Complicaties door fillers – zijn fillers veilig of gevaarlijk?

botox complicaties

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een behandeling met fillers om fijne lijntjes en rimpeltjes in het gezicht tegen te gaan.
Fillers verstevigen de huid en vervagen oneffenheden in het gezicht. Het resultaat: een gladde, stralende huid die er jong uitziet. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen tijdelijke en permanente fillers. Tijdelijke fillers geven, zoals de naam al doet vermoeden, tijdelijk resultaat. Een voorbeeld hiervan is een filler met hyaluronzuur, een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Hyaluronzuur wordt na ongeveer anderhalf tot twee jaar op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. Permanente fillers daarentegen bieden blijvend resultaat. Voorbeelden zijn Dermalive, Bio-alcamid en Aquamid. Maar hoe veilig zijn fillers? En zijn tijdelijke fillers veiliger dan permanente fillers?

Blog over oplossen van hyaluronzuur met hyason

Complicaties na een fillerbehandeling

Veel mensen vragen zich af of er complicaties kunnen optreden na het gebruik van fillers. Terecht, want complicaties kunnen zich altijd voordoen in meer of mindere mate. Dat geldt echter niet alleen voor fillerbehandelingen. Ook na andere cosmetische ingrepen, zoals een botoxbehandeling of Vampire Facelift, kunnen complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties na een fillerbehandeling zijn ontstekingen aan de huid, pijn of gevoeligheid, zichtbaarheid van de filler of het ontstaan van harde knobbels. Deze verschijnselen zijn niet alleen heel vervelend, maar vaak ook huidontsierend. Complicaties treden niet altijd direct na de behandeling op. Soms komt het voor dat complicaties pas na een aantal jaren ontstaan. Daarom is het belangrijk om jezelf voorafgaand aan een fillerbehandeling of andere cosmetische behandeling goed te laten adviseren. Een behandeling met een permanente filler is namelijk echt gevaarlijk.

Mogelijke complicaties na een fillerbehandeling:

  • Na de behandeling kan de huid een beetje rood zijn, ietwat jeuken of gevoelig zijn. Deze milde reacties verdwijnen snel.
  • Tyndell effect: Het Tyndell effect is een blauwige verkleuring van de huid. Dit kan optreden als er te veel van de filler wordt gebruikt of als de filler te oppervlakkig wordt geplaatst.
  • Knobbeltjes: In sommige gevallen kan de filler ingekapseld worden en ontstaan er kleine knobbeltjes. Dit is natuurlijk erg vervelend. In het geval van een tijdelijke filler kan dit makkelijk worden opgelost met het gebruik van hyaluronidase.
  • Infectie: Indien u een infectie heeft aan uw gebit, in uw gezichtholtes of elders in het gezicht, dan kan de filler ook geïnfecteerd raken. Dit is goed te behandelen met antibiotica en zonodig kan een tijdelijke filler opgelost worden met hyaluronidase.
  • Bloedvat beknelling: Indien een filler in een bloedvat (of in grote hoeveelheden bij een bloedvat) wordt gespoten, kan de huid van bloed onthouden worden. De kans op deze nare en zeldzame complicatie (bij ons in de kliniek hebben we het nog nooit gezien) kan geminimaliseerd worden door goede kennis van de anatomie en de juiste injectie technieken. Een eventuele bloedvat beknelling die is ontstaan door een tijdelijke filler moet direct behandeld worden met hyaluronidase. In het geval van een permanente filler zal er een operatie moeten plaatsvinden.

Hoe veilig zijn permanente fillers?

Permanente vulmiddelen als Dermolive, Bio-alcamid en Aquamid zijn geen huideigen stoffen. Sommige mensen kunnen er allergisch op reageren. Na een behandeling met deze kunstmatige fillers is het risico op complicaties (zoals hierboven genoemd) dan ook hoger dan na een behandeling met natuurlijke fillers, zoals hyaluronzuren Juvederm en Restylane.
De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) heeft permanente fillers op een zwarte lijst staan. Complicaties kunnen zelfs na jaren optreden en variëren van ontstekingen tot harde knobbels die zich soms onderhuids verplaatsen. Zijn deze fillers dus gevaarlijk? Ja, en om die reden maakt Kliniek Dokter Frodo geen gebruik van permanente fillers.

Hoe veilig zijn tijdelijke fillers?

Tijdelijke fillers zijn veiliger dan permanente fillers. In de kliniek van Dokter Frodo wordt gebruik gemaakt van natuurlijke, tijdelijke fillers met hyaluronzuur, een huideigen stof die erg veilig in gebruik is. Deze fillers zijn namelijk afbreekbaar en worden niet door het huidweefsel ingekapseld. Na ongeveer anderhalf jaar wordt de stof afgebroken door het lichaam. In dat geval moet de behandeling worden herhaald om resultaat te blijven behouden. Complicaties na het gebruik van hyaluronzuurfillers komen nauwelijks voor. Mocht het toch zo zijn dat een van de bovengenoemde complicaties optreedt, kan een hyaluronzuurfiller gemakkelijk worden opgelost met hyaluronidase.

Complicaties bestrijden

Wanneer er toch gebruik is gemaakt van permanente fillers en er ontstaan complicaties, dan is het niet makkelijk deze te bestrijden. De stoffen Dermolive en Bio-alcamid kunnen meestal niet worden verwijderd. Een antibioticakuur of andere ontstekingsremmers kunnen uitkomst bieden. In andere gevallen is het mogelijk om door middel van een laserbehandeling eventuele huidverhardingen te verminderen. Helpt ook dat niet? Dan is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Mochten er na toediening van tijdelijke fillers onverhoopt complicaties optreden, dan zijn deze veel makkelijker te genezen. Natuurlijke fillers kunnen namelijk, in tegenstelling tot permanente fillers, weer worden verwijderd uit de huid. Daarnaast kan een filler met hyaluronzuur eenvoudig worden afgebroken met het enzym hyaluronidase, zodat de huid direct herstelt en complicaties op de lange termijn worden voorkomen. De kans op littekens is nihil.

4 gedachten over “Complicaties door fillers – zijn fillers veilig of gevaarlijk?

  1. Ben 2 weken geleden ingespoten in mijn slapen. Heb nu ronde ogen. En een andere uitstraling . Mensen zeggen wat is met jou gebeurd De vorm is anders .. Ik denk zelf veel te veel ingespoten.. bij neuspllooien is mijn gezicht anders verdikt. Daar heeft hij een prik gegeven. Een beetje gemasseerd. En klaar. beide kanten. een kant is een bobbel vind het vreselijk. Toch zijn er hele goede resultaten in deze praktijk . Daarom ben ik er ook heen gegaan. Wat kan ik doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 1 =

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Afspraak maken