phone icon
email icon
Maak een afspraak

Wat doet de zwangerschap met je huid?

19 maart 2016

Wat doet de zwangerschap met je huid?

Wanneer je zwanger bent is er veel gaande in je lijf. Hormonen vliegen van links naar rechts en dat heeft ook effect op je huid. Zo kunnen er bijvoorbeeld ontsierende striae ontstaan, maar ook kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker. Huidafwijkingen die op zich niet ernstig zijn, maar wel als hinderlijk of storend kunnen worden ervaren. Gelukkig verdwijnen de meeste na de zwangerschap of vallen ze minder op. En mochten er toch sporen achterblijven, dan is daar in veel gevallen wat aan te doen.

Effect zwangerschap – huid

Ben je zwanger of wil je in de toekomst zwanger raken? De volgende veranderingen kun je verwachten als het om je huid gaat:

 • Rode huid
  De doorbloeding van de huid neemt toe gedurende de zwangerschap. Zo kun je bijvoorbeeld rode handpalmen krijgen. Vaak voelen de handen ook wat warmer aan en zijn ze ietwat klam.
 • Striae
  Je huid wordt tijdens de zwangerschap uitgerekt met als resultaat striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Striae komt met name voor op de buik, borsten, heupen en bovenbenen. In het begin is de striae roodblauw van kleur. Later wordt de striae wit, waardoor de striemen minder opvallen.
 • Zwangerschapsmasker
  Tijdens je zwangerschap wordt het pigment geactiveerd. Bij 90% van de zwangere vrouwen kleurt de huid donkerder. Dat betekent automatisch dat je het risico loopt om een zwangerschapsmasker te krijgen. Een zwangerschapsmasker of melasma is een pigmentstoornis waarbij donkerbruine vlekken op de huid ontstaan. Deze donkerbruine vlekken ontstaan meestal in het gezicht en soms ook in de hals. 60% van de vrouwen heeft hier tijdens haar zwangerschap last van.
 • Haargroei of -uitval
  Je kan gedurende je zwangerschap last hebben van overmatige haargroei in het gelaat, maar ook op de rest van je lijf. Je hoofdhaar kan dikker of juist slap en futloos worden.
 • Spataderen


Onder invloed van zwangerschapshormonen treedt een verwijding van bloedvaten op. Hierdoor kunnen ‘spinnenwebjes’ ontstaan. Ook de bloedvaten in je benen kunnen wijder worden, waardoor je spataderen kunt krijgen. Maar liefst 40% van de vrouwen heeft hier tijdens haar zwangerschap mee te maken.

Behandelingen huid na zwangerschap

Bij pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker biedt een peeling vaak uitkomst. Door middel van een peeling wordt de bovenste huidlaag effectief verwijderd. Frisse, nieuwe huidcellen komen onder deze oude huidlaag vandaan. Carboxytherapielaser en microneedling gaan huidstriemen of striae effectief tegen. Daarnaast raad ik je aan om onze Tretinoine-crème (vitamine A-zuur) te gebruiken bij striae, de enige crème die een goede huidverbetering laat zien.

Geplaatst in De huidGetagd ,