Afspraak maken

Tretinoïne creme (Vitamine A zuur creme) tegen rimpels?

Tretinoïne creme (vitamine A-zuur creme) geeft een transformatie en bevordert de vernieuwing van de huid. Hierdoor is het is een effectief middel voor de behandeling van rimpels, pigmentvlekken en littekentjes.

Wat is Tretinoine creme/ Vitamine a zuur creme?
Vitamine A-zuur werkt als een soort ‘dirigent van de huid’. Het stimuleert de deling van de huid waardoor de oude huidlaag verjongt en er frisser en stralender uit gaat zien.

Bij het ouder worden gaan huidcellen langzamer delen, waardoor de huid er minder fris/ viaal wordt. Door het gebruik van Vit A-zuur ‘transformeert’ de huid, waardoor oude dode huidcellen worden verwijderd en vervangen door jonge nieuwe cellen.
Huidcellen die te snel delen, zoals bij pigmentvlekken worden door de transformatie juist tot rust gebracht. De huid komt ‘in balans’ en tekenen van vroegtijdige veroudering worden gecorrigeerd.

Waarvoor is deze creme geschikt?

 • Huidverjonging
 • Fijne lijntjes
 • Striae
 • Pigmentvlekken
 • Hyperpigmentatie

Voor succes op langer termijn is het belangrijk om de behandeling combineren en/of te continueren met een verzorgingslijn met hoge doses Vit-A, Vit-E en Vit-C.

 

Hoe gebruikt u vitamine-A zuur?

De huid moet wennen aan vitamine A zuur.
Als je het niet rustig opbouwt kun je de huid ‘overbelasten’.

Irritatie door vitamine-A zuur voorkomen
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een creme die je huid kan verjongen.

Dit gaat echter altijd langzamer dan je hoopt en verwacht. Vitamine a zuur kan de huid erg irriteren en het is belangrijk om het gebruik langzaam op te bouwen. Indien je dit niet doet en tot meer gebruikt, dan kan de huid geïrriteerd raken.

Irritatie van de huid door Tretonoine kan zich op de volgende manier uiten:
– roodheid, droge huid, schilfers, een branderig gevoel.
Dit kan ertoe leiden dat je juist het omgekeerde effect verkrijgt; de tretinoine beschadigt de huid waardoor deze verouderd!

 

Gebruik van tretinoine

– Alleen ‘s-avonds gebruiken.

1-2x per week dun opbrengen op een schone, droge huid.

– Gebruikt u tretinoine meer dan 2x per week: 

 • dan loopt u het risico dat u veel meer bijwerkingen heeft
 • dan ontwikkelt u op langer termijn waarschijnlijk een overgevoeligheid
 • krijgt u geen gladdere huid.
  Meer smeren lijdt dus niet tot een betere huid, maar wel tot irritatie!

– Na het opbrengen van de tretinoine creme kunt u een goede moisterising creme gebruiken. In het begin (en bij overmatig gebruik) heeft je huid meer moeite om vocht vast te houden waardoor de huid droger aan kan voelen.

– Op de dagen dat u de tretinoine creme niet gebruikt (en voor het reinigen, moisturisen en beschermen van de huid) adviseren wij Environ.
Deze verzorgingslijn bevat een hoge doses vitamine A-E en C.

– ZON VERMIJDEN
Het is belangrijk om de huid te beschermen met een SPF.

-In de zomer kunt u het beste het gebruik van tretinoine creme matigen. Tretinoïne zorgt er voor dat je huid sterk(er) reageert op zonlicht.

– Indien u irritatie heeft, dan kunt u ervoor kiezen om

 • minder vaak te smeren
 • dunner te smeren
 • de plekjes met irritatie te vermijden(Let erop dat u de creme ‘s-nachts onbedoeld over uw huid verspreidt)

 

Het resultaat van vitamine A zuur

Hoe snel ziet u resultaat?
Het gebruik van deze creme zal snel merkbaar zijn.

Het is belangrijk om te weten, dat u tijdelijke reacties als onregelmatigheden, roodheid, schilvering en jeuk kunt krijgen als onderdeel van de transformatie van uw huid. Deze betekenen dat de behandeling werkt en zijn geen reden om de behandeling te staken.
Geen nood, dit is tijdelijk en zal snel weer over gaan!

