Ongezond eten top 8

Een aantal ongezonde voedingsmiddelen die we allemaal eten kunnen gezondheidsrisico’s met zich meedragen. Door de overdaad aan veel (en verkeerde) informatie over eten en hoe het van invloed is op de gezondheid, is bijna onmogelijk om goede voedingskeuzes te maken. In dit artikel bespreken we enkele voedingsmiddelen die ongezond zijn en indien u deze eet kunnen ze gevolgen hebben voor uw gezondheid..


1 Wit brood (geraffineerd meel)

Wit brood is ontdaan van vrijwel alle vitaminen, mineralen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen, maar zit wel boordevol snelle koolhydraten(lees: suiker in vermomming).
Door het ontbreken van deze essentiële bouwstenen weet het lichaam niet goed hoe het ze moet verteren en te verwerken. Geraffineerde witte bloem wordt vaak gebleekt met chloor.


2 Conventionele diepvriesmaaltijden

De meeste diepvriesmaaltijden zitten bordevol met conserveringsmiddelen, verwerkt zout, gehydrogeneerde (transvet) oliën en andere ‘lekker makers’. Verder zijn veel diepvriesmaaltijden zo lang voorgekookt dat hun voedingswaarde minimaal is (vooral na het opnieuw opwarmen in de magnetron thuis). Er zijn echter uitzonderingen! Kijk daarom goed naar de inhoud en probeer met name biologische maaltijden. De meeste bevroren maaltijden zijn helaas niet veel meer dan een bakje ellende, dus vermijd het eten van deze ongezonde maaltijden zo veel mogelijk en maak gebruik van vers bereide maaltijden.

3 Witte rijst

Zoals bij wit brood is ook witte rijst ontdaan van het grootste deel van de voedingsstoffen, de zemelen en de kiem. Twee natuurlijke componenten die deel uitmaken van rijst in zijn bruine vorm. Zelfs zogenaamde “gezonde” witte rijst is matig in zijn voedingswaarden. Het lichaam verwerkt deze geraffineerde voedingsmiddelen heel anders dan bijvoorbeeld bruine rijst. Bruine rijst wordt langzamer geabsorbeerd door het lichaam en veroorzaakt niet dezelfde piek in de bloedsuikerspiegel die witte rijst veroorzaakt.


4 Gepekelde vleesproducten met nitraten en of nitrieten

Vleeswaren, worst, hotdogs, spek, en vele andere vleessoorten uit de supermarkt zijn vaak bereid met natriumnitriet en andere chemische conserveringsmiddelen. Deze middelen worden in verschillende onderzoueken gekoppeld aan het veroorzaken van hart-en vaatziekten en zelfs kanker. Als je toch gepekeld vlees eet, kies dan voor niet-uitgeharde, nitriet en nitraat-vrij vlees, bij voorkeur afkomstig van biologische veeteelt.


5 Energie repen of dieet repen

Als we de marketing mogen geloven, zijn eiwit en energie repen een gezonde aanvulling op het dieet. Echter, bevatten deze maaltijdvervangers stoffen zoals soja-eiwit, geraffineerde suikers, gehydrogeneerd vet (transvet), en andere schadelijke additieven die kunnen bijdragen tot chronische ziekten. Uiteraard zijn niet alle eiwit en energie repen slecht. Lees daarom goed het etiket.


6 Margarine

Margarine is verwerkt in veel voedingsmiddelen. Het is een gehydrogeneerd transvet-olie die je koste-wat-kost wilt vermijden als je om gezonde voeding geeft. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn boter en verzadigde vetten in het algemeen niet zo ongezond. Als alternatief voor margarine zou je kunnen denken aan extra vierge olijfolie of kokosolie.


7 Soja melk en op soja gebaseerde vleesvervangers

Een van de grootste gezondheids misvattingen van deze tijd is de soja rage. Dit is een rage die u zou moeten overslaan. Bijna alle niet-biologische soja ingrediënten zijn genetisch gemodificeerd en bevatten additieven zoals bijvoorbeeld toxische chemische additieven als hexaan (oplosmiddel). Soja dat niet is gegist, bevat ook phyto oestrogenen die uw natuurlijke hormoonbalans in de war kunnen gooien.

8 Light producten

Veel zogenaamde “dieet” producten bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharose. Vaak bevatten ze ook toegevoegde chemische smaakstoffen ter vervanging van vet en andere natuurlijke bestanddelen om zodoende kunstmatig de calorie-inhoud te verlagen.

 

3 gedachten over “Ongezond eten top 8

  1. Jeetje, ik dacht dat ik wel zo’n beetje alle basics kende als het om voeding gaat, kom ik er nu achter dat soja ongezond is?? Ik ben nogal gek op tofu en dacht altijd dat ik daarmee lekker én gezond bezig was. Nu was ik aan het googelen naar wat nieuwe tofu recepten en stuit ik toevallig hier op:

   Soya en tofu waarschuwing

   strekking van het verhaal:
   soja belemmert de opname van eiwitten, vitamines en aminozuren, versnelt de veroudering van de hersenen en kan (borst)kanker en bij mannen onvruchtbaarheid veroorzaken/bevorderen.
   Mensen (babies, mannen) die soajamelk drinken zouden het equivalent van 5 anticonceptiepillen per dag binnen krijgen ??

   Ik ben hier best van geschrokken. Weten jullie hier meer van en kunnen jullie e.e.a. ontkrachten? Dat van die anti-conceptiepillen lijkt me al behoorlijk overdreven anders zouden vrouwen die sojamelk drinken nooit zwanger kunnen worden… Of hebben vrouwen al zóveel oestrogeen dat de extra dosis min of meer in het niet valt of zoiets?

   1. Dat van die hormonen geloof ik niet zo, maar dat ’t lang niet zo gezond is als al jaren wordt gepromoot, dat lees je idd steeds vaker. Dat van die eiwitten zou mij het meest zorgen baren, de meeste mensen kiezen toch juist tofu als vleesvervanger? Waar ik vooral van schrik, is het verhaal hier op de site dat er in Soja veel (slechte) additieven zitten en dat het genetisch gemodificeerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 2 =

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Afspraak maken