phone icon
email icon
Maak een afspraak

Oorzaak / anatomie veroudering gezicht

15 februari 2016

Oorzaak / anatomie veroudering gezicht

Hoe en waarom veroudert ons gezicht eigenlijk? Aan de hand van foto’s van Sophia Loren kunnen we heel mooi zien wat er tijdens de veroudering gebeurt.

De veroudering van het gezicht is een fascinerend proces. Wij kijken meestal niet verder dan de oppervlakte en de onderliggende processen blijven vaak onderbelicht. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft het verouderingsproces zeer gedetailleerd blootgelegd. In deze blog probeer ik het begrijpelijk te maken door het proces laag-voor-laag uit te leggen.

Veroudering gezicht: huid, vet, spieren, botstructuur en tanden.

Gek genoeg begint het verouderingsproces van het gezicht al rond het 25e levensjaar. Dan is het proces gelukkig nog niet echt goed zichtbaar. Bij gezichtsveroudering vinden er structurele veranderingen plaats in de volgende weefsellagen – huid, vet, spieren, botten en tanden.  Doordat alle weefsellagen verschillend van elkaar verouderen, veranderen gelaatsuitdrukkingen ook in de loop der tijd.

Huidveroudering gezicht:

De volgende veranderingen vinden plaats in de huid waardoor deze doffer wordt, meer rimpels gaat vertonen en naar beneden zakt:

  • Doordat het vernieuwingsproces van de epidermis steeds minder efficiënt verloopt, wordt de huid ruwer en ontwikkel je meer pigment(vlekken).
  • Het remodelleren van collageen vertraagt waardoor de huid dunner en minder elastisch wordt.
  • De toevoer van voedingsstoffen zoals hyaluronzuur en anti-oxidanten verslechtert. Hierdoor wordt de huid droger, dunner en kan het zich minder goed beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
  • Herhaalde beweging zorgt er samen met bovenstaande drie punten voor dat er op den duur ‘knikmomenten/ rimpels’ ontstaan.

Verandering vetverhouding gezicht

Een jong, vol gezicht heeft de juiste hoeveelheid vet in het gezicht op de juiste plaats. Zoals je ook op de illustratie kunt zien, veranderen de vetverhoudingen in het gezicht door atrofie, herverdeling en ophoping.
De gebieden die het meeste vet verliezen zijn: het voorhoofd, de slapen, het bovenste deel van de wangen, onder de ogen en het jukbeen.
De gebieden die er juist meer vet bij krijgen zijn: het onderste deel van de wangen, de neus-lippenplooi, de kaaklijn en de hals.
Het vet zakt als het ware naar beneden en doordat ook het vetvolume verandert, ziet het gezicht er minder gezond/ouder uit.  Er ontstaan ook ‘geulen’ tussen de vetkussentjes waardoor de vetkussentjes afzonderlijke structuren worden ipv een gladde, vrijwel continue laag.

Gezicht veroudering verandering botstructuur

Artikel over de Anatomy of the Ageing face.

Anatomie van het verouderende gezicht

Geplaatst in Blogs over fillersGetagd ,