phone icon
email icon
Maak een afspraak

Waarom anti-oxidanten zo belangrijk zijn

9 oktober 2015

Waarom anti-oxidanten zo belangrijk zijn

Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor onder andere de vitaminen C en E, het mineraal selenium en bioactieve stoffen die te vinden zijn in groenten, fruit, thee en rode wijn. Deze stoffen zorgen ervoor dat de schadelijke effecten van vrije radicalen worden beperkt. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen in het lichaam die onder andere ontstaan door roken, slechte voeding, medicijnen en uv-straling. Maar welke gevolgen hebben vrije radicalen precies en wat kun je doen om de invloed van deze radicalen te bedwingen?

Vrije radicalen en anti-oxidanten

Oxidatie is een geheel natuurlijk proces. Hierbij beschadigen zogeheten vrije radicalen lichaamscellen. Ook kunnen deze agressieve stoffen de celdeling ontregelen. Op termijn kan oxidatie mogelijk hart- en vaatziekten of kanker als gevolg hebben. Ook kan er in de huid een reactie ontstaan in de vorm van DNA-schade, rimpels, ouderdomsvlekken en aangetast bindweefsel. Ondanks het feit dat er altijd vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn, zijn er diverse middelen om de toename van vrije radicalen te beperken, zodat de huid herstelt en versterkt. Antioxidanten zijn hier een voorbeeld van.

Hoe krijg je voldoende anti-oxidanten binnen?

Ik raad je aan om op de volgende dingen te letten in het kader van huidveroudering en het beperken van de schadelijke effecten van vrije radicalen.

  • Eet voldoende fruit. Vooral pruimen, aardbeien, meloen en (bos)bessen bevatten veel antioxidanten.
  • Ook groenten zitten boordevol antioxidanten. Met name het eten van asperges, broccoli, wortels en bloemkool zijn aanraders om de schadelijke effecten van vrije radicalen tegen te gaan.
  • Lycopeen in tomaten helpt je lichaam met het opruimen van schadelijke uv-straling. Desondanks is het verstandig om je huid goed te beschermen wanneer je de zon ingaat. Smeer je daarom in met een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en gebruik een goede gezichtscrème om je huid te beschermen tegen de zon.

Anti-oxidanten ongezond?

Hoewel antioxidanten heel gezond zijn, moet je het gebruik ervan niet overdrijven. Zo hebben onderzoekers uit Finland uitgewezen dat hoge doseringen van het antioxidant vitamine A de kans op longkanker onder rokers niet verlaagt, maar verhoogt. Ook is een teveel aan vitamine A niet goed voor zwangere vrouwen en kinderen. Het is dus van belang om niet overdreven veel antioxidanten in te nemen. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je de meeste antioxidanten al voldoende binnen. Een klein beetje hulp van buitenaf is echter niet overbodig.

Geplaatst in De huid