phone icon
email icon
Maak een afspraak

Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen

8 maart 2012

Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen

We leven in een wereld die snel verandert. De afgelopen decennia hebben we geleefd alsof de bomen tot de hemel zouden groeien, maar nu komt toch echt het besef dat het niet zo is. Steeds meer realiseren we ons dat we duurzaam moeten omgaan met onze omgeving. En met onszelf.

Ook binnen de cosmetisch industrie begint duurzaamheid een plaats te krijgen, vooral bij de afnemers zoals u. Er is steeds meer ruimte voor natuurlijke producten en voor de “less is more” gedachte. Men wil er mooi, gezond en jong uitzien, maar dit moet wel op een natuurlijke manier. Zo staan regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding, minder stress en minder gebruik van ingrijpende en permanente cosmetische ingrepen steeds hoger in het vaandel als de manieren om stralend ouder te worden.

Een trend die binnen deze observatie past is de opkomst van lichaamseigen producten. Stamcellen die worden gebruikt om uw huid te verjongen en fillers gebaseerd op uw eigen bloed om rimpeltjes mee te verhelpen? Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn: u bent uw eigen medicijn, uw eigen bron van jeugd.

De komende blogs zullen gaan over wat u kunt verwachten van de lichaamseigen producten die al op de markt zijn en in de komende paar jaar hun entree zullen maken. Het “gebruik” van stamcellen als injectables passeren ditmaal de revue.

Wat zijn stamcellen?

Heel simpel gezegd zijn stamcellen cellen die in staat zijn om zich te veranderen in andere soorten cellen. Het idee van stamceltherapie is dat geactiveerde stamcellen in het lichaam worden geplaatst om het lichaam te helpen met het aanmaken van cellen die het lichaam niet meer zelf kan maken.

Stamcellen bevinden zich in menselijke embryo’s (omnipotente stamcellen; deze stamcellen kunnen zich in principe in elke soort cel veranderen.), maar ook in het celweefsel van volwassenen (pluripotente en unipotente stamcellen; deze cellen kunnen zich respectievelijk in meerdere andere cellen veranderen of in een soort andere cel). Bij volwassenen zijn stamcellen in bijna al het weefsel te vinden, maar vooral in het beenmerg. Stamcellen verkeren meestal in slaapstand, en worden alleen geactiveerd als dat noodzakelijk is. De wetenschap wil nu graag leren hoe deze “wondercellen” aan, uit en op een specifieke manier aan het werk kunnen worden gezet.

Omdat stamcellen veranderlijk zijn, zijn er vele medische toepassingen te bedenken. Het potentieel van stamceltherapie is dan ook enorm. We kunnen hier denken aan het aanmaken van gezonde hersencellen om de gevolgen van de ziekte van Parkinson en dementie tegen te gaan of zelfs aan de groei en de herplaatsing van hele lichaamsdelen. Omdat de potentiële voordelen van stamceltherapie zo groot zijn, wordt er zeer veel onderzoek gedaan naar de precieze werking van stamcellen en manieren om stamcellen voor het lichaam te laten werken.

Ook op cosmetisch gebied is er een groot potentieel voor stamcellen. Zo kan men denken aan het gebruik van stamcellen om het natuurlijke verlies van gezichtscollageen door ouderdom tegen te gaan en te zorgen dat de huid haar volume en elasticiteit behoudt. Ook op het gebiedt van het genezen van littekens, zou stamceltherapie veel kunnen betekenen.

Stamcel producten nu al op de markt?

Er zijn al een aantal producten op de markt die de indruk wekken dat ze stamcellen inzetten of kunnen activeren om zo een mooi cosmetisch resultaat te bereiken. Zo bestaan er injectables op basis van lichaamseigen vet, beter bekend als de “stamcel facelift”.

Deze behandeling bestond eigenlijk al langer (onder de naam lipofilling), viel toen even uit de populariteit, maar is mede dankzij de aandacht voor stamcellen weer terug in beeld. Lichaamseigen vetcellen worden uit het lichaam verwijdert en dan in een laboratorium gecentrifugeerd. Gezonde cellen onderscheiden zich gedurende het centrifugeproces van ongezonde cellen. Onder de gezonde cellen bevinden zich ook stamcellen, die door het centrifugeproces uit hun slaapstand worden geactiveerd. De gezonde cellen inclusief stamcellen worden dan weer terug in de huid geïnjecteerd, waar de stamcellen zorgen voor rimpel verzachting, meer volume en afname van littekenweefsel. Tenminste, zo luidt de theorie.

Er zijn voorstanders en tegenstanders van deze behandeling. De voorstanders stellen dat de behandeling goedkoper is dan synthetische fillers en omdat het een lichaamseigen product betreft, er minder bijwerkingen zijn. De filler zorgt niet alleen voor verbeterde contouren, maar heeft ook een positief effect op de overliggende huid. Door de positivisten wordt gedacht dat deze huidverbetering door de stamcellen komt. Het is niet bewezen dat dit daadwerkelijk zo is.

Tegenstanders benoemen nadelen als langdurige zwelling en blauwe plekken. Ook is het zeer moeilijk om goed in te schatten hoeveel vet een evenwichtig resultaat zal opleveren. Vet wordt meestal aan beide kanten van het gezicht geïnjecteerd. Hoe het vet daarna wordt opgenomen door het lichaam verschilt per kant. Ook zijn er twijfels over hoe het geïnjecteerde vet “meegroeit”; het verouderd namelijk sneller dan het omringende weefsel. Geen fijne bijwerking.

Hoe dan ook, met daadwerkelijk stamcel therapie heeft deze behandeling weinig van doen.

Geplaatst in Anti ageing