phone icon
email icon
Maak een afspraak

Drink met mate | de kwalijke effecten van alcohol (deel2)

11 december 2011

Stralend ouder worden? drink met mate (deel 1)

Wanneer hebben we het over gevaarlijk alcohol gebruik? De grens ligt lager dan u denkt. Bij vrouwen leidt de consumptie van meer dan 6 eenheden alcohol per week al tot een verhoogd risico op alcoholdementie. Overmatig alcoholgebruik (dan hebben we het over 28 eenheden per week gedurende een periode van 5 jaar) plaatst vrouwen in een zeer hoge risicocategorie om alcoholdementie te ontwikkelen.

  • Alcohol verzwakt het vermogen van het lichaam om calcium te absorberen. Hoe meer alcohol u tot zich neemt, hoe groter het risico dat u op den duur een aandoening als broze botten ontwikkelt. Een aanhoudend tekort aan calcium leidt tot een te lage dichtheid van de botmassa en dit veroorzaakt de gebogen en fragiele lichaamsbouw die we vaak associëren met ouderdom.
  • Ook de hersenen worden flink aangetast door het gebruik van alcohol. Iedereen die graag de maximale werking van de hersenen zo lang mogelijk wil behouden, zou goed moeten opletten met overmatig alcoholgebruik.Alcohol is een neurotoxine (in feite een soort vergif) die schade kan toebrengen aan de frontale kwabben van de hersenen. Aantasting van dit gebied veroorzaakt vroegtijdige veroudering van de hersenen en Alzheimer-achtige symptomen, ook wel bekend als alcoholdementie. Alcoholdementie zou wel eens een veel groter probleem kunnen worden dan tot nu toe gedacht. Dit komt vooral doordat de manier waarop en de hoeveelheden die we tegenwoordig drinken drastisch zijn veranderd. We drinken vaker, meer en beginnen daar ook nog eens vroeger mee.

Het is niet alleen het totale alcoholgebruik dat meetelt, maar ook hoe er wordt gedronken. Een recent Fins onderzoek toont aan dat het zogenaamde binge drinking (grote hoeveelheden alcohol in één zitting, bijvoorbeeld één keer per maand een hele fles wijn op een avond) het risico op het ontwikkelen van alcoholdementie al verdubbeld.

Verstandig omgaan met alcohol

Het is niet de bedoeling om belerend of puriteins over te komen. Voor veel mensen is het drinken van alcohol, een biertje op een zomerse dag of een goed glas wijn, een plezierige en gezellige bezigheid. Daar is niets mis mee.

Het is echter wel van belang om de gevaren te kennen zodat u voor uzelf een goede inschatting kan maken van uw eigen alcohol gebruik. Het drinken van alcohol past in principe prima binnen een gezonde levensstijl. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat het drinken van een glas rode wijn per dag juist een positief effect op de gezondheid heeft.

Drink en leef verstandig en de kwalijke effecten van alcohol op het lichaam worden geneutraliseerd. Het is een kwestie van de juiste balans vinden

Geplaatst in Algemeen