phone icon
email icon
Maak een afspraak
NVCG gecertificeerd
Altijd een natuurlijk resultaat
Internationaal trainer Juvéderm en Botox
9,6 / 10 klantbeoordeling
Voorhoofd

Botox behandelingen tegen migraine

9,6

uit 621 beoordelingen

35.700+

behandelingen verricht

Botox behandeling tegen migraine

De Botox behandeling tegen migraine is zeer effectief. Het is niet precies duidelijk waardoor migraine wordt veroorzaakt, maar het onwillekeurig aanspannen van de aangezichtsspieren lijkt een belangrijke initiator te zijn. Doordat Botox deze spieren kan ontspannen, is deze behandeling vaak een goede oplossing.

 • Eén op de vijf Nederlanders heeft last van migraine
 • Botox is zeer effectief
 • Behandeling duurt 10 minuten
 • Resultaat houdt tot 6 maanden aan

Wat is migraine?

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Vaak is dit migraine. Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor migraine wordt veroorzaakt. In veel gevallen zijn onwillekeurige spiersamentrekkingen echter de boosdoeners.

 • Voorbereiding Consult met de arts
 • Verdoving Niet noodzakelijk
 • Duur 10 minuten
 • Product Botox (botuline toxine)
 • Veiligheid Zeer veilig
 • Duurzaamheid +/- 6 maanden
Kenmerken van migraine

Kenmerken van migraine

Vaak treft het u overdag als een bliksemschicht, een donderslag bij heldere hemel. Soms sluipt migraine tijdens het slapen uw hoofd binnen, als een dief in de nacht. Migraine manifesteert zich meestal aan één of beide zijden van uw hoofd. De pijn is hevig, bonst en wordt erger bij inspanning. Veel mensen ervaren tijdens een aanval ook misselijkheid, tot aan overgeven toe. Fel licht en hard geluid worden slecht verdragen en er zit in de meeste situaties niets anders op dan het uitzitten of gaan liggen.

 • Aura voor of tijdens aanval
 • De hoofdpijn is bonzend en kloppend
 • Braken en misselijkheid
 • Voornamelijk één zijde van het hoofd is aangedaan
 • Aanvalsgewijs, chronische hersenziekte
 • Er is een duidelijk begin en einde
 • Overgevoeligheid voor geluid, licht en geuren
 • Inspanning is niet mogelijk
 • Duurt aantal uur tot 3 dagen indien niet behandeld

Tussen de 10 en 20% van de migrainepatiënten heeft last van aura’s voor of tijdens een migraineaanval, zoals gezichtsvelduitval, krachtsverlies, lichtflitsen, moeilijk spreken en/of tintelingen aan één zijde van het lichaam

Soorten hoofdpijn

Soorten hoofdpijn

Imploderende hoofdpijn voelt aan alsof er met een hamer op het hoofd wordt geslagen, terwijl exploderende hoofdpijn aanvoelt alsof het hoofd uit elkaar barst. Ook spanningshoofdpijn niet hetzelfde als migraine  kan met behulp van Botox worden behandeld.

Behandeling van migraine

Migraine is niet gemakkelijk onder controle te krijgen. Bij een migraineaanval kunnen pijnstillers zoals NSAID’s de pijn soms onderdrukken. Eventuele misselijkheid kan worden behandeld met anti-emetica.

Zijn de migraineklachten ernstiger? Dan zijn gerichte anti-migrainemedicatie zoals triptanen veel doeltreffender. Triptanen verlichten de migraineaanval aanzienlijk, maar hebben ook vervelende bijwerkingen, mogen maar 10 keer per maand gebruikt worden en kunnen zelfs de frequentie van aanvallen verhogen. Komen de aanvallen vaak voor, dan kan het soms beter zijn om preventief medicatie te nemen als profylaxe.

Botox behandeling tegen migraine

Botox behandeling tegen migraine

Wanneer pijnstillers, rust en het vermijden van prikkels  niet of slechts met mate helpen bij terugkerende migraine, dan kan Botox voor u een oplossing zijn. Van Botox is namelijk aangetoond dat het een effectief middel is ter behandeling van hoofdpijnvormen veroorzaakt door een verhoogde spierspanning. Naast migraine zijn dit bijvoorbeeld cluster- en spierspanningshoofdpijn.

