phone icon
email icon
Maak een afspraak

Botox, een ware multitasker

26 mei 2015

Botox, een ware multitasker

Botox vermindert spierspanning en blokkeert zenuwimpulsen. Dat botox wordt gebruikt om rimpels of fijne lijntjes te verzachten of zelfs te laten verdwijnen, is algemeen bekend. Maar dat botox ook een beproefd middel is om andere lichamelijke problemen en klachten te verhelpen, weet niet iedereen.

Zo kun je met botox overmatig zweten en tandenknarsen aanpakken. En wie veel last heeft van migraine of spanningshoofdpijn kan ook baat hebben bij een behandeling met botox. Ook wordt botox steeds vaker toegepast in geval van een hypertonische blaas, onwillekeurig gebruik van de stembanden, spierspasmen tijdens een revalidatie- of fysiotherapietraject en fasiculatie, oftewel een zenuwtrekje bij je oog. Het is aan te raden om de botoxbehandeling te laten plaatsvinden in een gerenommeerde kliniek. 

Botox tegen overmatig zweten

Hevig zweten als je je flink inspant, wanneer het erg warm is of als je behoorlijk zenuwachtig bent, is normaal. Als je echter het idee hebt dat je meer transpireert dan anderen, kan het vervelend worden. Overmatig zweten is een aandoening waarbij iemand meer zweet dan gebruikelijk is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lichamelijke afwijking als hyperhidrosis waarbij je overmatig zweet zonder dat je inspanning levert. Ook aanleg of een periode van stress kunnen eraan ten grondslag liggen. Wanneer middelen als antiperspirant of deodorant niet meer helpen, kan botox uitkomst bieden. Botox bij overmatig zweten zorgt ervoor dat de zenuwen die het transpireren veroorzaken, worden stopgezet. Botox wordt gebruikt bij zweethanden, zweetvoeten, in het gezicht en onder oksels. Met een dunne naald wordt de botox ingespoten in het te behandelen gebied. Omdat botox na circa 3 à 4 maanden zijn werking verliest, moet de behandeling na een bepaalde periode worden herhaald.

Botox tegen tandenknarsen

Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het met flinke kracht over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen. Hierbij komt een schurend of knarsend geluid vrij. Tanden kunnen hierdoor sneller slijten. Ook kan tandenknarsen pijnlijke kauwspieren veroorzaken. Daarnaast kunnen de kauwspieren na een tijd dikker worden doordat deze door tandenknarsen worden getraind. Dit wordt door tandenknarsers zelf vaak als een esthetisch probleem ervaren. Om tandenknarsen te voorkomen en verhelpen kan botox in de kauwspieren worden geïnjecteerd. De botox zorgt ervoor dat de spierspanning verlaagt waarna klachten afnemen. Met botox kan tandenknarsen zelfs helemaal stoppen. Ongeveer om de 3 à 4 maanden zal de botoxbehandeling moeten worden herhaald.

Botox tegen migraine

De botox behandeling is een behandeling waarvan is aangetoond dat deze een positief effect heeft bij aandoeningen waarbij sprake is van een verhoogde spierspanning. Ook migrainepatiënten of patiënten met andere vormen van (spannings)hoofdpijn merken daarom een duidelijke verlichting van klachten bij botoxgebruik. Meestal wordt alleen de fronsspier behandeld om een duidelijke vermindering van de hoofdpijnklachten te bewerkstelligen. Daarnaast wordt soms ook de achterzijde van de nek en het hoofd behandeld. Doordat de spieren minder sterk worden gemaakt, vermindert de spierspanning die de hoofdpijn veroorzaakt. Hierdoor neemt de hoofdpijn of migraine in intensiteit en frequentie af. Wanneer de botox migraine behandeling is uitgewerkt, moet het middel opnieuw worden geïnjecteerd. Niet iedereen met spanningshoofdpijn of migraine heeft echter baat bij botox. Meestal is er één behandeling met botox nodig om te kunnen kijken of het enig effect heeft.

Geplaatst in Blogs over BotoxGetagd , , , , , ,