phone icon
email icon
Maak een afspraak

Geneeskrachtige kruiden uit je eigen keuken

24 september 2012

Geneeskrachtige kruiden uit je eigen keuken

Het zal je verbazen dat bepaalde kruiden, die je regelmatig in je eigen keuken gebruikt om je eten te spicen, ook bijzondere helende kwaliteiten hebben.

Kruiden zijn een belangrijk onderdeel geweest van iedere cultuur en verschillende medische tradities, variërend van het behandelen van verkoudheid tot obstipatie tot depressie. Hieronder de top vier kruiden van de traditionele Chinese geneeskunde die ieder Nederlands huishouden hopelijk in de kast heeft staan:

1) Rozemarijn: Pep je alertheid op!

Rozemarijn wordt al vele duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Rozemarijn bevat onder andere volatile olie, die de hersenactiviteit stimuleren en de alertheid van je hersenen verhoogd. Dus pep je energie op met rozemarijn! Nog meer voordelen? Rozemarijn helpt ook bij je spijsvertering en geeft je imuumsysteem een boost.

 2) Mint: Goed verteren

Pepermunt, spearmint en andere mint-achtige planten worden gezien als een van de meest veelzijdige kruiden in de traditionele Chinese geneeskunde. Pepermunt ontspant de ingewanden, verzacht darm-spasmes, maakt de maag rustig en geeft verlichting bij gasvorming. Tevens is pepermunt erg rijk aan anti-oxidanten, welke onder andere zorgen voor een goed gezichtsvermogen en een schone lever. Ook helpen ze schadelijke stoffen uit je lichaam te verwijderen.
Tip: doe pepermunt in je thee, en drink het een half uur na je maaltijd op voor een onbezorgde spijsvertering.

3) Salie: Houd je brein jong!

Salie voorkomt het verlies van mentale functies bij het ouder worden. Van salie is bekend dat het zuurstof in de hersencortex doet toenemen en dat het het concentratieniveau verhoogd. Heerlijk in stoofschotels, dus ideaal voor de tijd van het jaar.

4) Peterselie: beschermt je gezichtsvermogen

Peterselie verheldert de ogen. Peterselie zit bomvol luteoline. Er is bewijs dat het de ogen helpt beschermen tegen UV straling en tegen glycatie, een proces waarbij glucosemoleculen aan proteinen binden, waarbij de retina beschadigd kan worden.

Geplaatst in Blogs over liquid facelift