phone icon
email icon
Maak een afspraak

Is een spray tan wel veilig?

6 juni 2013

Is een spray tan wel veilig?

Steeds meer vrouwen kiezen voor een zelfbruiner, in plaats van de zon. Een ander alternatief voor de zon is de spray tan behandeling in een salon. Terwijl je in je Evakostuum staat, word je van alle kanten beneveld met een spraytan. Een paar uur later heb je een mooi bruine huid.

Veiligheid spraytan:

Voordeel van de spraytan: je hele lijf wordt gelijkmatig ingesprayd en de kleur geeft niet af. De spraytan is te ondergaan in verschillende kleurnuances: light, medium en dark tan. Maar hoe veilig zijn die spraytanners eigenlijk? Onveilig, zegt een groep Amerikaanse deskundigen die de samenstelling van zelfbruiners en spraytans onderzochten voor de Amerikaanse zender ABC News. De actieve stof in de bruinende crème, genaamd Dihydroxyaceton (DHA), zou schade aan het DNA en mogelijk zelfs kanker veroorzaken, als het wordt ingeademd. Door inademing zou het risico bestaan dat de DHA in de bloedbaan terecht komt. DHA is een noodzakelijk ingrediënt, want het zorgt voor de bruine kleur op de bovenste huidlaag.

Let op: Zolang het DHA gebruikt wordt in crèmes en niet in sprays, zou het een prima alternatief zijn voor verradelijke zonnestralen, aldus de Amerikanen.

Regels Europa rondom spraytan

Voor Europa gelden andere regels. Deskundigen van de Europese Commissie hebben vorig jaar de stof DHA onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat het inhaleren van spraytan niet gevaarlijk is, zolang deze voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften.

Conclusie

Let op: Echter, aangezien feitelijk nog geen onderzoek is gedaan naar percentages boven de 14%, impliceert dit dus niet dat DHA percentages boven de 14% per definitie schadelijk zijn. Er zijn internationale merken die wel degelijk een Ecocert DHA boven de 14% bevatten.

Geplaatst in Blogs over liquid facelift