phone icon
email icon
Maak een afspraak

Last van overmatig zweten? zo pak je het aan!

3 maart 2016

Last van overmatig zweten? zo pak je het aan!

Zweten doen we allemaal, maar wanneer het zweten als onaangenaam wordt ervaren en dit gebeurt zonder veel inspanning, dan kan er sprake zijn van overmatig zweten. Het kan hierbij gaan om overmatig transpireren over het gehele lichaam, maar het zweten kan ook beperkt blijven tot de oksels, handen of voeten. Vaak gaat dit gepaard met een onaangename geur.

Oorzaken van overmatig zweten

Zweten is een natuurlijk proces. Door te zweten koelt namelijk je lichaam af. Dit is belangrijk, want op deze manier wordt de lichaamstemperatuur constant gehouden. Bij warm weer of inspanning transpireer je meer. Sommige mensen zweten nauwelijks, anderen juist heel veel. De reden van dit verschil is onbekend. In enkele gevallen kan er sprake zijn van een storing in het natuurlijk evenwicht, waardoor het sturen van een aantal lichaamsprocessen wordt belemmerd, met overmatig zweten (hyperdydrose) als gevolg. Ook bepaalde ziektes en medicijnen kunnen de mate van zweten beïnvloeden.

Tips bij overmatig zweten

Wanneer je last hebt van overmatige transpiratie en hier graag iets aan wilt veranderen, kun je verschillende dingen doen. Zo raad ik je aan je oksels regelmatig te wassen en te ontharen, zodat bacteriën zich niet kunnen nestelen. Mijd daarnaast synthetische kleding en gebruik geen geparfumeerde deodorantsprays. Kies daarentegen liever voor een deodorantroller. Volg daarnaast de volgende 4 tips op:

  • Was je regelmatig, zonder al te veel zeep te gebruiken. Spoel eventuele zeepresten af en droog jezelf goed af.
  • Trek iedere dag schone kleding aan.
  • Draag goed ventilerende of luchtige kleding, zoals katoenen kleren.
  • Last van zweetvoeten? Loop zo veel mogelijk op blote voeten en draag alleen lederen schoenen.

Botox tegen overmatig transpireren

Heb je al veel geprobeerd, maar blijven de klachten zich voordoen? Willen je zweetvoeten maar niet beter worden, durf je geen handen te geven omdat je klamme handen hebt of moet je steeds je kleding verwisselen omdat je zweetplekken in je oksels hebt? Mogelijk is een behandeling met botox dé oplossing. Door middel van Botox anti-transpiratie worden de zenuwen die het zweten veroorzaken, stopgezet. Hierdoor neemt zowel de zweetproductie als de onaangename geur sterk af. Botox tegen overmatig zweten wordt gebruikt bij zweetvoeten, zweethanden, onder de oksels en in het gezicht. Met een dunne naald wordt de botox ingespoten en vervolgens worden de zenuwen in het te behandelen gebied stilgelegd. De resultaten zijn ongeveer drie tot vier maanden merkbaar. Na deze periode kan de botoxbehandeling worden herhaald.

Video: Botox behandeling tegen overmatig transpireren

Geplaatst in Blogs over BotoxGetagd ,