phone icon
email icon
Maak een afspraak

Fillers en corona

21 juni 2021

Fillers en corona

Fillers en Corona

Er kan een allergische reactie van roodheid en zwelling optreden op de plek waar hyaluronzuur injectables zijn geplaatst in combinatie met het Moderna corona vaccin of het Pfizer Corona-vaccin.

Wij krijgen dagelijks vragen over de bijwerkingen van een fillerbehandeling met een Coronavaccin.
Er wordt steeds meer bekend over de verschillende corona vaccins en hoe/ of ze kunnen reageren met hyaluronzuur fillers.

Fillers in combinatie met het Coronnavaccin

Cosmetisch artsen, dermatologen en plastisch chirurgen zijn al langer bekend met het feit dat vaccinaties allergische reacties kunnen uitlokken bij mensen die met fillers zijn behandeld. Men moet dan denken aan verdikkingen en roodheid ter plaatse van de ingespoten filler. Deze reactie komt doordat het immuunsysteem actiever is geworden door de vaccinatie, waardoor het immuunsysteem reageert tegen het lichaamsvreemde materiaal, de filler.

Dit blijkt ook het geval te zijn bij de de Coronavaccins van Moderna en Pfizer. Deze kunnen op de plekken waar fillers zijn toegediend een reactie van roodheid en zwelling veroorzaken.

Advies

Krijgt u een vaccinatie?
Krijgt u een corona vaccinatie met het Moderna of Pfizer vaccin, dan adviseren wij om geen filler behandeling te ondergaan in de 2 weken voor de vaccinatie en 2 weken na de vaccinatie. Ondanks dat het risico zeer klein is, vermindert u de kans op het krijgen van bijwerkingen.

Heeft u bijwerkingen?
Heeft u bijwerkingen van uw fillers na het krijgen van een coronavaccin? Neem dan contact op met uw behandelend arts.
Afhankelijk van uw klachten adviseert deze bij matige klachten antihistamine te nemen (cetrizine, clemastine, Zyrtec, Arius). Zijn de klachten erger, dan kan uw arts prednison voorschrijven om de immuunrespons op de filler te vermindereren. Ondanks dat het natuurlijk super vervelend is als u bijwerkingen krijgt van fillers op het vaccin

Wat is de oorzaak voor bijwerkingen tussen fillers en het coronavaccin?

Het immuunsysteem is actiever geworden door de vaccinatie. Elders in het lichaam kan het geactiveerde immuun systeem vervolgens een allergische reactie opwekken rondom fillers.
Daarnaast worden er ‘bij-stoffen’ gebruikt in sommige fillers, zoals poly-ethyleen-glycol(PEG) en mannitol, die ook gebuikt worden in deze vaccins. In het Pfizer vaccin zit PEG, en in het Moderna vaccin zit mannitol.
Doordat er een afweerreactie op het vaccin plaatsvindt (waar PEG/ mannitol in zit) kan er zo ook een afweerreactie op gang komen tegen deze stoffen in de filler.

Welke bijwerkingen zien we na het coronavaccin?

Roodheid en zwelling. Hoewel hyaluronzuur een lichaamseigen stof is en je lichaam hier nagenoeg niet op reageert, kan het, zoals hierboven beschreven, toch door uw immuunsysteem worden aangevallen.  Deze bijwerkingen kunnen ook voorkomen na een andere vaccinatie of een infectie elders in het lichaam.

EMA: bijwerkingen van het Pfizer vaccin

De Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beschrijft ‘een redelijke mogelijkheid van een oorzakelijk verband’ tussen het Pfizer vaccin bijwerkingen zoals zwelling en roodheid in het gezicht op plekken waar recent een fillers behandeling is uitgevoerd. De voordelen van het Pfizer vaccin wegen volgens de EMA nog steeds zwaarder dan de mogelijke bijwerkingen.

FDA: bijwerkingen van het Moderna-vaccin

Van de ruim 15.000 gevaccineerden werd bij drie patiënten deze bijwerking waargenomen.
De Food and Drug Administration (FDA) meldt bijwerking zoals roodheid en zwelling op de plekken waar een filler behandeling was toegediend.  Alle drie de cliënten zijn zonder problemen hersteld.

Bronnen

  1. “COVID-19/SARS-CoV-2 virus spike protein-related delayed inflammatory reaction to hyaluronic acid dermal fillers: a challenging clinical conundrum in diagnosis and treatment” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7871141/

  2. “Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting; FDA Briefing Document for Moderna COVID-19 Vaccine.” U.S. Food and Drug Administration, 17 Dec. 2020, https://www.fda.gov/media/144434/download
  3.  Medisch Contact https://www.medischcontact.nl/opinie/reacties/ingezonden-reactie/bijwerkingen-door-moderna-vaccin-bij-mensen-met-fillers.htm

Geplaatst in Algemeen