phone icon
email icon
Maak een afspraak

Toch nog veel misstanden in de cosmetische zorg

6 januari 2020

Toch nog veel misstanden in de cosmetische zorg

NVCG lanceert meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg

Onlangs lanceerde de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) het NVCG-meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg. Het meldpunt biedt slachtoffers van cosmetische misstanden, hun naasten en hun zorgverleners de mogelijkheid om deze anoniem te melden. Hiermee wil de NVCG een beeld vormen van de omvang en aard van misstanden in de cosmetische zorg. Dit beeld wordt gedeeld met beleidsmakers en handhavende instanties om dergelijke misstanden terug te brengen. Via https://nvcg.nl/meldpunt/ kunnen cosmetische
misstanden gemeld worden. Aanleiding voor het meldpunt zijn ernstige complicaties na behandelingen met medische hulpmiddelen door niet-artsen, waarmee cosmetisch artsen worden geconfronteerd. Het terugdringen van misstanden in de cosmetische sector vraagt om meer maatregelen.

“Wij zijn voorstander van strengere wetgeving om te voorkomen dat niet-artsen medische apparatuur kunnen kopen. Zolang er geen paal en perk gesteld wordt aan het gebruik van medische technieken zoals de PlexR en hyaluronpen kan iedereen in Nederland deze apparatuur aanschaffen en gebruiken. Cliënten lopen daardoor ernstige risico’s, met alle gevolgen van dien..
Meer informatie: https://nvcg.nl/meldpunt/

DE HYALURONPEN

De schoonheidsspecialiste om de hoek adverteert met deze nieuwe revolutionaire manier om je lippen te vergroten en rimpels op te vullen. Volledig veilig, pijnloos én ook nog een stuk goedkoper dan een fillerbehandeling in de kliniek. De hyaluron pen belooft vollere lippen zonder dat er een naald aan te pas komt. ‘Met de hyaluron pen kunnen we meerdere zones aanpakken en behandelen, zo is de hyaluron pen perfect voor het natuurlijk opvullen van de lippen en rimpels!‘, zo zegge internet. Wat daar niet bij wordt verteld is dat de complicaties na een behandeling met de hyaluron pen net zo ernstig kunnen zijn als een verkeerde injectie met een naald.

In het gezicht lopen bloedvaten. Die vaten hebben een functie. Mocht er tijdens een fillerbehandeling product in die vaten komen, kunnen die verstopt raken. Een goede arts weet op zo’n moment precies wat te doen om te zorgen dat het bloed weer gaat stromen. Een behandelaar zonder opleiding en gedegen kennis van de anatomie niet. Het product dat wordt gebruikt voor het oplossen van een hyaluronzuur filler is hyaluronidase. Dat is een medicijn en om die reden alleen voor handen in een kliniek. Een schoonheidsspecialiste heeft dat niet in huis en heeft de bevoegdheid en vaardigheden niet om het in te spuiten.

De hyaloron pen werkt op basis van luchtdruk. Het product wordt de huid ingedrukt in plaats van ingespoten. Dat lijkt misschien veilig, maar is het niet. De pen schiet met 800 km per uur het hyaluronzuur in de dermis (de lederhuid). Ook door druk kan er product in de bloedvaten komen en resulteren in dezelfde complicaties als bij een verkeerd geïnjecteerd filler. Als zo’n complicatie niet direct en op goede wijze wordt verholpen, kan de huid afsterven en kun je blind worden. Om maar een paar complicaties te noemen.

We besparen je de afschrikwekkende afbeeldingen van vrouwen die een complicatie ondervinden na behandeling met een hyaluron pen. Neem maar van ons aan dat dat geen pretty sight is.

PLEXR

Behandelingen met PlexR of andere apparatuur op basis van plasma-energie zijn heelkundige handelingen omdat deze techniek schade toebrengt aan de huid, en dit tijd nodig heeft om te herstellen. Daarom is het een medisch voorbehouden handeling. Op grond van de Wet BIG zijn alleen artsen bevoegd om dit soort risicovolle, heelkundige behandelingen uit te voeren. Ook injecties met een hyaluronpen vallen, net als andere injecties, onder de Wet BIG en behoren tot de medisch voorbehouden handelingen. “Wij zien o.a. ernstige brandwonden en afsterven van de huid en gebitsdelen door gebruik van deze technieken door schoonheidsspecialisten, tandartsen en andere niet-artsen. Daarom roepen we de overheid op om op te treden tegen gebruik van medische apparatuur en uitvoeren van medische handelingen door onbevoegden”.

“NVCG-meldpunt misstanden cosmetische zorg,,

Geplaatst in Algemeen