Afspraak maken
020 421 1559
WhatsApp
info@dokterfrodo.nl
Route

Botox behandeling tegen migraine

1
uit 579 beoordelingen
0
+
Cliënten
1
+
Behandelingen verricht

Botox behandeling tegen migraine

De Botox behandeling tegen migraine is zeer effectief.  Het is niet precies duidelijk waardoor migraine wordt veroorzaakt, maar het onwillekeurig aanspannen van de aangezichtsspieren lijkt een belangrijke initiator te zijn. Doordat Botox deze spieren kan ontspannen, is deze behandeling vaak een goede oplossing.

 • Eén op vijf Nederlanders heeft last van migraine
 • Botox is zeer effectief
 • Behandeling duurt 10 minuten
 • Resultaat houdt tot 6 maanden

Wat is migraine?

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Vaak is dit migraine. Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. Vaak treft het u overdag als een bliksemschicht, een donderslag bij heldere hemel. Soms sluipt migraine tijdens het slapen uw hoofd binnen, als een dief in de nacht. Migraine manifesteert zich meestal aan één of aan beide zijden van uw hoofd. De pijn is hevig, bonst en wordt erger bij inspanning. Veel mensen ervaren tijdens een aanval ook misselijkheid tot aan overgeven toe. Fel licht en hard geluid worden slecht verdragen en er zit in de meeste situaties niets anders op dan het uitzitten c.q. liggen.

Kenmerken van migraine

 • Aura voor of tijdens aanval
 • De hoofdpijn is bonzend en kloppend
 • Braken en misselijkheid
 • Voornamelijk één zijde van het hoofd is aangedaan
 • Aanvalsgewijs, chronische hersenziekte
 • Er is een duidelijk begin en einde
 • Zeer gevoelig voor geluid, licht en geuren
 • Inspanning is niet mogelijk
 • Duurt aantal uur tot 3 dagen indien niet behandeld

Tussen de 10-20% van de migrainepatiënten heeft last van aura’s voor of tijdens een migraine aanval,  zoals gezichtsvelduitval, krachtsverlies, lichtflitsen, moeilijk spreken en/of tintelingen aan één zijde van het lichaam

Behandeling van migraine

Migraine is niet gemakkelijk onder controle te krijgen. Bij een migraine aanval kunnen pijnstillers zoals NSAID’s de pijn soms onderdrukken. Eventuele misselijkheid kan worden behandeld met anti-emetica. Zijn de migraineklachten ernstiger dan zijn de gerichte anti-migrainemedicatie zoals triptanen veel doeltreffender. Triptanen verlichten de migraine aanval aanzienlijk, maar hebben ook vervelende bijwerkingen, mogen maar 10 keer per maand gebruikt worden en kunnen zelfs de frequentie van aanvallen verhogen. Komen de aanvallen frequent voor, dan kan het soms beter zijn om preventief medicatie te nemen als profylaxe.

injectiepunten voor Botox-migraine-behandeling

Wanneer pijnstillers, het vermijden van prikkels en rust niet of met mate helpen bij terugkerende migraine, dan kan Botox voor u een oplossing zijn. Van Botox is namelijk aangetoond dat het een effectief middel is ter behandeling van hoofdpijnvormen veroorzaakt door een verhoogde spierspanning. Naast migraine zijn dit bijvoorbeeld ook cluster- en spierspanningshoofdpijn.

Hoe botuline toxine precies werkt, is momenteel onderwerp van verschillende onderzoeken. In de praktijk leert de ervaring ons ondertussen dat ongeveer 70% van de mensen met migraine en andere hoofdpijnklachten baat hebben bij het gebruik van Botox. Na een Botox behandeling nemen bij de meeste mensen zowel de ernst als de hoeveelheid van de migraine af.

migraine-klachten in beeld

Botox behandeling tegen migraine

De meeste behandelingen met botuline toxine worden met  een cosmetisch doel gedaan. Bij deze behandelingen ontdekten de artsen dat bij veel migraine patiënten de hoofdpijnklachten verminderden.  Er is nog veel onduidelijk over het werkingsmechanisme van botuline toxine tegen migraine. Het is bewezen dat het werkt bij een grote groep migrainepatiënten, maar gek genoeg niet bij alle migraineklachten

Botox-migraine-behandeling

Tijdens de behandeling wordt de Botox met een dun naaldje rechtstreeks in de spier gebracht. De behandeling duurt ongeveer tien minuten. Over het algemeen is een behandeling van de fronsspier of voorhoofdspier voldoende om een duidelijke verbetering van de hoofdpijnklachten te bewerkstelligen of zelfs een migraine aanval te voorkomen. Soms behandelen we op basis van uw beschrijving van uw pijnklachten ook de achterzijde van het hoofd.

De meeste mensen die wij behandelen, omschrijven de Botox behandeling als kleine speldenprikjes die niet veel pijn doen. Het effect van de Botox migraine behandeling is altijd tijdelijk met een maximale duur van een half jaar. Wanneer u baat heeft bij de behandeling, dan raden wij u aan om deze met regelmatige tussenpozen te herhalen.

Werkt de Botox meteen?

Het effect van de behandeling treedt na  3-4 dagen op. Na de behandeling bij ons in de kliniek geeft 70% aan dat de migraineklachten verminderen. De aanvallen komen veel minder frequent voor en ze worden minder heftig. Met een beetje geluk heb je helemaal geen last meer van migraine.

Bij welke migraineklachten werkt Botox minder goed?

Indien de migraineklachten als exploderend worden omschreven (alsof het hoofd uit elkaar barst) blijkt de botoxbehandeling weinig verbetering te geven. Ook hormoongerelateerde hoofdpijn is niet zo goed te behandelen met Botox.

Veelgestelde vragen over Botox tegen migraine

Hoe lang werkt Botox kraaienpootjes?

Het effect van een Botox behandeling is in het algemeen drie tot zes maanden zichtbaar. De behandeling van kraaienpootjes houdt echter iets minder lang omdat de lachspier dunner is en snel regenereerd (herstelt).

Wat is het risico van Botox lachrimpels?

Bij de Botox behandeling van lachrimpels zien wij nagenoeg geen bijwerkingen.
Als er te veel Botox wordt gebruikt kan het voorkomen dat de Botuline toxine verder verspreidt richting de wang dan wenselijk is. Hierdoor zou het kunnen gebeuren dat de lachspieren van de mond ook aangedaan zijn. Gelukkig zien wij dit nooit, maar het is wel mogelijk.


Ervaringen

Feiten over botox tegen migraine

Voorbereiding

Consult met de arts

Verdoving

Niet noodzakelijk

Duur

10 minuten

Product

Botox (botuline toxine)

Veiligheid

Zeer veilig

Duurzaamheid

+/- 6 maanden

Neem contact op

U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen.
Videoconsult aanvragen
Bel: 020 421 1559
WhatsApp +31 631 59 55 24

8.9/10 Rating
579 Reviews

4.8/5 Rating
66 Reviews

020 421 1559 Plan een videoconsult