phone icon
email icon
Maak een afspraak
NVCG gecertificeerd
Altijd een natuurlijk resultaat
9,6 / 10 klantbeoordeling
Internationaal trainer Juvéderm en Botox

Lijntjes rond mond

9,6

uit 621 beoordelingen

35.700+

behandelingen verricht

Lijntjes rond de mond behandelen

Lijntjes rondom de mond kunnen wij effectief behandelen met drie verschillende methoden: Botox, fillerbehandeling en huidverbetering.

 • Worden de lip lijntjes veroorzaakt door volumeverlies, dan corrigeren we dit volumeverlies met fillers.
 • Indien de liplijntjes veroorzaakt worden door veelvuldig bewegen, corrigeren we de overmatige beweging met Botox of fillers.
 • En als de huidkwaliteit niet goed is, verbeteren we de huid met huidbehandelingen.

Op het eerste gezicht lijkt de behandeling van lijntjes rondom de mond eenduidig en gemakkelijk. Het tegendeel blijkt echter waar! Voor deze behandeling heb je als behandelteam gespecialiseerde kennis en vaardigheden nodig.

De samenwerking tussen de artsen en huidtherapeuten bij kliniek Dokter Frodo zorgt ervoor dat wij de beste oplossing kunnen garanderen en u de meest natuurlijke en veilige behandeling geven. Een unicum in Nederland.

Feiten over deze behandeling

 • Voorbereiding Consult met behandelteam
 • Verdoving Niet nodig
 • Duur Tot 30 minuten
 • Product Botox of fillers
 • Veiligheid Zeer veilig
 • Duurzaamheid Afhankelijk van het product

Er zijn drie oorzaken voor lijntjes rondom de mond

Beweging  |  Volumetekort  |  Huidkwaliteit

1. Beweging als oorzaak voor lijntjes rondom de mond

 • Indien het gebit wat naar achteren staat, zullen de spieren rondom de mond meer aanspannen om een goede mondsluiting te kunnen creëren. Het veelvuldig aanspannen van de ronde mondspier (m. Orbitals), de mondhoek trekker (m. Depressor anguli ori) en de kinspier (m. Mentalis) zal op den duur lip lijntjes rondom de mond en de kin geven. De reden dat lijntjes rondom de mond vaak pas op latere leeftijd evident worden, is omdat het gebit en de kaak langzaam kleiner wordt en naar achteren gaat. Naar mate je ouder wordt, spannen de spieren rond de mond steeds meer aan en ontstaan er meer lijntjes.
 • De lachspier (m. Risorius) trekt bij het lachen de mondhoek naar de zijkant van het gezicht. Indien de kaak relatief klein is en de kauwspier (m. Masseter) groot, dan is er weinig ruimte voor de huid bij het lachen. De huid botst dan op de kauwspier. Indien de kauwspier groot is, ligt deze dus in de weg en kan de mondhoek simpelweg niet verder naar de zijkant bewegen. Het enige wat de huid dan kan doen is plooien om ruimte te maken om toch te lachen. Dit zijn de zgn wanglijntjes. We kunnen de grote kauwspieren verkleinen met Botox.

-> Behandeling met Botox

Lijntjes rond de mond volumetekort

2. Volumetekort als oorzaak voor lijntjes rond mond

 • Door volumeverlies in het gezicht, is er minder houvast van de huid bij de wangen/ jukbeen. De huid van de wangen zakt naar beneden, richting de mond. Hierdoor ontstaat er een relatief overschot aan huid naast de mond. Dit geeft lijntjes rondom de mond en veroorzaakt de neuslippen plooi.
 • Door volumetekort van het gebit en rondom de mond gaan de mondspieren meer bewegen en ontstaan liplijntjes en andere lijnen rond de mond. (Zoals hierboven beschreven bij ‘beweging als oorzaak’)

-> Behandeling met Fillers

3. Huidkwaliteit als oorzaak voor lijnen rond de mond

Indien de huid minder elastisch en dunner is, zullen er eerder lijntjes vormen rondom de mond. Bij een goede stevige huid veert de huid terug na een beweging, zonder dat er lijntjes zichtbaar worden. Veerkracht van de huid wordt bepaald door de hoeveelheid elastine, collageen en hyaluronzuur. Bij het ouder worden, verandert de samenstelling van de huid waardoor de veerkracht afneemt.

