phone icon
email icon
Maak een afspraak

Vlog is botox gevaarlijk?

29 april 2016

Vlog is botox gevaarlijk?

Botulinetoxine is het meest krachtige gif ter wereld. Desondanks wordt Botox in de heel vaak gebruikt in de cosmetische en medische wereld. Wat is eigenlijk het gevaar van Botox?
Botox is ontdekt doordat het voedselvergiftiging veroorzaakte voor het eten van besmet voedsel. Het is een eiwit dat een uitwerking heeft op zenuwcellen. Etenswaren die zijn besmet met deze bacterie kunnen door de aanwezigheid van botulinetoxine, tot de ziekte botulisme leiden. In de Tweede Wereldoorlog werd het ook gebruikt als gifgas. Al in de 10e eeuw zijn er geschriften die de symptomen van botulisme beschrijven. Echter, je kunt er heel mooi de fronsrimpels mee wegwerken.

De gevaren van botox

Botulinetoxine (Clostridium botulinum-toxine) (BTX) is een neurotoxisch eiwit dat de signaaloverdracht van de zenuw naar de spier tijdelijk stil legt. Daarmee kunnen wij  spierspanning verhelpen en zo bijvoorbeeld rimpels verzachten.

Er komen veel negatieve berichten in het nieuws over botulinetoxine. Jammer genoeg worden de meeste negatieve berichten geschreven door mensen die tegen cosmetische chirurgie zijn en er niet zo veel vanaf weten.
De gevaren botuline toxine zijn gemakkelijk te voorkomen door u te laten behandelen door een professionele arts en gecertificeerde kliniek. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang voor een hangend ooglid of een slecht resultaat door verkeerd gebruik van de injectable.

Botox voor cosmetisch gebruik is niet gevaarlijk maar het dient wel op een goede manier te worden toegepast. In een goede kliniek, waar de juiste verhoudingen worden gebruikt, is er geen potentieel gevaar. Wordt het echter in een te grote hoeveelheid toegepast, dan zou botox gevaarlijk kunnen zijn.

Bij een ervaren cosmetisch arts die met Botox (van Allergan) werkt, zal dit vrijwel nooit voorkomen. Daarnaast zijn vrijwel alle bijwerkingen of complicaties tijdelijk. Dit omdat de werkzame
stof alleen maar tijdelijk werkt. Vaak na 3 tot 6 maanden is het effect nauwelijks meer zichtbaar en wordt de behandeling in veel gevallen opnieuw uitgevoerd.

Botuline toxine is dus vrijwel altijd ongevaarlijk is. Natuurlijk is er bij elke behandeling een vervelende complicatie mogelijk. En ja, deze berichten worden vaak ook op internet geplaatst of in het nieuws uitgemeten.  U kunt in een vrijblijvend consultgesprek vragen naar de gevaren botuline toxine.

Nadelen van botox

Wanneer er hele kleine beetjes botox in de spier wordt gebruikt is botox niet gevaarlijk. Het is dan ook een heel mooie methode om een mooiere huid te krijgen en rimpels te verminderen. Wanneer je het voor langere perioden achtereen gebruikt, wordt de huid dunner en worden lijntjes misschien eerder zichtbaar. Hoewel dit niet gevaarlijk is, is dit wel een klein nadeeltje.

Voor meer informatie over de gevaren van botox, kunt u onze website bekijken. Of bekijk een van onze video’s over botox.

Geplaatst in Blogs over BotoxGetagd