phone icon
email icon
Maak een afspraak

Eerlijk over schoonheid: botox mythen en waarheden

1 maart 2012

Eerlijk over schoonheid: botox mythen en waarheden

Wij leven in een maatschappij die gefascineerd lijkt te zijn door schoonheid. De vraag of dit goed of slecht is laten we voor nu in het midden. Waar het mij om gaat is dat u goed op de hoogte bent van wat er allemaal speelt binnen de cosmetische industrie, zodat u uw eigen oordeel kunt vormen.

Over botulinetoxine voor cosmetisch gebruik (verder botox) en het gebruik daarvan doen vele verhalen de ronde. Sommige zijn waar en sommige zijn ronduit verzonnen. Wij helpen u waarheid van fictie onderscheiden.  

Mythen

Verhalen dat botox verslavend zou zijn, dat men te lichthartig besluit over een botox behandeling, dat elke vrouw die botox ondergaat enorme lippen wil hebben of dat mannen tegenwoordig vaker botox gebruiken dan vrouwen, zijn niet meer dan hardnekkige mythen.

Botox is niet verslavend en het overgrote gedeelte van gebruikers gebruikt het zeer incidenteel. 95% ondergaat slechts maar één keer een behandeling. De meeste mensen denken juist heel goed na voordat ze besluiten om een botox behandeling te ondergaan.

In mijn ervaring neemt men veel tijd om de juiste kliniek te vinden. Vrouwen zijn tegenwoordig al helemaal niet meer op zoek naar een onnatuurlijke uitstraling, maar willen er juist natuurlijk en als de beste versie van zichzelf uitzien. Niet als iemand anders. Beroemdheden volgen deze trend. Kylie Minogue heeft afstand genomen van haar veelvuldige gebruik van botox en gezegd dat ze natuurlijk ouder wil worden.

Slechts 12% van mijn cliëntenbestand bestaat momenteel uit mannen. Dat worden er in de toekomst meer schat ik, maar de mythe dat mannen tegenwoordig meer botox gebruiken dan vrouwen is ook al niet waar.

Waarheden

Ik snap wel waar sommige van deze verhalen vandaan komen.

Bijvoorbeeld, de mythe dat botox gebruik verslavend zou zijn. Botox is niet verslavend zoals alcohol of nicotine. Er zit geen stofje in dat verslavend werkt. Maar wat wellicht wel wordt bedoeld, is dat sommige mensen het lastig vinden om te stoppen als ze eenmaal zijn begonnen. En hier kan wel een kern van waarheid inzitten.

Al langere tijd bestaat er bij sommige cosmetische artsen de zorg dat botox niet alleen rimpels kan verzachten en verwijderen, maar dat botox tegelijkertijd ook rimpels kan veroorzaken. Hoe werkt dat?

Botox is een spierontspanner. Uw gezicht zit vol met spiertjes, die samen werken om uw unieke gezichtsmimiek te bewerkstelligen. Deze mimiek heeft u over tientallen jaren uw eigen gemaakt. Dit zijn de trekjes die u herkenbaar maken voor uw familie en vrienden. Vaak werken meerdere spieren onderling om een bepaalde mimiek zoals glimlachen of fronsen teweeg te brengen. Als een van deze spieren uitvalt door het gebruik van botox, moeten de andere spieren harder werken om die bepaalde gezichtuitdrukking toch te kunnen maken. Door deze extra inspanning zullen sommige al bestaande lijntjes en rimpels dieper worden, maar kunnen er ook geheel nieuwe lijntjes ontstaan.

U heeft misschien weleens gehoord van “bunny lines”? Deze lijntjes geven een goed voorbeeld van wat ik bedoel. Ze worden veroorzaakt door veelvuldig gebruik van botox om fronsrimpels tegen te gaan en vormen zich aan de zijkanten van de neus, onder de ogen. Als u fronst, kunt u voelen hoe vooral de spieren over uw voorhoofd en uw neus naar elkaar toetrekken. Probeer dit eens te doen terwijl u de huid van uw voorhoofd gespannen houdt. U zult voelen dat de spieren in uw neus harder moeten werken om toch te fronsen. De frons is vaak een onbewuste reactie, die u niet zomaar kan uitzetten. Hierdoor vormen zich “bunny lines”. Als u wilt zien wat ik bedoel kunt u op Google zoeken naar “bunny lines” en “nicole kidman” of “rene zellweger”.

Maar nu komt het. Er zijn inmiddels ook botox behandelingen voor “bunny lines”. Deze behandelingen worden aangeprezen door sommige artsen. Ik vind dit gaten met gaten vullen. Zo blijft u aan de gang en lijkt het gebruik van botox inderdaad op een verslaving. Want, als zowel de neus spiertjes als de fronsspieren zijn uitgeschakeld zullen er weer andere spieren zijn die extra moeite zullen doen. En u raadt het al: die ook weer nieuwe lijnen en rimpels zullen vormen. Dat is natuurlijk (op korte termijn) goed nieuws voor de cosmetische artsen die deze behandelingen aanbieden en voor de producenten van botox, maar slecht nieuws voor u en uw schoonheid.

Gelukkig kan het ook anders en geldt dit alleen voor mensen die op een onverantwoorde manier (te lang, te veel, of beiden) botox gebruiken. Botox moet op de juiste, deskundige methode worden toegepast. Als dit niet gebeurt, ontstaan er de meest wilde verhalen.

Geplaatst in Blogs over Botox