-> Behandeling met Huidtherapie

 

Lijntjes rond de mond

Rokerslijntjes

Lijntjes rondom de mond worden vaak geassocieerd met roken. Terwijl ze ook ontstaan bij mensen die niet roken. Rokerslijntjes in de bovenlip ontstaan door een versnelde veroudering van de huid. Roken vermindert veerkracht van de huid. Het vernauwt de bloedvaten in de huid en de hoeveelheid elastine, collageen en hyaluronzuur verandert. De verslechterde veerkacht tezamen met de repeterende tuitbeweging van de mond, vergroten de kans op een rokerslijntjes.

Behandelingen tegen lijntjes rondom de mond

Behandeling met fillers

De voornaamste behandelmethode tegen lijntjes rondom de mond is het gebruik van fillers. Hierbij corrigeren we volumeverlies en kunnen we de huid verstevigen. Bij het gebruik van fillers wordt hyaluronzuur in uw huid gebracht. Deze stof komt van nature voor in het lichaam en zorgt voor soepelheid en veerkracht van de huid. Door het volumeverlies te corrigeren, kunnen we beweging rondom de mond ‘verbeteren’ en ervoor zorgen dat de spieren rondom de mond minder heftig aanspannen. Ook kunnen we met fillers de huid van de wangen omhoog liften door fillers op het jukbeen te plaatsen.

Soms staat het gebit zo ver naar achteren dat wij het met fillers niet meer natuurlijk kunnen aanvullen. Bij het consult kunnen wij u dan adviseren u om ook naar een orthodontist te gaan om eventuele correctie van uw gebit te evalueren.

Behandeling met Botox

Botox is de bekendste manier om u van uw rimpels af te helpen, maar niet altijd de beste. Met het injecteren van Botox, kunnen wij spieren ontspannen. Botox bij lijntjes rondom de mond kunnen wij op twee manieren toepassen.
– Lijntjes die veroorzaakt worden door (over) actieve spieren rond de mond kunnen we verminderen door deze spieren te ontspannen met Botox. Voor het meest natuurlijke resultaat is het echter beter om de oorzaak van de overactieve spier aan te pakken. Het relatieve volume tekort.

– We kunnen de m. Masseter spier met Botox verkleinen. Deze spier wordt door de behandeling met Botox minder sterk en kleiner. Doordat de spier smaller wordt, krijgt de lachspier meer ruimte, wordt de lach mooier en verminderen lijntjes naast de mond.</>p

Behandeling met huidtherapie

De huid rond de mond wordt minder elastisch en dunner bij het ouder worden. Mede door de veelvuldige beweging zal er meer schade en  lijntjes op de lippen en ron de mond ontstaan. Met huidtherapie kunnen we de veerkracht van de huid verbeteren. De basis om huid schade te herstellen en te voorkomen is goede huidverzorging. Indien u dat wenst, kunnen wij u hierbij adviseren. Met een laserbehandeling, RF-microneedling of een peeling verbeteren we de hoeveelheid elastine en collageen in de huid. En met de angel-lift corrigeren we de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid.

Team kliniek dokter frodo

Laat u adviseren

Laat u door ons adviseren welke behandeling het beste bij u past.

Ons behandelteam van consulenten, artsen en huidtherapeuten gaat samen met u op zoek naar de beste oplossing. Wij stellen een persoonlijk behandelplan op waarbij we de meest natuurlijke en veilige behandeling garanderen.

Interesse in een behandeling voor lijntjes rond de mond?

Reviews