phone icon
email icon
Maak een afspraak

Huidverbetering met bloed – de functies van bloed.

25 juni 2012

Huidverbetering met bloed - de functies van bloed.

PRP (plasma-huidverbetering)-behandeling 

PRP is een nieuwe en vooruitstrevende behandeling voor huidverbetering. U wordt behandelt met de kracht van uw eigen bloed! In het kader van deze behandelingen zullen wij een serie van blogs posten over bloed en het verband tussen bloed, schoonheid en gezondheid.

Wat zijn de functies van het bloed in je lichaam?

De meest belangrijke functies van bloed – de toevoer van zuurstof en voedingstoffen en afhaal van afvalstoffen.

Waar hebben we zuurstof voor nodig?
Zuurstof is vooral heel belangrijk voor de verbranding van voedingstoffen om energie te maken. Met deze energie zorgt het lichaam dat we alles kunnen doen dat nodig is ons in leven te houden (zoals ademen, het aandrijven van ons hart etc.), maar ook om te doen wat wij zelf willen (sporten, een lepel oppakken om te eten, deze blog lezen etc.). Net zoals dat de motor van een auto zuurstof nodig heeft voor de verbranding van benzine, hebben wij zuurstof nodig om de energie uit de diverse voedingsstoffen in ons lichaam te “branden”.

We komen aan de nodige voedingstoffen door te eten en te drinken. Onder voedingstoffen worden verstaan aminozuren, suikers, vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten. Vooral suikers bevatten veel energie. Ons eten en drinken wordt door het spijsverteringsstelsel in minuscule deeltjes afgebroken. Via de darmen en de lever worden deze stofjes opgenomen in het bloed en via de bloedbaan verspreid over het hele lichaam naar de cellen waar ze nodig zijn.

Voor het verbranden van voedingstoffen is een motor nodig, en deze is te vinden in onze cellen. Onze motor bestaat alleen niet uit één, maar uit heel veel kleine motortjes (zo’n 2500 per cel) die mitochondriën heten. Het lichaam bevat letterlijk tientallen triljarden cellen, dus u kunt zich iets van de schaal voorstellen waarop dit proces plaatsvindt! Als we energie nodig hebben wordt dit opgewekt door de verbranding van de in de cellen opgeslagen voedingstoffen. Voor dit proces hebben de mitochondriën zuurstof nodig. Door het opsplitsen van de (voedingstof)moleculen in nog kleinere deeltjes komt energie vrij, dat het lichaam gebruikt om bijvoorbeeld te ademen, maar ook om te fronsen of te glimlachen.

Door het proces ontstaat ook koolstofdioxide. Het lichaam kan deze stof niet gebruiken en daarom wordt het via de bloedbaan uit het lichaam verwijdert door uitademing. Andere afvalstoffen worden via de bloedbaan naar de lever en de nieren gebracht, waar ze uit het bloed worden gefilterd en afgebroken om vervolgens door de blaas en de darmen uit het lichaam te worden verwijderd.

Andere belangrijke functies van het bloed zijn: afweer via de witte bloedcellen zoals hierboven al besproken, de regulatie van onze temperatuur (het bloed zorgt ervoor dat we het niet te koud of te warm hebben) en communicatie (via hormonen die via de bloedbaan signalen kunnen verspreiden).

In onze andere blogs bespreken we:

  • Vorige blog: inleiding
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel I – gevaren voor het bloed en ons bloedsysteem
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel II – Het belang van lichaamsbeweging
  • – De link tussen bloed en schoonheid/ouderdom
  • – Gezonde levensstijl = gezond bloed = stralend ouder worden

Geplaatst in Anti ageing