phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maak uw huid winterklaar!

27 januari 2012

Maak uw huid winterklaar!

Na een paar zeer milde herfst en winter maanden achter de rug te hebben, lijkt het nu toch te gaan gebeuren: de strenge winter komt eraan. Vanaf dit weekend wordt het erg koud in Nederland. We kunnen vanaf volgende week misschien zelfs wel schaatsen! Goed nieuws voor diegene die van winterpret houden, minder goed nieuws voor uw huid.

We kennen allemaal het effect van de winter op onze huid. De winterhuid is droog, schraal, ruw en pijnlijk. Waarom heeft de winter zulke vervelende effecten en wat kunt u eraan doen om deze zo veel mogelijk te voorkomen en te verhelpen?

Waardoor wordt een droge huid veroorzaakt?

De gezonde huid is bedekt in een natuurlijk laagje lipiden of vetstoffen. Deze vetstoffen zorgen ervoor dat vocht niet zomaar uit de huid kan ontsnappen, waardoor de huid zacht en soepel blijft. Dit laagje vormt als het ware een natuurlijke barrière tegen de buitenwereld. Droge huid, in medische termen xerosis cutis of xerodermie, kan worden veroorzaakt door externe factoren (zoals bijvoorbeeld koud weer of het gebruik van de verkeerde soort zeep) of interne factoren (zoals eczeem of andere genetische aandoeningen). Als deze vetstoffen afnemen of door externe omstandigheden hun beschermende werking niet langer optimaal kunnen uitvoeren, veroorzaakt dit een droge huid.

In de winter zijn er twee belangrijke factoren waardoor we onze huid extra goed moeten beschermen. Beide hebben met de luchtvochtigheid te maken. Ten eerste, koud weer betekent vaak dat de buitenlucht minder vochtig is. Hierdoor verliest de huid meer vocht dan normaal. Gecombineerd met harde, gure wind wordt het effect nog groter. Ten tweede zetten we gedurende de winter thuis de verwarming hoger, waardoor de luchtvochtigheidsgraad ook binnenshuis afneemt. Ook hierdoor verliest de huid meer vocht dan normaal. Het vocht in de huid wordt als het ware naar buiten gezogen.

Een droge huid kan de rimpels en lijntjes in uw huid tijdelijk versterken en verdiepen als u er te lang mee blijft rondlopen. Doe dit niet. Voorkomen is beter dan genezen, en bovendien een stuk goedkoper.

Hoe voorkom ik een droge huid in de winter?

Er zijn gelukkig een groot aantal voorzorgsmaatregelen en reddingsmiddelen voorhanden.

De beste manier om een droge huid tegen te gaan is om de beschermende werking van de vetstoffen op uw huid een handje te helpen. Er is daarom ook maar één woord dat u gedurende deze winter in uw hoofd moet hebben: moisturizer!

Moisturizers werken niet door vocht toe te brengen in de huid, maar juist door ervoor te zorgen dat vocht niet te snel uit de huid ontsnapt. In de winter is de regel: hoe vetter, hoe beter. Ook brengt een goede moisturizer stoffen in de huid aan die als een soort mini sponsjes vocht vasthouden. Er is een enorm scala aan verschillende producten beschikbaar. Gebruik een milde moisturizer op basis van natuurlijke producten.

Persoonlijk raad ik altijd de medische huidverzorging van Environ aan. Daar hebben mijn klanten goede ervaringen mee en is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid. Gebruik voor uw gezicht een olievrije moisturizer zoals de Environ Super Moisturiser om verstoppingen van de huidporiën te voorkomen.

Gebruik op zonnige koude dagen naast een moisturizer ook een lichte zonnebrandcrème (bijvoorbeeld van Heliocare).

Sneeuw en ijs weerkaatsen schadelijke stralingen waardoor uw huid extra gevaar loopt. Gebruik een goede lippenbalsem om lelijke kloofjes en vervelende droge lippen te voorkomen. Uw lippen zijn extra gevoelig voor het verliezen van vocht.

Ook kunt u nog een aantal praktische tips volgen:

  1. Voorkom zoveel mogelijk dat uw huid in contact komt met de koude lucht. Nederlanders fietsen veel, waardoor de huid van onze handen en gezichten het extra te verduren krijgen.
  2. Trek warme kleding aan en draag goede handschoenen. Draag zoveel mogelijke natuurlijke stoffen (zoals katoen, zijde of linnen) als onderkleding. Dit voorkomt de irritatie die kan ontstaan door sommige andere stoffen (zoals wol).
  3. Om droge lucht thuis te voorkomen kunt u een luchtbevochtiger gebruiken. Oma’s oplossing zou zijn om bakjes water op de verwarming te zetten. Klinkt misschien ouderwets, maar het helpt wel.
  4. Douche niet te heet en niet te lang. Het klinkt tegenstrijdig, maar door teveel water op onze huid, droogt deze ook uit.
  5. Omdat u meer vocht dan normaal verliest, kunt u iets voorzichtiger zijn met dehydrerende dranken zoals dranken die alcohol en cafeïne bevatten.
  6. Ook kan het gunstig zijn om voedsel dat omega-3 vetzuren bevat (zoals sommige soorten vis en noten) te eten. Deze vetzuren zorgen voor een natuurlijk herstel van de vetstoffen op onze huid.

Heeft u zelf de beste tip om de huid winterklaar te maken? Laat het ons weten via facebook! Doe mee aan onze poll en maak kans op een gratis huidverzorgingspakket.

Geplaatst in Anti ageing