1e fase duurt 6-8 weken:
Uw huid wordt gelijkmatiger van kleur; huidcellen komen in balans.

2e fase duurt 6-8 weken:
Uw huid wordt gladder en zachter; natuurlijke vernieuwingsritme begint te herstellen.

Resultaat:
De huid ziet er gezonder en jonger uit, is steviger en heeft een natuurlijke glans.

In de 1e fase kunnen de bijwerkingen zoals roodheid, droogheid en schilvering sterker aanwezig zijn. Dit verdwijnt naarmate  de 2e fase ingaat.

 

Wanneer moet u geen tretinoine gebruiken?

De volgende mensen raad ik aan om voorzichtig te zijn bij het gebruik van Treinoine:

– cosmetica allergie,
– een zeer droge huid of
– rosacea.

Hoewel het niet bewezen is dat het gebruik van crèmes met vitamine A zuur kwaad kan tijdens de zwangerschap, kan oraal gebruik van vitamine A zuur (zoals bij de behandeling van acne) dit wel. Daarom wordt er voor de zekerheid geadviseerd vitamine A zuur te vermijden tijdens de zwangerschap.

Tretinoine  is geen wondermiddel, maar een onderdeel van onze benadering van het gehele gezicht. Tretinoine creme kan je niet kopen bij een apotheek of drogist. Hiervoor heeft u een doktersrecept nodig.
Indien u in onze kliniek behandeld wordt, schrijven wij graag de tretinoine creme voor u voor.

U kunt langskomen in onze kliniek voor een consult (op afspraak).
Voor het uitschrijven van een recept brengen wij €125,- in rekening. Dit wordt in mindering gebracht indien u overige medische huidverzorging afneemt en/of een cosmetische behandeling ondergaat.

Meer informatie vind u op deze site: Tretinoine creme

 

31 gedachten over “Tretinoïne creme (Vitamine A zuur creme) tegen rimpels?

 1. Beste Dokter Frodo

  ik hoor dat de tretioine crème tussen de 15 en 30 euro kost, maar op internet lees ik ook dat andere mensen 100 euro moesten afrekenen. Hoe weet ik naar welke apotheek ik moet gaan?

  Groeten,
  Marleen

  1. Hoi Marleen,

   Vitamine A zuur creme wordt vergoed door je verzekering.

   Sommige apotheken proberen extra winst te maken. Tretinoine (met de merknaam Acid A Vit) zou rond de 16 euro moeten kosten..

   Wij schrijven meestal de combinatie van Tretinoine en Ascorbylpalmitaat voor, wat ‘speciaal’ bereid moet worden. Dit kost de Apothekers meer tijd om te bereiden (en soms willen ze het niet bereiden) waardoor je een paar dagen op de creme moet wachten en de creme soms veel duurder wordt.
   Wij hebben een afspraak met een apotheek in Amsterdam centrum bij wie de creme op voorraad ligt.

   Vriendelijke groeten,

   Frodo

 2. Beste Frodo,

  In uw reactie op Marleen schrijft u dat u een combinatie maakt met tretinoinen en ascorbylpalmitaat?
  ik heb op internet gelezen dat ascorbylpalmitaat een vorm van vitamine-C is en dat het pigmentvlekken kan verminderen.
  Ik kom uit Maastricht en ik zou deze crème graag willen gebruiken.
  Kan ik gewoon langskomen voor een consult om een recept op te halen, of moet ik eerst een afspraak maken?

  groeten,
  EJ

  1. Beste Erik Jan,

   Ascorbylpalmitaat is inderdaad een vorm van vitamine-C dat pigmentvlekken kan verminderen.

   Een consult moet u altijd inplannen. Mijn agenda zit in het algemeen twee weken vantevoren volgeboekt, maar soms als u geluk heeft, is een ‘uitvaller’ en kunt u eerder gezien worden.

   u kunt os bellen of het contactformulier invullen op de contactpagina.

   Tot snel.

