Migraine

De Botox behandeling tegen migraine is zeer effectief.  Het is niet precies duidelijk waardoor migraine wordt veroorzaakt, maar het onwillekeurig aanspannen van de aangezichtsspieren lijkt een belangrijke initiator te zijn. Doordat Botox deze spieren kan ontspannen, is deze behandeling vaak een goede oplossing.

 • Eén op vijf Nederlanders heeft last van migraine
 • Botox is zeer effectief
 • Behandeling duurt 10 minuten
 • Resultaat houdt tot 6 maanden

Wat is migraine?

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Vaak is dit migraine. Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. Vaak treft het u overdag als een bliksemschicht, een donderslag bij heldere hemel. Soms sluipt migraine tijdens het slapen uw hoofd binnen, als een dief in de nacht. Migraine manifesteert zich meestal aan één of aan beide zijden van uw hoofd. De pijn is hevig, bonst en wordt erger bij inspanning. Veel mensen ervaren tijdens een aanval ook misselijkheid tot aan overgeven toe. Fel licht en hard geluid worden slecht verdragen en er zit in de meeste situaties niets anders op dan het uitzitten c.q. liggen.

Telefonisch consult

Heeft u last van migraine? Onze specialisten vertellen u graag meer over de mogelijke behandelingen en resultaten.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.30 uur.

020 421 1559

Kenmerken van migraine

migraine-klachten in beeld

 • Aura voor of tijdens aanval
 • De hoofdpijn is bonzend en kloppend
 • Braken en misselijkheid
 • Voornamelijk één zijde van het hoofd is aangedaan
 • Aanvalsgewijs, chronische hersenziekte
 • Er is een duidelijk begin en einde
 • Zeer gevoelig voor geluid, licht en geuren
 • Inspanning is niet mogelijk
 • Duurt aantal uur tot 3 dagen indien niet behandeld

Tussen de 10-20% van de migrainepatiënten heeft last van aura’s voor of tijdens een migraine aanval,  zoals gezichtsvelduitval, krachtsverlies, lichtflitsen, moeilijk spreken en/of tintelingen aan één zijde van het lichaam

Behandeling van migraine

typische migraine hoofdpijn

Migraine is niet gemakkelijk onder controle te krijgen. Bij een migraine aanval kunnen pijnstillers zoals NSAID’s de pijn soms onderdrukken. Eventuele misselijkheid kan worden behandeld met anti-emetica. Zijn de migraineklachten ernstiger dan zijn de gerichte anti-migrainemedicatie zoals triptanen veel doeltreffender. Triptanen verlichten de migraine aanval aanzienlijk, maar hebben ook vervelende bijwerkingen, mogen maar 10 keer per maand gebruikt worden en kunnen zelfs de frequentie van aanvallen verhogen. Komen de aanvallen frequent voor, dan kan het soms beter zijn om preventief medicatie te nemen als profylaxe.

injectiepunten voor Botox-migraine-behandeling

Wanneer pijnstillers, het vermijden van prikkels en rust niet of met mate helpen bij terugkerende migraine, dan kan Botox voor u een oplossing zijn. Van Botox is namelijk aangetoond dat het een effectief middel is ter behandeling van hoofdpijnvormen veroorzaakt door een verhoogde spierspanning. Naast migraine zijn dit bijvoorbeeld ook cluster- en spierspanningshoofdpijn.

Hoe botuline toxine precies werkt, is momenteel onderwerp van verschillende onderzoeken. In de praktijk leert de ervaring ons ondertussen dat ongeveer 70% van de mensen met migraine en andere hoofdpijnklachten baat hebben bij het gebruik van Botox. Na een Botox behandeling nemen bij de meeste mensen zowel de ernst als de hoeveelheid van de migraine af.

Botox behandeling tegen migraine

De meeste behandelingen met botuline toxine worden met  een cosmetisch doel gedaan. Bij deze behandelingen ontdekten de artsen dat bij veel migraine patiënten de hoofdpijnklachten verminderden.  Er is nog veel onduidelijk over het werkingsmechanisme van botuline toxine tegen migraine. Het is bewezen dat het werkt bij een grote groep migrainepatiënten, maar gek genoeg niet bij alle migraineklachten

Botox-migraine-behandeling

Tijdens de behandeling wordt de Botox met een dun naaldje rechtstreeks in de spier gebracht. De behandeling duurt ongeveer tien minuten. Over het algemeen is een behandeling van de fronsspier of voorhoofdspier voldoende om een duidelijke verbetering van de hoofdpijnklachten te bewerkstelligen of zelfs een migraine aanval te voorkomen. Soms behandelen we op basis van uw beschrijving van uw pijnklachten ook de achterzijde van het hoofd.

De meeste mensen die wij behandelen, omschrijven de Botox behandeling als kleine speldenprikjes die niet veel pijn doen. Het effect van de Botox migraine behandeling is altijd tijdelijk met een maximale duur van een half jaar. Wanneer u baat heeft bij de behandeling, dan raden wij u aan om deze met regelmatige tussenpozen te herhalen.

Werkt de Botox meteen?

Het effect van de behandeling treedt na  3-4 dagen op. Na de behandeling bij ons in de kliniek geeft 70% aan dat de migraineklachten verminderen. De aanvallen komen veel minder frequent voor en ze worden minder heftig. Met een beetje geluk heb je helemaal geen last meer van migraine.

Bij welke migraineklachten werkt Botox minder goed?

Indien de migraineklachten als exploderend worden omschreven (alsof het hoofd uit elkaar barst) blijkt de botoxbehandeling weinig verbetering te geven. Ook hormoongerelateerde hoofdpijn is niet zo goed te behandelen met Botox.

 • Contactgegevens

  Kliniek Dokter Frodo Gaymans
  Cornelis Krusemanstraat 9HS
  1075 NB Amsterdam
  Routebeschrijving
  020 421 1559
  info@dokterfrodo.nl
 • Openingstijden

  Maandag09:00 uur – 20:00 uur
  Dinsdag09:00 uur – 17:30 uur
  Woensdag09:00 uur – 17:30 uur
  Donderdag09:00 uur – 17:30 uur
  Vrijdag09:00 uur – 17:30 uur
  Zaterdag11:00 uur – 18:00 uur
  ZondagGesloten

 

Met een 9.6 uit ruim 350 beoordelingen behoort Kliniek Dokter Frodo tot de best beoordeelde klinieken van Amsterdam. Plan een consult in of bel onze specialisten voor vrijblijvend advies:

Consult inplannen

Contact

Stel uw vraag

Akkoord dat de door mij ingevulde gegevens bewaard worden*

Uw informatie is veilig bij ons.

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Cookie instellingen

Afspraak maken