phone icon
email icon
Maak een afspraak

Feiten en fabels: anti-aging

29 april 2015

Feiten en fabels: anti-aging

Tegenwoordig gaat er zo veel informatie rond over huidverzorgingsproducten dat veel mensen niet meer weten wat nou wel en niet waar is, zeker als het gaat om anti-aging producten. Foutief of slecht advies heeft tot gevolg dat mensen hun huid eerder beschadigen dan verzorgen, met versnelde veroudering als gevolg. Dit is juist wat we niet willen! Hieronder lees je over de meest voorkomende mythes met betrekking tot anti-aging.

1. Moisturizers zorgen ervoor dat rimpels verdwijnen

Moisturizers zijn ervoor gemaakt om de water en olie gehaltes van de buitenste lagen van de huid te behouden. De huid blijft zo gehydrateerd, maar het verwijdert zeker geen rimpels. Een moisturizer moet dan ook alleen worden gebruikt op een droge huid. Als je last hebt van een vettige huid, kan een moisturizer dit zelfs erger maken. In het geval van een extreem droge huid (als je bijvoorbeeld last hebt van schilfertjes) kan het zijn dat een moisturizer niet genoeg is om je huid te voeden. Een bezoek aan een dermatoloog zou dan een oplossing kunnen bieden.

2. Zonnebrand is alleen nodig in de zomer

Dit is zeker niet waar! Het hele jaar door kunnen de UV stralen je huid bereiken, want zeker ook in de winter maanden is de zon aanwezig (anders wordt het niet licht). Er is weliswaar minder van de zon te zien, maar dit betekent niet dat er geen straling is. De UV stralen komen namelijk gewoon door de wolken heen. Het beste is dan ook om het hele jaar door een goede kwaliteits SPF te dragen, het liefst factor 30 of hoger.

3. Op het moment dat je een verbetering van de huid ziet, kan je stoppen met anti-aging producten

Vaak wordt gedacht dat zodra er verbetering is, of het gewenste resultaat is behaald, je kan stoppen met de anti-aging producten en terug kan gaan naar je ‘oude’ crèmes. Maar let op: het verouderingsproces van de huid stopt niet. Om het resultaat te behouden zal je dus moeten blijven smeren met het anti-aging product. Dit geldt zeker voor producten die rimpels en ouderdomsvlekjes verminderen.

4. Huidverzorgings producten moet je kiezen aan de hand van je leeftijd

Niet waar. Vaak worden producten in leeftijds categorieën aangeboden. Maar waarom? De ingredienten in de leeftijds gecategoriseerde producten zijn over het algemeen het zelfde. Waar wel onderscheid in wordt gemaakt is in crèmes voor bepaalde huidtypes of een specifieke huidconditie, bijvoorbeeld een droge huid, vettige huid of eczeem.

5. Een droge huid veroorzaakt rimpels

Rimpels zijn een direct resultaat van overmatige blootstelling aan de zon, genetische bepaling, het verlies van oestrogeen, spierbewegingen en/of vet verlies. Allemaal dingen gerelateerd aan het proces van ouder worden en dus niet aan een droge huid. Dit betekent niet dat een goede moisturizer niet nodig is. Ondanks dat een goede moisturizer rimpels niet kan laten verdwijnen of kan voorkomen dat er rimpels ontstaan, kan het wel helpen met het verminderen van de zichtbaarheid van de rimpels.

De beste manier om het verouderingsproces tegen te gaan is door iedere dag goed voor je huid te zorgen. De eerste stap is om je huid met een milde cleanser te wassen alvorens haar in te smeren met een gepaste crème.
Daarnaast moet je genoeg water drinken om afvalstoffen af te kunnen voeren. Doe je dit niet? Dan laten ze een doffe en grauwe kleur op je huid achter; iets waar je niet tegenop kunt smeren.

Geplaatst in Anti ageing