   Met vriendelijke groeten,

   Dokter Frodo

  1. Beste Thea,

   De tretinoine creme is inderdaad alleen op recept verkrijgbaar. Indien u in onze kliniek behandeld wordt, schrijven wij graag de tretinoine creme voor u voor.

   U kunt langskomen in onze kliniek voor een consult (op afspraak). Voor een afspraak belt u met telefoonnummer 020 4211559 of vult u het contactformulier in op de contactpagina.

   Voor het uitschrijven van een recept brengen wij €125,- in rekening. Dit wordt in mindering gebracht indien u overige medische huidverzorging afneemt en/of een cosmetische behandeling ondergaat.

   Met vriendelijke groet,
   Dokter Frodo

 3. In Spanje is de prijs van tretinoine crème 0.02 of 0.05% 13 euro en in Portugal kan je tretinoine creme kopen voor 2.60 euro .Spaanse naam Retirides en in Portugal Ketrel. Goedkoop hè!

  1. Beste Jaquot,

   Het is inderdaad raar dat de prijs van Tretinoine creme 0.05% of 0.02% in Nederland zoveel hoger is dan bijvoorbeeld in Spanje en portugal.
   In veel landen is het zelfs verkrijgbaar zonder recept.
   In Nederland zijn we meer terughoudend met medicatie om vervelende bijwerkingen en complicaties te voorkomen.

 4. Haii iedereen, ik belde naar het nummer wat ik leesde , ik natuurlijk bellen ,kreeg een Hannie Meier er aan. Ongelovelijk zo n lieve vrouw en alles legde ze me uit. Ik was haar erg dankbaar want er komt meer bij kijken dan ik had gedacht ,hannie bedankt voor je uit leg xxxx

  1. Beste Linda,
   In sommige landen is tretinoine creme vrij verkrijgbaar. In Nederland niet, omdat vitamine-A zuur een geneesmiddel betreft en omdat de wetgeving in Nederland meer beschermend is voor de gebruiker.
   In Nederland heb je dus altijd een recept nodig om tretinoine te krijgen. Dit kunt u aan uw huisarts vragen of wij kunnen het voor u voorschrijven. Wij brengen voor het consult en het voorschrijven van het recept echter wel €125,- in rekening.

   Er zijn wel cremes op de markt die “lichter werken” maar waarvoor u geen recept nodig heeft. Er zijn verschillende cosmetische cremes waar hoge tot zeer hoge doses Vitamine A in zitten.

   Groeten,
   Frodo

  1. Beste Maureen,

   Wij adviseren om de vitamine a-zuur creme een week voordat je in de (volle) zon gaat, te stoppen.
   In de zomer kunt u in principe gerust doorgaan met tretinoine creme, maar u moet er wel op letten dat u zich goed beschermt tegen de zon.

 5. Beste dokter,
  Mijn huisarts schrijft het voor en de verzekering vergoed. Ik las op het etiket dat het 9 euro kost. Ik begrijp dat een kliniek als de uwe winst moet maken maar vindt 125 euro voor het uitschrijven een recept niet een beetje aan de hoge kant?

  1. Beste Jos,

   Tretinoine creme is in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De reden dat wij €125,- vragen voor het uitschrijven voor een recept tretinoine is dat wij het recept meegeven aan clienten bij een behandeling. Zodoende zien wij het niet als een op-zichzelf-staande-behandeling. Indien iemand behandeld wordt, brengen wij uiteraard geen extra kosten in rekening voor het uitschrijven van een recept. De vergoeding van tretinoine creme is afhankelijk van uw zorgverzekering.

   Groeten,

   Frodo

 6. Beste dr. Frodo,

  Ik heb hem nu thuis, ik vroeg me af of ik hem op mijn hele gezicht kan smeren en bij welk gedeelte van de ogen moet ik stoppen? Groeten Robin

  1. Hoi Robin,

   In principe kan je de tretinoine creme op je hele gezicht gebruiken. Als je last krijgt van roodheid of irritatie moet je in het vervolg dat huidgebied mijden.
   Op de huid van je onderoogleden mag je de tretinoine creme dus wel gebruiken, maar doe het voorzichtig!

   groeten,

   Frodo

 7. Beste Dr Frodo,
  k heb nu net het tretinoine crème gehaald en vroeg me af welke dagcreme die bij een drogisterij te koop is het beste werkt?
  Moet het wel betaalbaar houden en kan d wat duurdere niet veoorloven.

