HET VERSCHIL TUSSEN BOTOX EN FILLERS

Botox, fillers, injectables… Je hebt al deze termen vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat houden ze in? Wat kun je met deze cosmetische behandelingen bereiken? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen botox en fillers? Dat leggen we je graag uit.

Injectables

De verzamelnaam voor alle behandelingen waarbij door middel van het injecteren van een substantie de uitstraling en/of vorm van het gezicht wordt verbeterd of veranderd, is ‘injectables’. In feite betekent ‘injectable’ niets anders dan ‘injecteerbaar’.Botox en fillers zijn allebei voorbeelden van injectables. Beide worden namelijk ingespoten. Het grootste verschil tussen botox en fillers is dat fillers rimpels of lijntjes opvullen en botox ervoor zorgt dat spieren zich ontspannen waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Beide behandelingen vinden plaats zonder te snijden.

Wat is botox?

Met een heel dun naaldje wordt de botox ingespoten in de spiertjes die de rimpels of lijntjes veroorzaken. De stof Botuline Toxine (Botox) zorgt ervoor dat de spiersamentrekking vermindert en de huid zich ontspant. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je ziet het effect na zo’n drie tot vijf dagen en na 14 dagen is het effect maximaal. Het resultaat blijft drie tot vijf maanden behouden. Botox wordt onder meer toegepast als het om fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels gaat, maar ook is botox bij overmatig zweten, migraine, bruxisme (tandenknarsen) en een zenuwtrek bij het oog een veelvuldig toegepaste oplossing.

Wat zijn fillers?

Fillers worden gebruikt om (plaatselijk) volumeverlies te herstellen. Denk aan ingevallen wangen, rimpels bij de mondhoeken en ingevallen ogen (wallen). Ook zijn fillers uitermate geschikt om lippen op te vullen. De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de plek waar de filler wordt gebruikt. Fillers blijven negen maanden tot twee jaar werken (afhankelijk van de plek waar het is gebruikt) en worden door het lichaam zelf afgebroken. Dit komt doordat de fillers gemaakt zijn van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof.

Verschillen botox en fillers op een rij

  • Botox zorgt voor een verminderde spierspanning, fillers vullen volumeverlies op.
  • Botox heeft een werking van ca. 3-5 maanden, fillers worden na ca. 9-24 maanden afgebroken.
  • Een botoxbehandeling duurt ca. 15 minuten, een fillerbehandeling kost je ca. 15-30 minuten.
  • Botox wordt vaak gebruikt voor de preventieve werking, fillers als er al een (diepe) rimpel is ontstaan.
  • Botox wordt sinds eind jaren ’70 toegepast, begin jaren ’70 kwamen de eerste collageenfillers op de markt.

Combinatie botox en fillers

In geval van een slappere, verouderde huid is het vaak aan te raden om zowel botox als fillers te gebruiken. Botox en fillers hebben namelijk een heel andere werking en kunnen daardoor prima gecombineerd worden. Eigenlijk mag je ze dus niet vergelijken. Samen zorgen botox en fillers voor een strakke, gladde huid die er jonger uitziet. Als iemand bijvoorbeeld in geval van rust rimpels heeft, maar ook ingevallen wangen, kan een combinatiebehandeling de oplossing zijn. Een behandeling van het gehele gezicht met verschillende technieken wordt overigens een ‘Liquid Facelift’ genoemd.

Een gedachte over “HET VERSCHIL TUSSEN BOTOX EN FILLERS

  1. Fillers hebben niet voor niets hun naam. Ze ‘vullen’ namelijk ingezakte delen van je gezicht, bijvoorbeeld onder je ogen. Hierdoor zie je er jeugdiger uit. Het verschil tussen Botox en fillers is dus dat Botox een spier ‘uitschakelt’, terwijl je met fillers juist volume toevoegt op bepaalde plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − acht =

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Afspraak maken