phone icon
email icon
Maak een afspraak

Het verschil tussen botox en fillers

7 mei 2015

Het verschil tussen botox en fillers

Verschillen Botox vs fillers op een rij

  • Botox zorgt voor een verminderde spierspanning, fillers vullen volumeverlies op.
  • Botox heeft een werking van ca. 3-5 maanden, fillers worden na maanden tot jaren afgebroken.
  • Een Botoxbehandeling duurt ca. 15 minuten, een fillerbehandeling duurt ca. 15-30 minuten.
  • Botox wordt vaak gebruikt voor de preventieve werking op het voorhoofd, fillers preventief voor de rest van het gezicht.
  • Botox wordt sinds eind jaren ’70 toegepast, begin jaren ’70 kwamen de eerste collageenfillers op de markt.

Botox, fillers, injectables… Je hebt al deze termen vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat houden ze in? Wat kun je met deze cosmetische behandelingen bereiken? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Botox en fillers? Dat leggen we je graag uit.

Injectables

De verzamelnaam voor alle behandelingen waarbij door middel van het injecteren van een substantie de uitstraling en/of vorm van het gezicht wordt verbeterd of veranderd, is ‘injectables’. In feite betekent ‘injectable’ niets anders dan ‘injecteerbaar’.
Botox en fillers zijn allebei voorbeelden van injectables. Beide worden namelijk ingespoten. Het grootste verschil tussen Botox en fillers is dat fillers volume opvullen en Botox ervoor zorgt dat spieren zich ontspannen waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Beide behandelingen vinden plaats zonder te snijden.

Wat is Botox?

Met een heel dun naaldje wordt de Botox ingespoten in de spiertjes die de rimpels of lijntjes veroorzaken. De stof Botuline Toxine (Botox) zorgt ervoor dat de spiersamentrekking vermindert en de huid zich ontspant. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je ziet het effect na zo’n drie tot vijf dagen en na 14 dagen is het effect maximaal. Het resultaat blijft drie tot vijf maanden behouden. Botox wordt onder meer toegepast als het om fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels gaat, maar ook is Botox bij overmatig zweten, migraine, bruxisme (tandenknarsen) en een zenuwtrek bij het oog een veelvuldig toegepaste oplossing.
Meer over Botox

Wat zijn fillers?

Fillers worden gebruikt om (plaatselijk) volumeverlies te herstellen. Denk aan ingevallen wangen, rimpels bij de mondhoeken en ingevallen ogen (wallen). Ook zijn fillers uitermate geschikt om lippen op te vullen. De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de plek waar de filler wordt gebruikt. Fillers blijven een aantal jaar werken (afhankelijk van de plek waar het is gebruikt) en worden door het lichaam zelf afgebroken. Dit komt doordat de fillers gemaakt zijn van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof.
Meer over fillers

Combinatie Botox en fillers

Je gezicht en uitstraling is een complex samenspel van factoren.
Wat voor uitstraling wil je hebben? Wat is je leeftijd? Hoe snel en duurzaam wil je resultaten zien? Hoe ziet je gezicht eruit? Je ogen, mond, neus, wangen, je botstructuur, spieren, je huid etc. Op basis hiervan maken wij een persoonlijke behandelplan waarbij we Botox en fillers combineren.
Of we nu Botox en/of willers gebruiken hangt dus sterk af van je situatie en wensen.
Botox en fillers hebben een heel andere werking en kunnen daardoor prima gecombineerd worden. Eigenlijk mag je ze dus niet vergelijken. Samen zorgen Botox en fillers voor een strakke, gladde huid die er jonger uitziet. Als iemand bijvoorbeeld in geval van rust rimpels heeft, maar ook ingevallen wangen, kan een combinatiebehandeling de oplossing zijn.

Meer over de de werkwijze van kliniek dokter Frodo.

Meer over fillers of Botox

Geplaatst in Blogs over Botox, Blogs over fillers