  Mvg,
  Aiona

  1. Beste Aiona,

   Bij tretinone creme kunt u het beste een dagcreme grbuiken die verzorgende moisturising eigenschappen heeft. Tretinoine heeft namelijk de neiging om de huid wat uit te drogen.

   groeten,

   Frodo

 8. Beste Dokter Frodo,

  Ik lees je blog graag, vooral die over Vitamine A zuur. ik heb op vakantie Retin-A tretoine 0,05% gekocht. Kun je me vertellen hoe en wanneer ik deze producten het beste kan gebruiken?

  Alvast bedankt!

  Sjoerd

 9. Beste dokter Frodo,

  Ik gebruik al járen tretinoine 0,05%, (in eerste instantie vanwege acné) met veel succes. Ik ben 52 en heb een prachtige huid, de meesten geloven mijn leeftijd niet. Ik ben er een paar jaar geleden eens mee gestopt en na enkele weken werd mijn huid heel erg grof. Ik ben er dus snel weer mee gestart en durf nooit meer te stoppen.
  Maar nu schrijft u dat je het één à twee keer per week moet gebruiken. Ik gebruik het dagelijks! Ik zou wel terug willen naar om de dag, al is het maar omdat ik bang ben dat ik teveel vitamine A in mijn lichaam krijg (ik weet zeker dat het via de huid ook in mijn bloed komt) maar ik ben zo bang dat mijn huid daar toch minder mooi van zal worden. Ik durf het dus niet eens te proberen. Wat denkt u?

 10. Hoi Frodo,

  Ik heb van mijn dermatoloog vitamine A zuur voorgeschreven gekregen om de talgproductie in mijn gezicht te verminderen.
  Ik heb echter al een dunne huid en ik vind het eng om tretinoine in de zomer te gebruiken. mijn dermatoloog zegt dat het geen kwaad kan, mits ik uit kijk voor de zon. Ik twijfel…. Ik ben 32 jaar, zou jij het aan iemand van mijn leeftijd aanraden?

  Alvast bedankt!
  Groetjes Dunya

  1. Beste Dunya,

   Je dermatoloog heeft gelijk als die zegt dat tretinoine geen kwaad kan, als je je maar goed insmeert.
   Tretinoine wordt veel voorgeschreven in bijvoorbeeld Miami en daar is het bijna altijd zonnig.
   Bij acne maakt je leeftijd niet uit wanneer je start met behandelen.

   Groeten Frodo

 11. Beste dokter frodo,
  Ik ben pas 12 jaar oud en wil vitamine a-zuur wel op een correcte wijze gebruiken en weet niet goed hoe te gebruiken en of dat al kan op mijn leeftijd.Kunt u mij helpen?
  Groetjes ciska

 12. Ik gebruik vitamine a zuur nu 3 weken om de dag ik merk dat me huid dan eerst heel droog word daarna een vet laagje in de ochtend nog steeds vettig is dit ernstig? Ik gebruik vitamine a zuur 0.05%

  1. Beste Sandra,

   Om de dag tretinoine smeren is toch wel vaak hoor. Dan kan je verwachten dat je een irritatiereactie van de huid krijgt. Afhankelijk van de reden dat je het gebruikt, zou ik adviseren om het wat minder vaak te gebruiken.
   Groeten,

   Frodo

  1. Beste Anneke,
   Alle apotheken kunnen tretinoine leveren. Als je tretinoine met vit-c wilt of gecombineerd met hydrochinon, dan kan het door elke apotheek besteld worden.

   Groeten,
   Frodo

  1. Beste Iris,

   Je kunt zeker tretinoine gebruiken als je Botox of fillers hebt. Ondanks dat tretionoine wel een ‘diepe werking’ heeft en de huid tot op de basale laag stimuleert, komt het niet zo diep dat het invloed zou kunnen uitoefenen op fillers of botox.

   Groeten
   frodo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 5 =

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Afspraak maken