phone icon
email icon
Maak een afspraak

5 Mythes over de huid ontkracht

19 juni 2015

5 Mythes over de huid ontkracht
Net zoals er over sporten en gezond eten veel mythes de ronde gaan, bestaan er ook veel mythes over je huid. Zo zou je huid sneller herstellen door een goede nachtrust en zouden natuurlijke cosmeticaproducten beter zijn voor je huid dan synthetische producten. Deze opvattingen zijn vaak niet gebaseerd op wetenschappelijke kennis maar gaan van mond-tot-mond. De waarheid ligt meestal ergens in het midden. We hebben de 5 grootste mythes over je huid op een rij gezet.

1. Water drinken heeft geen effect op je huid
Water drinken is juist erg goed voor je huid. Het voorkomt dat je uitdroogt en je huid zijn elasticiteit verliest. Bij een tekort aan water daalt namelijk je bloeddruk en dat kan leiden tot een ingevallen gezicht of een rimpelige huid. De hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft verschilt per persoon en is onder meer afhankelijk van het klimaat en je eet- en bewegingspatroon. Overdrijf het drinken van water echter niet. Het drinken van extreem veel water op één dag of in heel korte tijd heeft geen invloed op het verouderingsproces van je huid. Daarvoor verlaat het water veel te snel je lichaam, zo stelt Jeffrey Dover, hoogleraar aan de Amerikaanse Yale University. Te veel water drinken of veel water drinken binnen korte tijd kan zelfs gevaarlijk zijn. De nieren moeten de verwerking ervan aan kunnen. Wanneer je ongeveer 1,5 liter water per dag drinkt, is dat voldoende. Verdeel je hoeveelheid wateropname ook gelijkmatig over de dag.2. Je huid herstelt sneller door een goede nachtrust
Voor zowel je fysieke als geestelijke gezondheid is het goed om voldoende nachtrust te pakken. Toch is het een fabel dat je huid beter en sneller herstelt tijdens de nacht. Huidherstel is namelijk een continu proces dat ook overdag plaatsvindt. Door onvoldoende slaap maakt je lichaam wel meer stresshormonen aan. En die hormonen zorgen er op hun beurt weer voor dat je huid minder collageen aanmaakt waardoor je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest. Ook vergroot je de kans op wallen en donkere kringen onder de ogen door een gebrek aan slaap.

3. Natuurlijke producten zijn beter voor je huid dan synthetische producten
Het lijkt voor de hand liggend dat huidverzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten beter zijn voor je huid dan producten die synthetische bestanddelen bevatten. Echter, het maakt niet uit of een bepaald bestanddeel verkregen is uit een natuurlijke bron of kunstmatig is gemaakt. De effecten blijven namelijk hetzelfde. Tenminste, als de kunstmatig gemaakte stof gelijk is aan de natuurlijke stof. Een kunstmatige stof die totaal anders is dan welke natuurlijke stof dan ook, kan uiteraard wel andere effecten hebben op je huid. Ook bij cosmetische behandelingen werkt dit zo. Daarom maakt Kliniek Dokter Frodo voor de behandeling van rimpels, fijne lijntjes en volumeverlies van je huid gebruik van tijdelijke fillers met hyaluronzuur, een lichaamseigen stof.

4. Acne bestrijd je met spot treatment
Spot treatment, oftewel de bestrijding van puistjes met behulp van cosmeticaproducten, helpt inderdaad om van die vervelende pukkel af te komen. Helaas steekt je acne vervolgens binnen twee weken alweer de kop op. Wil je echt voorgoed van je pukkels af, dan is het zinvoller om overmatige talgproductie van je huid te voorkomen. Een goede scrub, het vermijden van stress en het regelmatig reinigen van je huid, kunnen uitkomst bieden. Overdrijf het scrubben echter niet, want dit kan je huid beschadigen. Blijf je last houden van een onzuivere huid, dan kan een peeling verbetering geven.

5. Crèmes met collageen werken huidverbeterend
Het lijkt aannemelijk: een bestanddeel van je huid is collageen, dus een crème met collageen zal dit bestanddeel aanvullen en daardoor de huid steviger en elastischer maken. We helpen deze mythe de wereld uit. Collageen is namelijk zo’n groot bestanddeel dat het moeilijk doordringt in de huid. Inmiddels zijn nieuwe crèmes op de markt met zogenoemd gehydrolyseerd collageen, oftewel verkleinde collageenbestanddelen. Deze verkleinde moleculen zijn echter weer te klein om je huideigen collageen aan te vullen. Toch zijn de crèmes niet helemaal nutteloos. Ze reguleren je vochthuishouding, omdat collageen vocht vasthoudt. Wil je de aanmaak van collageen werkelijk stimuleren, dan kun je ervoor kiezen een behandeling met Sculptra-fillers te ondergaan.

Geplaatst in Anti ageing