phone icon
email icon
Maak een afspraak

Het schoonheidsideaal per cultuur anders

10 september 2014

Feiten en fabels: anti-aging

Waarom bezoekt u een cosmetisch kliniek? Om wallen te laten verwijderen? Fijne lijntjes en rimpeltjes te laten opvullen? Of om het volume in de jukbeenderen te laten herstellen? Om welke reden u ook een cosmetische behandeling wilt ondergaan, een goede cosmetisch arts zal er altijd naar vragen. Want vaak gaat het niet alleen om die ene rimpel, moedervlek of oneffenheid. Na een cosmetische behandeling wil de patiënt in de spiegel kijken en denken: ‘Wauw, daar staat een zelfverzekerde, aantrekkelijke persoonlijkheid’. Dit zelfbeeld kan voor iedereen anders zijn. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen mensen uit de Westerse en Aziatische cultuur. Daarom kijken de cosmetisch artsen; Dokter Frodo & Dokter Freek van Kliniek Dokter Frodo altijd naar uw gehele gezicht, het totaalplaatje, voordat een behandeling wordt gestart.

Schoonheidsidealen in de Westerse en Aziatische cultuur

 

Bij het uitvoeren van een gezichtsbehandeling wordt niet alleen huidveroudering tegengegaan. Het is belangrijk dat ook de verhoudingen in het gezicht kloppen en symmetrie in stand wordt gehouden. In de Westerse cultuur wordt een gezicht aantrekkelijk gevonden wanneer dit symmetrisch is, overeenkomt met het uiterlijk van de doorsnee mens, jeugdigheid uitstraalt en seksueel dimorf is, oftewel een duidelijk uiterlijk verschil laat zien tussen man en vrouw. De Aziatische cultuur hecht nog meer waarde aan het kenmerk ‘jeugdigheid’. Daarom geven Aziaten de voorkeur aan een hartvormig gezicht, waar Westerse mensen de vrouwelijke V-vorm als schoonheidsideaal verkiezen. Dit verschil heeft effect op de gezichtsbehandeling die een cosmetische arts uitvoert. Naast deze verschillen in schoonheidsidealen hebben zowel de Westerse als Aziatische cultuur één gemeenschappelijke deler: wanneer iemand zich aantrekkelijk voelt, verbetert zijn of haar kwaliteit van leven.

Cosmetische behandeling afgestemd op cultuurverschillen

 

Aangezien het schoonheidsideaal per cultuur sterk kan verschillen, is een goed intakegesprek noodzakelijk voordat een cosmetische behandeling wordt ondergaan. Uit welke cultuur komt de client? Wat is het beoogde ideaalbeeld? Welke leeftijd heeft de client? En heeft iemand al eerdere behandelingen ondergaan? Deze vragen en meer zal een cosmetisch arts u altijd stellen alvorens de behandeling begint. De gezichtsbehandeling kan vervolgens bestaan uit het opvullen van volume of het verwijderen van rimpels of fijne lijntjes. Met hyaluronzuur als Juvéderm of Restylane, die wordt geïnjecteerd, kan bijvoorbeeld de kaaklijn worden geaccentueerd of wallen worden verwijderd. Om het beoogde totaalplaatje te realiseren, maakt Dokter Frodo vaak gebruik van meerdere technieken en combineert verschillende producten. Een liquid facelift of Angel lift zijn hier voorbeelden van.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over complete gezichtsbehandelingen of andere cosmetische toepassingen, zoals een botoxbehandeling of PRP-behandeling? Neem contact op met Kliniek Dokter Frodo uit Amsterdam, een privé kliniek die staat voor een natuurlijk resultaat door middel van veilige cosmetische behandelingen.

Geplaatst in Anti ageingGetagd ,