phone icon
email icon
Maak een afspraak

DE HUID IN HET ZONNETJE GEZET

30 mei 2015

DE HUID IN HET ZONNETJE GEZET

Vandaag, zaterdag 30 mei, is het huidkankerdag. In Nederland is huidkanker een van de meest voorkomende huidziekten en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Op deze dag staan we stil bij de vraag: ‘Je huid beschermt jou. Bescherm jij je huid?’ Wij willen vandaag de focus leggen op de zon. De zon kan schadelijk zijn voor de huid, zeker bij overmatige blootstelling. Wij raden dan ook altijd een SPF aan als je langer dan 10-15 min in de zon bent. Aan de andere kant is de zon ook juist een bron aan voeding voor de huid en het hele lichaam. De UV-straling van de zon is namelijk nodig voor de aanmaak van vitamine D. Klinkt tegenstrijdig toch? Wij leggen het uit.

Wat is vitamine D?

Ondanks de naam, is vitamine D niet zoals andere vitamines. Het kan namelijk door het menselijk lichaam zelf worden geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht (zoals het licht van de zon, beter bekend als UV-straling). De meeste ‘standaard’ vitamines kunnen alleen door consumptie worden verkregen. Dit maakt dat veel mensen bij vitamine D niet denken aan bepaalde voeding of een supplement om dagelijks in te nemen. Echter, een tekort aan deze vitamine kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Het lichaam heeft namelijk vitamine D nodig om onder andere calcium op te kunnen nemen. Calcium is een belangrijk mineraal die nodig is om je botten, tanden en huid gezond en sterk te houden.

Hoe kom je aan vitamine D?

Zoals eerder genoemd wordt vitamine D door de huid aangemaakt onder invloed van UV-straling van de zon. Regelmatige blootstelling aan de zon kan er dus voor zorgen dat je lichaam genoeg vitamine D aanmaakt. Maar, dit is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel mensen werken binnen of ’s avonds en slapen daardoor overdag. Sommige mensen kunnen vanwege een medische reden niet in de zon. Of denk aan de wintermaanden, dan blijven mensen vaak ook liever binnen. In dit geval is het goed om aan andere manieren te denken om vitamine D binnen te krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld vitamine D supplementen of door je voeding erop aan te passen. Vette vis zoals zalm en tonijn, kaas, ei en runderlever bevatten allemaal vitamine D.

Hoe helpt vitamine D de huid?

De huid absorbeert de UV-straling van de zon en zet dit om in vitamine D. Vitamine D is een belangrijk element bij processen zoals het opnemen van mineralen (bijvoorbeeld calcium), maar het speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuunsysteem. Een goed immuunsysteem is nodig om het hele lichaam, inclusief de huid sterk en gezond te houden.

Zonlicht heeft dus goede en slechte effecten op het lichaam. De schadelijke effecten treden meestal pas op na extreme blootstelling aan de zon. Overdrijf dus niet en ga ook met zonlicht verantwoord om. Geniet, maar zon met mate.

Geplaatst in Anti ageingGetagd , , , ,