phone icon
email icon
Maak een afspraak

Complicaties cosmetisch artsen | Hyaluronidase – fillers verwijderen

20 maart 2016

Complicaties cosmetisch artsen | hyalurondase - fillers verwijderen

Hyaluronidase wordt gebruikt om tijdelijke fillers te verwijderen. Het is een tegenmiddel dat alleen werkt bij een bepaalde groep fillers; hyaluronzuur fillers. Voorbeelden hiervan zijn Juvederm en Restylane.

Af en toe gebeurt het wel is dat er teveel van de hyaluronzuur filler is gebruikt. Dan komen klanten naar ons toe en vragen ze wat we daaraan kunnen doen. Bij gevoel van ontevredenheid over het bepaalde resultaat, verwijzen we u in eerste instantie naar de behandelend arts. Hij/zij kan de filler eventueel oplossen.

Hyaluronidase werking?

Hyaluronidase is een enzym dat specifiek hyaluronzuur verwijdert.
Een nadeel van hyaluronidase kan zijn, dat het mogelijk ook een beetje van je eigen hyaluronzuur oplost. Daarom zijn we wel terughoudend met het gebruik van hyaluronidase.

Hyaluronidase Restylane – Juvederm bijwerkingen?

Hyaluronidase is minder nauwkeurig als een behandeling met fillers en goede richtlijnen voor de dosering van hyaluronidase ontbreken. Verder hebben we vaak meer dan één behandeling nodig om de hyaluronzuur filler goed op te lossen.

Een tweede nadeel van het oplossen van hyaluronzuur met hyaluronidase is dat het mogelijk ook een beetje van je lichaamseigen hyaluronzuur oplost. Door het afbreken van het bindweefseltussenstof kan het eigen bindweefsel ook soepeler worden. Met als gevolg dat er tijdelijk volumeverlies in de huid kan ontstaan.

Dosering hyason

Door de mogelijke bijwerkingen zijn wij wat terughoudend met het gebruik van hyaluronidase en gebruiken we het in zo klein mogelijke hoeveelheden.
Afhankelijk van de complicatie, lokalisatie en de hoeveelheid volume dat er is gebruikt.

Door precies te doseren kunnen we ervoor kiezen om de filler een beetje zachter maken of juist helemaal te verwijderen.

 • Dosering hyaluronidase onder de ogen:
  licht herstel na behandeling met 1 ml hyaluronzuur onder de ogen; dan gebruiken wij 5-15 eenheden, verdeeld over 2-3 injecties hyason per kant, om de filler wat zachter te maken
  volledig herstel na behandeling met 1 ml hyaluronzuur onder de ogen; dan gebruiken wij 30-40 eenheden, verdeeld over 2-3 injecties hyason per kant om de filler in z’n geheel op te lossen
 • Dosering hyaluronidase lippen
  -In de lippen gebruiken we een vergelijkbare dosering als onder de ogen. Echter in de lippen doseren wij wat hoger omdat we in de lippen minder bijwerkingen zien van hyason.
  – Bij het oplossen van 2 ml, 3ml of 4ml hyaluronzuur in de lippen (doen zij in onze kliniek niet, want dan zijn je lippen echt heeel groot), gebruiken wij niet een veelvoud van de hoeveelheid hyason. Hyason is namelijk een enzym en hoeft niet “doorgedoseerd” te worden. Dan gebruiken wij dezelfde hoeveelheid, evalueren we het resultaat na twee weken en wordt het zonodig verder opgelost.
 • Dosering hyason rest van het gezicht
  – Kijk uit met ‘overdoseren’ van hyason.
  Het lijk heel gemakkelijk om hyaluronzuur op te lossen, maar zeker bij diepere fillerplaatsing is het vaak wenselijk om het oplossen van hyaluronzuur met hyason ECHO-geleide te doen.

Wanneer kan hyaluronidase niet gebruikt worden?

Er zijn ook fillers die niet uit hyaluronzuur bestaan. Zoals de permanente fillers (bio alcamid – pms siliconen olie) en tijdelijke fillers zoals Sculptra en Radiesse(bio stimulator fillers). Radiesse kan je niet oplossen met hyaluronidase! Bij deze fillers heeft de behandeling met hyaluronidase geen zin.
Bij de andere fillers kan er bij een mogelijke complicatie een corticosteroïden injectie overwogen worden om de reactie te verminderen.

Hyaluronidase bij verschillende soorten hyaluronzuur.

Hyaluronidase-bij-verschillende-fillers-complicaties

Niet alle hyaluronzuur fillers zijn oplosbaar! Hyaluronidase werkt niet bij alle soorten hyaluronzuur even goed. Wij werken zelf met hyaluronzuur Juvederm en Restylane omdat we weten dat deze goed oplossen met hyaluronidase. Kijk dus uit dat je met een goede, veilige hyaluronzuurfiller behandeld wordt…. en ja, die zijn vaak wat duurder.

Oplossen fillers. Wat kost dat eigenlijk?
Voor de behandeling van complicaties met Fillers is een speciaal spreekuur ingericht in het ErasmusMC op de afdeling dermatologie.
Tijdens het consult bij het complicatiespreekuur in het ErasmusMC wordt er een echo gemaakt van het gebied waar de complicatie opgetreden is en indien mogelijk wordt het direct behandeld. Behandeling van complicaties van fillers valt onder medisch noodzakelijke zorg en wordt vergoed door uw verzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing nodig van uw huisarts voordat u op dit spreekuur terecht kunt. Door de behandeling van complicaties van permanente fillers kunnen littekens ontstaan. Bij de behandeling van complicaties hyaluronzuurfillers ontstaan er geen littekens. We verzachten/ lossen de hyaluronzuurfiller op door Hyaluronidase/ Hyason in de filler zelf te prikken. Vervolgens los deze op. Het hyaluronzuur valt als het ware uit elkaar en wat er dan over blijft is suiker en water. Dit wordt dan vervolgens gewoon door het lichaam opgenomen en niemand kan dan nog zien dat je behandeld bent. We kunnen niet beloven dat alle fillers opgelost zijn na één hyason behandeling. Afhankelijk van het soort hyaluronzuur dat is gebruikt, zie je van deze behandeling binnen 1 tot 24 uur resultaat. Vaak duurt het zeker 1-2 dagen voor het maximale resultaat en soms hebben wij wel acht behandelingen nodig om het hyaluronzuur goed op te lossen.
Ook kan door het verwijderen van een zwelling een deuk in de huid optreden. De behandeling hiervan, met behulp van laser of lipofilling wordt meestal niet vergoed door uw verzekering.
Complicatiespreekuur ErasmusMC
Afdeling Dermatologie, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam

Oplossen fillers bij kliniek Dokter Frodo

Bij kliniek dokter Frodo kunnen wij ook fillers oplossen. Voor klanten die bij ons behandeld zijn, is dit een service behandeling.
Wanneer u echter door een andere arts behandeld bent, weten wij nooit zeker waar de filler precies zit.
Dan brengen wij 500 euro in rekening per behandeling. Bent u zich wel bewust dat we soms wel 8 behandelingen nodig hebben om het goed op te lossen.

Wij lossen de filler op door de filler dmv ultrasound (ECHO) te lokaliseren. Met een ECHO wordt de filler opgezocht, waarna de hyaluronidase in het midden van de filler wordt geplaatst. Zo kunnen we heel doelgericht oplossen en onnodige bijwerkingen voorkomen.

Fillers en Corona

Zijn fillers veilig?

Geplaatst in Algemeen