Afspraak maken

Tandenknarsen (bruxisme) behandelen met Botox

Heeft u klachten door tandenknarsen of klemt u met uw kaken? Wij noemen dit “bruxisme”. Bij Kliniek Dokter Frodo kunnen wij tandenknarsen zeer goed verhelpen met Botox. Target van deze behandeling is de kauwspier. De ‘masseter hypertrofie’ is bij de meeste mensen die vol overgave tandenknarsen vergroot en hoe groter de ‘masseter’, hoe sterker de spier.

tandenknarsen in slaap. Slijtage aan uw tanden, met hoofdpijn wakker worden en sterk ontwikkelde kauwspieren. Allen gevolgen van tandenknarsen en zeer vervelend.
tandenknarsen in slaap. geeft slijtage aan de tanden

Vicieuze cirkel

Een sterke kauwspier houdt er niet van om stil te zitten. Er ontstaat een vicieuze cirkel: hoe groter de spier, hoe meer iemand geneigd is hem te gebruiken, hoe sterker de spier.

Wist je dat tandenknarsen, naast tandvleesproblemen en cariës, een van de meest voorkomende tandproblemen is?

Tandenknarsen gebeurt vaak onbewust

Tandenknarsen gebeurt vaak onbewust tijdens de slaap. Stress en erfelijke factoren kunnen de oorzaak zijn van tandenknarsen. Er zijn verschillende hulpmiddelen om tandenknarsen tegen te gaan. Echter, vaak verhelpen deze het probleem maar tijdelijk. In onze kliniek zorgen we dat het probleem bij de kern wordt aangepakt.

Hoe kom je er achter dat je tandenknarst?

Tandenknarsen wordt meestal ontdekt door je partner of doordat de kiezen/ kauwspieren pijn gaan doen. Soms kan uw arts abnormale slijtage aan het gebit zien. De echt diagnose bruxisme mag pas objectief worden gesteld na een speciaal “slaaponderzoek”

Hoe ontstaat bruxisme?

Bruxisme ontstaat door stimulering van het centrale zenuwstelsel.

 • Slaapstoornissen geven nachtelijk knarsen.
 • Erfelijk(40-60%!), stress, roken en alcoholgebruik versterken knarsen
 • Bepaalde medicijnen zoals Prozac of stimulerende drugs.
 • Ziektes van het zenuwstelsel kunnen ook tandenknarsen veroorzaken

Klachten door bruxisme

Mensen die last hebben van bruxisme kunnen de volgende klachten ervaren:

 • Een knarsend geluid doordat boven- en ondertanden met geweld over elkaar heen schuiven;
 • Slapeloosheid; chronische hoofdpijn;
 • Pijnlijke en dikkere kauwspieren door het overmatig gebruik van deze spieren;
 • Een veranderend aangezicht, zoals een scherpe en hoekige kaaklijn of veranderende verhoudingen in het gezicht;
 • Tandgevoeligheid, afslijten glazuur, cariës, en het blootleggen van tandbeen(dentine), slijtvlakken (attritie) op de tanden

Behandeling tandenknarsen met Botox

Stap 1: Het consult

Voorafgaand aan de (Botox) behandeling tegen tandenknarsen krijgt u altijd eerst een consult waarbij we uw medische achtergrond, eerdere behandelingen en eventueel medicijngebruik ter sprake brengen en vervolgens bespreken we de bruxisme behandeling.

Het consult is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Stap 2: Botox behandeling tegen tandenknarsen

De Botox bruxisme behandeling met botuline toxine duurt 5 tot 10 minuten.

bruxisme tandenknarsen
bruxisme tandenknarsen

Om bruxisme te behandelen, gebruiken we in onze kliniek botox. Door het gebruik van botox wordt de spierspanning in de kauwspieren verlaagd. Botox is namelijk een spierverslapper die de vergrote kauwspier tot rust laat komen. Doordat de spier steeds minder wordt gebruikt, verkleint de kauwspier. Dankzij de botoxbehandeling krijgt het gezicht dan ook een zachtere uitstraling; de balans in het gezicht wordt hersteld en de kaak krijgt weer een ronde vorm. In onze praktijk blijkt dat tandenknarsers binnen ongeveer twee weken na de behandeling de voordelen merken. Na drie tot zes maanden kan een herhalingsbehandeling worden uitgevoerd. Dit verschilt per persoon en per situatie. Hoe vaker de behandeling wordt uitgevoerd, des te langer het probleem van knarsen weg blijft.

Botox-tandenknarsen

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het voorkomen dat het tandenknarsen na de behandeling nog niet helemaal verholpen is. Het doorbreken van de ‘Circle of Knars’ heeft als gevolg dat de ‘masseter hypertrofie’ na 2 tot 3 maanden in omvang en sterkte zal zijn afgenomen. Omdat iedere situatie verschilt, is het resultaat van de Botox injecties niet voor iedereen hetzelfde. Afhankelijk van hoeveel ‘haast’ u heeft, kunnen we na twee weken nog een Botox behandeling doen. Heeft u de tijd, dan raden we aan af te wachten tot de kauwspier in grootte is afgenomen, waarna de spanning (en natuurlijk het knarsen) geleidelijk af zal nemen.

 

Stap 3: Na de behandeling

Direct na de behandeling ziet uw huid er in de meeste gevallen normaal uit. Soms kan er echter ook sprake zijn van lichte roodheid of een kleine zwelling. Dit trekt zeer snel, vaak binnen 10 minuten, weer weg. U kunt meteen na de behandeling uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Mogelijke andere oplossingen tegen tandenknarsen:

 • behandeling van Bruxisme/ tandenknarsen met Botox
  Artikel over behandeling van Bruxisme/ tandenknarsen met Botox

  Splint of opbeetplaatje. Dit is een uitneembaar kunststof plaatje van 2 mm dik, dat gedurende de nacht over de boventanden wordt gedragen. Het knarsen vermindert niet echt, maar het voorkomt wel schade aan het gebit.

 •  Hoektanden opvullen met composiet. Door de hoektanden met wit vulmateriaal op te bouwen, kan de knarsbeweging minder goed gedaan worden waardoor er minder schade optreedt.
 • Fysiotherapie. Door massage en oefeningen om de kaakspier te ontspannen kan het tandenknarsen verminderen.
 • Doorbreken ongewenst gedrag. Betere nachtrust – omgaan met stress – ontspanningsoefeningen  – ’s avonds koffie drinken

Is de Botox bruxisme behandeling veilig?

Ja! Botox wordt al ruim dertig jaar veilig en zonder ernstige bijwerkingen in de geneeskunde gebruikt.

Wilt u meer informatie hebben over de behandeling van bruxisme/tandenknarsen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult.

 • Behandelaar

  Dokter Frodo Gaymans

  Frodo Gaymans

  Cosmetisch arts

 • Team Dokter Frodo

  Voor de juiste expertise werken wij als cosmetisch kliniek in Amsterdam met verschillende experts.
  Samen gaan we voor het beste resultaat.

 • Contactgegevens

  Kliniek Dokter Frodo Gaymans
  Cornelis Krusemanstraat 9hs
  1075 NB Amsterdam
  Routebeschrijving
  020 421 1559
  info@dokterfrodo.nl
 • Openingstijden

  MaandagGesloten
  Dinsdag09:00 uur – 17:30 uur
  Woensdag09:00 uur – 17:30 uur
  Donderdag09:00 uur – 17:30 uur
  Vrijdag09:00 uur – 17:30 uur
  ZaterdagGesloten
  ZondagGesloten

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Afspraak maken