phone icon
email icon
Maak een afspraak

(Mooi) ouder worden? stop met roken

9 december 2011

(Mooi) ouder worden? stop met roken

Stoppen met roken

Als u rookt is daarmee stoppen een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om uw gezondheid te verbeteren. De cijfers liegen er niet om: een op de twee rokers zal aan een roken gerelateerde aandoening sterven.

Roken en veroudering zijn sterk met elkaar verbonden. Als u zich zorgen maakt over het ouder worden en u er zo lang mogelijk goed uit wil blijven zijn, is roken het laatste wat u moet doen.

Roken ondermijnt de effecten van antiveroudering producten. Doorgaan met roken ondermijnt ook uw cardiovasculaire systeem en maakt het optreden van spataderen en soortgelijke aandoeningen meer waarschijnlijk. Nu is dus een zeer goed moment om te stoppen.

Als roker weet u dit natuurlijk al lang. Maar hoe zorgt u ervoor dat u blijvend stopt met roken?

  • Belangrijk: de kans van slagen door toepassing van de “cold-turkey” methode (in een keer gehele onthouding) is klein. Huidig onderzoek toont aan dat 95% van de mensen die proberen te stoppen met roken zonder enige vorm van praktische hulp, er niet in slagen om dit te doen. Dit valt niet te wijten aan zwakheid, maar het toont wel aan hoe verschrikkelijk verslavend roken is.

Gelukkig bestaan er een aantal praktische hulpmiddelen die u kunnen steunen en een veel betere kans van slagen geven.

Nicotine Replacement Therapy (NRT = nicotinevervangingstherapie) is een succesvolle methode. Onderzoek heeft aangetoond dat uw kansen op voorgoed stoppen verdubbeld met NRT. NRT wordt vooral aanbevolen in combinatie met een gedragsverandering programma.

In Nederland zijn NRT producten verkrijgbaar bij de drogist, maar ook op recept en als onderdeel van een stoppen-met-roken programma. Uw huisarts kan u verder helpen met het vinden van het juiste programma. De programma’s worden in eerste instantie vergoed door de verzekering. Bekijk voor de zekerheid uw verzekeringsvoorwaarden.

Verschillende NRT producten

Er zijn een aantal verschillende NRT producten op de markt. Meest voorkomend zijn nicotinepleisters, nicotine kauwgom en nicotine zuigtabletten. De producten geven een kleine doses nicotine af en verhelpen daarmee de zwaarste ontwenningsverschijnselen zoals spanning, prikkelbaarheid, slaperigheid en gebrek aan concentratie. De producten dienen te worden gebruikt in de eerste fase van het stoppingproces, (de eerste acht tot tien weken).

  • Nicotinepleisters hebben het voordeel dat de nicotine direct in de bloedbaan wordt opgenomen. Omdat de nicotine niet door de maag wordt opgenomen, is er minder risico dat de nicotine wordt geneutraliseerd door maagzuur of misselijkheid veroorzaakt. Gedurende de loop van de dag wordt de nicotine op een geleidelijke manier opgenomen in het bloed zodat u verder niets hoeft te doenom de drang om te roken te verminderen. Nicotinepleisters kunnen worden gedragen waar ze niet zichtbaar zijn en zullen uw normale dagelijkse routine of maaltijden niet onderbreken.
  • Nicotine kauwgom levert de nicotine zeer snel aan de hersenen en kan daardoor ook zeer effectief zijn – mits het op de juiste manier wordt gebruikt. De aanbevolen methode is om “te kauwen en te parkeren”. Door de nare smaak is het kauwen van nicotine kauwgom op de gebruikelijk manier zeer onplezierig en kan het de drang om te roken versterken. U dient de kauwgom een paar keer goed te kauwen en het daarna tussen uw wang en tandvlees te “parkeren”. De nicotine wordt zo langzaam vrijgegeven en via de bloedvaten onder het slijmvlies opgenomen in uw bloedbaan.
  • Nicotine zuigtabletten zijn vergelijkbaar met kauwgom in hun werking en in de manier waarop ze gebruikt worden. Het zuigtablet moet gedurende 20-30 minuten in de mond ontbinden, waardoor de nicotine geleidelijk vrijkomt en wordt opgenomen.

Nicotine kauwgom en zuigtabletten hebben vooral het voordeel dat u zelf kan bepalen wanneer u de nicotine inneemt. Misschien heeft u het alleen in specifieke situaties moeilijk met het stoppen van roken, bijvoorbeeld als u met vrienden wat gaat drinken of na het

avondeten. Het is dan beter om alleen op die momenten een NRT product te gebruiken.

Alle NRT producten kunnen met succes worden gecombineerd met een stoppen-met-roken programma. Het is misschien even aftasten welke methode het beste voor u werkt.

Hoe stop ik met roken?

De eerste en meest belangrijke stap om te nemen om voor altijd te stoppen met roken is de afspraak die u met uzelf maakt om echt te stoppen. Wilskracht is een zeer bepalende factor voor succes. U moet duidelijk en vastberaden zijn – “kosten wat het kost zal ik stoppen!”. Zet al de redenen die u heeft om te stoppen eens onder elkaar. Het loont op zo veel fronten.

Succesvolle stoppers hebben vaak ondersteuning gehad van een naaste. Dit kan uw partner, een goede vriend of vriendin of een familielid zijn. Een bondgenoot in uw strijd tegen het roken kan ervoor zorgen dat u gemotiveerd blijft om door te gaan met stoppen totdat u over uw verslaving heen bent. Spreek af dat deze persoon zal proberen u op een actieve en positieve manier te steunen. Een “stuurman aan wal” die u slechts van kritiek voorziet werkt demotiverend.

Bedenk dat stoppen met roken uw gezondheid en verouderingsproces direct positief beïnvloedt. Er is geen reden waarom u niet zou kunnen stoppen met roken.

Als u het echt wil, denkt u niet alleen aan stoppen met roken, maar onderneemt u nu actie en stopt u met roken.

Geplaatst in Anti ageing, Blogs over liquid facelift