Wat zijn striae?

Striae worden ook wel stretchmarks of zwangerschapsstriemen genoemd. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van striae? Mariëlle, striae-expert bij Kliniek Dokter Frodo, legt uit: ‘De oorzaak van striae is eigenlijk een heel snelle groei. Bijvoorbeeld in je jeugd, wanneer je snel de lengte inschiet. Ook sporters die snel in massa toenemen kunnen last van striae krijgen.’

Zwangerschap striae

Wellicht de meest bekende oorzaak van striae is de zwangerschap. Gedurende de zwangerschap groeit de buik van de zwangere vrouw in rap tempo. Ook de borsten en heupen kunnen in korte tijd enorm in omvang toenemen. Hierdoor kunnen scheurtjes in de huid ontstaan. Oftewel: striae. Wat voor alle oorzaken van striae geldt, is dat er ineens een flinke groei van de huid wordt doorgemaakt. Eigenlijk kan de huid die groei niet eens bijbenen. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in het onderhuids bindweefsel. En die scheurtjes worden striae genoemd.

Symptomen striae

Meestal beginnen striae met jeuk. Dit is een kenmerk dat je huid de snelle groei niet meer aankan. Vervolgens ontstaan striae in de vorm van dunne, roodblauwe, soms witte, streepjes. Dit zijn littekens, onder in het bindweefsel. In de periode erna worden de strepen door verlittekening lichter van kleur. Dit proces kan enkele jaren duren. Striae verdwijnen nooit helemaal vanzelf. De witte strepen zijn altijd zichtbaar. Striae komen voor op:

 • buik
 • borsten
 • dijen
 • heupen
 • billen
 • armen

Striae verwijderen

Bijna iedereen heeft striae. Als je afvalt, of wanneer na de bevalling je buik weer kleiner wordt, dan rekt die huid niet mee terug. Vervolgens worden de striae beter zichtbaar. Striae kunnen nooit helemaal worden verwijderd, ook niet met behulp van laser.

Een gedachte over “Wat zijn striae?

 1. Hallo dames,
  Eigenlijk heb ik dezelfde vraag als Jade:
  Ik heb al een tijdje last van striae, dit is in mijn puberteit ontstaan en bij mijn zwangerschap en tijdens mijn krachttraining verergert. Ik heb mij er eigenlijk nooit voor geschaamd maar nu ik net mijn 3e kleine heb gekregen begin ik mij er toch wel voor te schamen, vooral op het strand tijdens mijn vakantie kwam ik er afgelopen zomer achter dat ik mij toch niet meer zo op mijn gemak voel.

  Ik kwam via Google op jullie blog terecht die mij echt super veel leerde wat ik voorheen nog niet wist: smeren werkt dus helemaal niet zo veelbelovend en ook een behandeling van striae verhelpt niet volledig mijn striae. Ik ben gaan rondkijken naar de behandelingen die geboden worden bij jullie kliniek en zag een laserbehandeling en een combinatiebehandeling (De quatriple therapie) voorbijkomen. Ik heb het filmpje erbij bekeken en vraag mij stiekem toch af hoe groot het verschil is tussen een behandeling met Laser, endermologie, mesotherapie en/of microdermabrasie of alleen met laser.
  Zouden jullie mij hierbij kunnen helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Afspraak maken