phone icon
email icon
Maak een afspraak

Voorkom suiker, voorkom versnelde (huid)veroudering!

30 december 2010

Voorkom suiker, voorkom versnelde (huid)veroudering!

Na een maand van eten, gezelligheid en zoetigheid hebben we allemaal wel een beetje gezondigd.
Zoetigheid is de grootste boosdoener in de decembermaand (en stiekem ook de rest van het jaar).

 Suiker in welke vorm dan ook (glucosestroop, rietsuiker, witte suiker, enz.) is zeer beschadigend voor de huid-en in feite voor het hele lichaam.

Suiker en voedingsmiddelen die snel in suikers worden omgezet veroorzaken een snelle stijging van het bloedsuiker, wat resulteert in een hoge afgifte van insuline in de bloedstroom. Dit zorgt ervoor dat we vet opslaan in plaats van te verbranden.

Wanneer suikers of zetmeel worden gegeten, veroorzaken zij een inflamatoire (ontstekings) reactie in het lichaam. De suikermolecule bindt zich permanent aan proteïne (zoals het collageen in onze huid en andere delen van het lichaam). Dit proces heet glycolisatie.

Door het ‘binden van glucose’, ontstaat er vrije radicalen een onstekingsmechanisme. Door dit mechanisme ontstaan er enzymen die collageen opsplitsen waardoor de huid weer nog sneller verouderd en rimpels krijgt (waarvoor mensen weer dure cremes gaan gebruiken). Naast de lichte ontsteking, veroorzaakt glycolisatie ook cross-linking in ons collageen, waardoor de flexibiliteit verloren gaat.

Jammer genoeg komt deze cross-linking niet alleen in onze huid voor, maar in het hele lichaam en heeft een negatieve invloed op onze vaten, organen, ligamenten en zelfs onze hersenen.

Tegen beter weten in, kunnen we het vaak toch niet laten om te snoepen. Ik adviseer donkere chocolade met 85% cacao. Niet veel suiker, heerlijk en rijk aan antioxidanten zoals flavonoiden.

Geplaatst in Blogs over liquid facelift