid van de hoofdpijn.

De werking van botox

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor migraine wordt veroorzaakt. In veel gevallen zijn onwillekeurige spiersamentrekkingen echter de boosdoeners. Botuline Toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridum Botulinum. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier en werkt dus spierverslappend. Hierdoor is botox een goede behandeling om migraine te bestrijden. Botox werkt voornamelijk wanneer er sprake is van imploderende hoofdpijn. Imploderende hoofdpijn voelt aan alsof er met een hamer op je hoofd wordt geslagen, terwijl exploderende hoofdpijn aanvoelt alsof het hoofd uit elkaar barst. Ook spanningshoofdpijn, niet hetzelfde als migraine, kan met behulp van botox worden behandeld.

Migrainebehandeling met botox

botox-migraine-behandeling

Migraine kan op verschillende plaatsen optreden

Botox kan op verschillende manieren worden toegepast. Dit is afhankelijk van de plaats waar de migraine optreedt. De een heeft last van migraine die vanuit de nek opkomt, de ander voelt migraine voornamelijk in het voorhoofd. De botoxbehandeling wordt meestal toegepast op zowel de plek van de migraineklachten als de tegengestelde kant. Een botoxbehandeling is snel en vrijwel pijnloos. De behandeling duurt maximaal 10 minuten en al na een paar dagen zal een migraineaanval kunnen worden verminderd of zelfs voorkomen. Na ongeveer een half jaar moet de behandeling worden herhaald om het gewenste resultaat te behouden.

Botox tegen migraine vergoed?

Een migrainebehandeling met botox is bewezen effectief gebleken, daarom vergoeden veel zorgverzekeraars een botoxbehandeling van migraine. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar een dergelijke botoxbehandeling ook vergoed? Kijk dan even op de website van de betreffende verzekeraar. Meestal betaalt u zelf de behandeling en kunt u vervolgens de betaalde factuur declareren bij uw zorgverzekeraar. Die betaalt dan, afhankelijk van de voorwaarden, het bedrag geheel of gedeeltelijk terug.

Meer informatie over botoxbehandelingen van migraine vindt u op onze website. Daarnaast helpt botox ook tegen overmatig zweten of het verminderen van rimpels. Bekijk onze video’s voor meer informatie hierover.

Geplaatst in Blogs over Botox