Afspraak maken

Tandenknarsen (bruxisme)

Heeft u last van tandenknarsen of klemt u met uw kaken? Dit wordt ook wel bruxisme genoemd. Bruxisme is het beste te omschrijven als het met geweld over elkaar heen schuiven van de tanden en de kiezen. Dit geeft een schurend of knarsend geluid. Het tandenknarsen gebeurt voornamelijk in de nacht. Het klemmen van de kaak gebeurt zowel ’s nachts als overdag.

tandenknarsen in slaap. Slijtage aan uw tanden, met hoofdpijn wakker worden en sterk ontwikkelde kauwspieren. Allen gevolgen van tandenknarsen en zeer vervelend.

Wat is de oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen?

Bij tandenknarsen en kaakklemmen is er vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Meestal spelen meerdere factoren een rol. De volgende factoren kunnen een rol spelen:

 • Slaapstoornissen
 • Gebruik van alcohol, sigaretten en/of drugs
 • Ziektes van het zenuwstelsel
 • Erfelijkheid

Zo kunnen slaapstoornissen, maar ook het gebruik van alcohol, sigaretten of drugs in verband worden gebracht met tandenknarsen en kaakklemmen. Als u last ondervindt van het tandenknarsen en/of kaakklemmen, kan dit tegenwoordig gemakkelijk opgelost worden met Botox.

Mensen die last hebben van tandenknarsen of kaakklemmen ondervinden de volgende klachten:

 • Slapeloosheid
 • Chronische pijn
 • Pijnlijke en dikke kauwspier door het overmatig gebruik van de kauwspier
 • Verandering van het aanzicht, zoals een scherpe of hoekige kaaklijn
 • Tandgevoeligheid en/of slijtvlakken op de tanden

bruxisme tandenknarsen

De beste behandeling voor tandenknarsen en kaakklemmen

Bij Kliniek Dokter Frodo kunnen wij het tandenknarsen of kaakklemmen zeer goed verhelpen met Botox. Bij dit probleem moet de kauwspier aangepakt worden. De ‘masseter hypertrofie’ is bij de meeste mensen die vol overgave tandenknarsen vergroot. Hoe groter de ‘masseter hypertrofie’, hoe sterker de spier. Hoe sterker de spier, hoe meer iemand geneigd is om hem te gebruiken. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel.

Door het gebruik van Botox wordt de spierspanning in de kauwspieren verlaagd. Doordat de spier steeds minder wordt gebruikt, verkleint de kauwspier. Dankzij de behandeling krijgt het gezicht een rustigere uitstraling. De balans wordt hersteld en het gezicht krijgt weer een ronde vorm.

Botox-tandenknarsen

 

Video

Botox

Prijs

Tandenknarsen of kaakklemmen€ 350,-

FAQ

Ja, Botox wordt al ruim dertig jaar veilig en zonder ernstige bijwerkingen in de geneeskunde gebruikt.

De behandeling duurt 5 tot 10 minuten.

Direct na de behandeling ziet uw huid er in de meeste gevallen normaal uit. Soms kan er echter ook sprake zijn van lichte roodheid of een kleine zwelling. Dit trekt zeer snel – vaak al binnen 10 minuten – weg. U kunt meteen na de behandeling uw dagelijkse activiteiten hervatten.

U zult direct na de behandeling voelen dat u minder makkelijk uw kaakspier kan gebruiken. Binnen ongeveer twee weken na de behandeling zal u de voordelen gaan merken.

Ja, na drie tot zes maanden kan er een herhalingsbehandeling plaatsvinden. Dit verschilt per persoon en per situatie. Hoe vaker de behandeling wordt uitgevoerd, des te langer het probleem van tandenknarsen en/of kaakklemmen wegblijft.

 • Behandelaar

  Dokter Frodo Gaymans

  Frodo Gaymans

  Cosmetisch arts

 • Team Dokter Frodo

  Voor de juiste expertise werken wij als cosmetisch kliniek in Amsterdam met verschillende experts.
  Samen gaan we voor het beste resultaat.

 • Contactgegevens

  Kliniek Dokter Frodo Gaymans
  Cornelis Krusemanstraat 9HS
  1075 NB Amsterdam
  Routebeschrijving
  020 421 1559
  info@dokterfrodo.nl
 • Openingstijden

  Maandag09:00 uur – 17:30 uur
  Dinsdag09:00 uur – 17:30 uur
  Woensdag09:00 uur – 17:30 uur
  Donderdag09:00 uur – 17:30 uur
  Vrijdag09:00 uur – 17:30 uur
  ZaterdagGesloten
  ZondagGesloten

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Afspraak maken