phone icon
email icon
Maak een afspraak

Waarom is lachen een geweldige manier om mooi oud te worden?

7 december 2011

Waarom is lachen een geweldige manier om mooi oud te worden?

Recent onderzoek heeft (weer eens) aangetoond dat lachen helpt tegen stress. Stress heeft een versnellend effect op het verouderingsproces en is slecht voor de algehele gezondheid. Een gevoel voor humor helpt ons omgaan met alledaagse stresssituaties.

We weten allemaal dat een niet al te serieuze blik op het dagelijkse leven ons helpt om ons emotionele evenwicht te bewaren. Maar lachen is een nog krachtiger medicijn tegen stress.

  • Als we lachen of zelfs alleen al glimlachen geeft dit ons een positief gevoel. Dit gevoel heeft een rechtstreeks versterkende invloed op ons afweersysteem. Lachen voorkomt de opbouw en stopt de afgifte van schadelijke stresshormonen. Lachen onderdrukt namelijk de aanmaak van cortisol, een hormoon dat vrijkomt gedurende momenten van stress. Uit onderzoek is ook gebleken dat lachen het aantal T-lymfocyten (witte bloedcellen die helpen bij het vechten tegen ziekte en infectie) in de bloedbaan verhoogt. Niet voor niets wordt lachtherapie ingezet in ziekenhuizen om het genezingsproces te bevorderen.
  • Het versterken van het immuunsysteem is niet het enige bewezen gezondheidsvoordeel van lachen. Terwijl we lachen geven we ook ons hart een mini workout. Lachen veroorzaakt de aanspanning en ontspanning van verschillende spiermassa’s en versnelt de doorbloeding in het lichaam. Dit veroorzaakt het ‘zwakke’ gevoel dat we ondervinden na een echte lachbui. Lachen zorgt ook voor het vrijkomen van endorfine in de bloedbaan. Endorfine is een door het lichaam geproduceerde pijnstiller, waardoor we een algemeen gevoel van welzijn ervaren.

Het is dus erg belangrijk om ook in stressvolle situaties de “bright side of life” te blijven zien. Hoe meer we lachen, hoe beter. Het vermijden en verminderen van stress door middel van lachen stelt ons in staat om mooi en leuk ouder te worden ?

Geplaatst in Anti ageing, Blogs over liquid facelift