phone icon
email icon
Maak een afspraak

Striae creme behandeling met tretinoine

19 mei 2013

Créme smeren op striae? zin of onzin?

Striae: ze ontstaan door progressieve, continue rek op de huid.

Tretinoïne creme (striae creme): verbetert het elastine en collageen in de huid en het remt de afbraak van collageen die ontstaat bij beschadiging door ultraviolet licht.

Er werd een groot onderzoek gedaan bij 22 patiënten met striae, 10 werden er met striae-crème behandeld en 12 met een basiscrème.

Striae creme

De behandeling bestond uit 1 maal per dag aanbrengen van de tretinoine creme, gedurende 6 maanden. Er werd 1 stria aangewezen als ‘controle striae’. Bij iedere controle werden de lengte en de diameter van de striae gemeten.

Voor de behandeling, na 2 weken, na 4 weken en vervolgens iedere maand werden de stiae geanaliseerd door de onderzoekers, waarbij de kleur, de rimpeling, het ingezonken zijn en de consistentie van de striae geëvalueerd werden.

Ook werd er bij alle patiënten voor en na de behandeling een beetje huid van de striae afgenomen. Dit werd gebruikt voor histologisch onderzoek en analyse van collageen en elastine.

80% van de patiënten die met tretinoïne waren behandeld lieten een klinische verbetering zien van de striae (slechts 1 patiënt in de groep die alleen met de basiscrème was behandeld liet ook verbeterig zien).

De lengte en de breedte van de striae lieten in de tretinoïne-groep een sterke verbetering zien in vergelijking met de basisgroep. Vooral de consistentie en het ingezonken aspect van de huid verbeterde enorm.  Ook histologisch onderzoek laat een sterke verbetering zien van het elastine en collageen in de striae.

Aanvullend onderzoek naar de behandeling van striae

Er lopen nog aanvullende onderzoeken naar de behandeling van striae met carboxytherapie en microneedling waarvan de voorlopige resultaten zeer veelbelovend zijn.

Meer informatie over tretinoine creme

Literatuur
Kang S, Kim KJ, Griffiths CEM, Wong T-Y, Talwar HS, FisherGJ, et al.
Topical tretinoin (retinoic acid) improves early stretch marks.
Arch Dermatol 1996;132:519-26.

Geplaatst in Anti ageing, Blogs over striaeGetagd