Botuline toxine

Botuline toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridum Botulinum. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier en werkt dus spierverslappend. Hierdoor is Botox een goede behandeling om migraine te bestrijden. Botox werkt voornamelijk wanneer er sprake is van imploderende hoofdpijn.

Hoe botuline toxine precies werkt, is momenteel onderwerp van verschillende onderzoeken. In de praktijk leert de ervaring ons ondertussen dat ongeveer 70% van de mensen met migraine en andere hoofdpijnklachten baat hebben bij het gebruik van Botox. Na een Botox behandeling nemen bij de meeste mensen zowel de ernst als de hoeveelheid van de migraine af.

De behandeling

Voor de behandeling met Botox tegen hoofdpijn

Voorafgaand aan een botoxbehandeling van migraine kijken we waar de cliënt de meeste hoofdpijn ervaart. Is dit in het voorhoofd of juist in de nek of aan de zijkant van het hoofd? Migraine komt het meest voor direct achter de ogen. Toch is dit voor iedereen anders.

Het is van belang om de juiste plek te lokaliseren voordat de Botox tegen hoofdpijn wordt toegediend. De Botox moet namelijk in de juiste spieren, op de plek waar de migraine het meest hevig is, worden geïnjecteerd. Door de Botoxinjectie krijgen de spieren rust. Hierdoor neemt niet alleen de frequentie van migraineaanvallen af, maar ook de hevigheid van de hoofdpijn

 

 

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling brengen we wordt de Botox met een dun naaldje rechtstreeks in de spier aan. De behandeling duurt ongeveer tien minuten. Over het algemeen is een behandeling van de fronsspier of voorhoofdspier voldoende om een duidelijke verbetering van de hoofdpijnklachten te bewerkstelligen of zelfs een migraineaanval te voorkomen. Soms behandelen we op basis van de beschrijving van uw pijnklachten ook de achterzijde van het hoofd.

De meeste mensen die we behandelen omschrijven de Botox behandeling als kleine speldenprikjes die niet veel pijn doen. Het effect van de Botox migraine behandeling is altijd tijdelijk, met een maximale duur van een half jaar. Wanneer u baat heeft bij de behandeling, dan raden we u aan om hem met regelmatige tussenpozen te herhalen.

Werkt Botox meteen?

Werkt Botox meteen?

Het effect van de behandeling treedt na 3-4 dagen op. Na de behandeling bij ons in de kliniek geeft 70% van onze cliënten aan dat de migraineklachten verminderen. De aanvallen komen veel minder frequent voor en ze worden minder heftig. Met een beetje geluk heeft u helemaal geen last meer van migraine.

 

Bij welke migraineklachten werkt Botox minder goed?

Bij welke migraineklachten werkt Botox minder goed?

Indien de migraineklachten als exploderend worden omschreven (alsof het hoofd uit elkaar barst), blijkt de Botox behandeling weinig verbetering te geven. Ook hormoongerelateerde hoofdpijn is niet zo goed te behandelen met Botox.

Botox tegen migraine vergoed?

Een migrainebehandeling met Botox is bewezen effectief gebleken, daarom vergoeden veel zorgverzekeraars een Botox behandeling van migraine. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar een dergelijke Botox behandeling ook vergoedt? Kijk dan even op de website van de betreffende verzekeraar. Meestal betaalt u zelf de behandeling en kunt u vervolgens de factuur declareren bij uw zorgverzekeraar. Die betaalt dan, afhankelijk van de voorwaarden, het bedrag geheel of gedeeltelijk terug.

Naast de behandeling van migraine, helpt Botox tegen overmatig zweten of het verminderen van rimpels. Bekijk onze video’s voor meer informatie hierover.

Veelgestelde vragen over Botox tegen migraine

Hoe lang werkt Botox kraaienpootjes?

Het effect van een Botox behandeling is in het algemeen drie tot zes maanden zichtbaar. De behandeling van kraaienpootjes houdt echter iets minder lang omdat de lachspier dunner is en snel regenereerd (herstelt).

Wat is het risico van Botox lachrimpels?

Bij de Botox behandeling van lachrimpels zien wij nagenoeg geen bijwerkingen.
Als er te veel Botox wordt gebruikt kan het voorkomen dat de Botuline toxine verder verspreidt richting de wang dan wenselijk is. Hierdoor zou het kunnen gebeuren dat de lachspieren van de mond ook aangedaan zijn. Gelukkig zien wij dit nooit, maar het is wel mogelijk.

Interesse in een Botox behandeling?

Reviews