phone icon
email icon
Maak een afspraak

Ongezond eten top 8

19 februari 2013

Ongezond eten top 8

Een aantal ongezonde voedingsmiddelen die we allemaal eten kunnen gezondheidsrisico’s met zich meedragen. Door de overdaad aan veel (en verkeerde) informatie over eten en hoe het van invloed is op de gezondheid, is bijna onmogelijk om goede voedingskeuzes te maken. In dit artikel bespreken we enkele voedingsmiddelen die ongezond zijn en indien u deze eet kunnen ze gevolgen hebben voor uw gezondheid..

1 Wit brood (geraffineerd meel)

Wit brood is ontdaan van vrijwel alle vitaminen, mineralen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen, maar zit wel boordevol snelle koolhydraten(lees: suiker in vermomming).
Door het ontbreken van deze essentiële bouwstenen weet het lichaam niet goed hoe het ze moet verteren en te verwerken. Geraffineerde witte bloem wordt vaak gebleekt met chloor.

2 Conventionele diepvriesmaaltijden

De meeste diepvriesmaaltijden zitten bordevol met conserveringsmiddelen, verwerkt zout, gehydrogeneerde (transvet) oliën en andere ‘lekker makers’. Verder zijn veel diepvriesmaaltijden zo lang voorgekookt dat hun voedingswaarde minimaal is (vooral na het opnieuw opwarmen in de magnetron thuis). Er zijn echter uitzonderingen! Kijk daarom goed naar de inhoud en probeer met name biologische maaltijden. De meeste bevroren maaltijden zijn helaas niet veel meer dan een bakje ellende, dus vermijd het eten van deze ongezonde maaltijden zo veel mogelijk en maak gebruik van vers bereide maaltijden.

3 Witte rijst

Zoals bij wit brood is ook witte rijst ontdaan van het grootste deel van de voedingsstoffen, de zemelen en de kiem. Twee natuurlijke componenten die deel uitmaken van rijst in zijn bruine vorm. Zelfs zogenaamde “gezonde” witte rijst is matig in zijn voedingswaarden. Het lichaam verwerkt deze geraffineerde voedingsmiddelen heel anders dan bijvoorbeeld bruine rijst. Bruine rijst wordt langzamer geabsorbeerd door het lichaam en veroorzaakt niet dezelfde piek in de bloedsuikerspiegel die witte rijst veroorzaakt.

4 Gepekelde vleesproducten met nitraten en of nitrieten

Vleeswaren, worst, hotdogs, spek, en vele andere vleessoorten uit de supermarkt zijn vaak bereid met natriumnitriet en andere chemische conserveringsmiddelen. Deze middelen worden in verschillende onderzoeken gekoppeld aan het veroorzaken van hart-en vaatziekten en zelfs kanker. Als je toch gepekeld vlees eet, kies dan voor niet-uitgeharde, nitriet en nitraat-vrij vlees, bij voorkeur afkomstig van biologische veeteelt.

5 Energie repen of dieet repen

Als we de marketing mogen geloven, zijn eiwit en energie repen een gezonde aanvulling op het dieet. Echter, bevatten deze maaltijdvervangers stoffen zoals soja-eiwit, geraffineerde suikers, gehydrogeneerd vet (transvet), en andere schadelijke additieven die kunnen bijdragen tot chronische ziekten. Uiteraard zijn niet alle eiwit en energie repen slecht. Lees daarom goed het etiket.

6 Margarine

Margarine is verwerkt in veel voedingsmiddelen. Het is een gehydrogeneerd transvet-olie die je koste-wat-kost wilt vermijden als je om gezonde voeding geeft. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn boter en verzadigde vetten in het algemeen niet zo ongezond. Als alternatief voor margarine zou je kunnen denken aan extra vierge olijfolie of kokosolie.

7 Soja melk en op soja gebaseerde vleesvervangers

Een van de grootste gezondheids misvattingen van deze tijd is de soja rage. Dit is een rage die u zou moeten overslaan. Bijna alle niet-biologische soja ingrediënten zijn genetisch gemodificeerd en bevatten additieven zoals bijvoorbeeld toxische chemische additieven als hexaan (oplosmiddel). Soja dat niet is gegist, bevat ook phyto oestrogenen die uw natuurlijke hormoonbalans in de war kunnen gooien.

8 Light producten

Veel zogenaamde “dieet” producten bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharose. Vaak bevatten ze ook toegevoegde chemische smaakstoffen ter vervanging van vet en andere natuurlijke bestanddelen om zodoende kunstmatig de calorie-inhoud te verlagen.

Geplaatst in Blogs over liquid facelift