phone icon
email icon
Maak een afspraak

Dit verteld je huid!

26 maart 2013

Dit verteld je huid!

Het lichaam laat op verschillende manieren zien hoe het met je gaat.

Een mooie en gemakkelijk manier om gezondheidsproblemen op te sporen, is naar de huid te kijken.

Afhankelijk van de aard van de problemen kunnen wij huidproblemen goed verhelpen met huidverzorging en behandelingen. Om huidproblemen te verhelpen, adviseren wij om ook diepere liggende oorzaken aan te pakken door bijvoorbeeld uw leefstijl aan te passen of multivitamines te gebruiken. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende huidproblemen en wat de huid u eigenlijk probeert te vertellen.

Onzuiverheden

Onzuiverheden zijn een indicator voor veel problemen. De lokalisatie waar de pukkeltjes verschijnen, geeft een indicatie van de oorzaak.

Rond de kin

Acne rond de kaaklijn kan suggereren dat er een hormonale disbalans is in het lichaam, zoals in de puberteit. In dit geval zijn huidverzorgingsproducten alleen niet genoeg om de oorzaak te behandelen en moet de disbalans hersteld worden door bijvoorbeeld Het Hormoondieet van Ralph Moorman te lezen.

Onzuiverheden op andere delen van het gezicht kunnen op andere problemen wijzen, dat iemand bijvoorbeeld leidt aan stress of dat het lichaam omega-3 en omega-6 vetzuren tekort komt.

Indien acne gepaard gaat met verharding of verdikking van de huid, kunt u ook een tekort aan vitamine A hebben.

Droog, dof en jeukende huid

Een droge, jeukende of bleke huid kan verschillende oorzaken hebben. Het eerste wat u zich moet afvragen is of uw huid vocht nodig heeft. Het drinken van veel water en het gebruik van hydraterende huidverzorgingsproducten kan al veel hydratatie-problemen oplossen. Het kan ook zo zijn dat het lichaam omega-3 vetzuren tekort komt. Een gebrek aan deze vetzuren kan ertoe leiden dat het natuurlijke exfoliatie proces wordt vertraagt, wat leidt tot een te droge en jeukende huid. Het eten van vetzuur rijke voedingsmiddelen zoals vette vis kan dit probleem verhelpen.

Donkere, blauwe kringen of wallen onder de ogen

Sommige mensen denken dat donkere kringen of wallen onder hun ogen betekent dat ze moe zijn. Soms is dit ook zo, maar het kan ook een indicatie zijn van allergieën, een beginnende verkoudheid of een tekort aan ijzer.

Meestal worden wallen en donkere kringen veroorzaakt door een tekort aan volume-projectie onder de ogen doordat het jukbeen en de oogkas wat meer naar achteren staan. Wanneer u ziek bent of veel gewicht heeft verloren, wordt dit volume tekort versterkt. Huidverzorgingsproducten kunnen soms helpen om donkere kringen lichter te maken waardoor ze minder zichtbaar worden. Ze pakken echter niet de onderliggende gezondheidsproblemen of het volumetekort aan.

Het volumetekort onder je ogen kan je een beetje verhelpen door aan te komen of gezonder te gaan leven. Het tekort aan volume kunnen wij in onze kliniek aanvullen met een filler wanneer de bovengenoemde oorzaken niet aanwezig zijn.

Rode en vlekkerige huid

Roodheid en een vlekkerige huid rond de nek en het aangezicht zijn meestal gerelateerd aan stress of een digestief probleem. Als je denkt aan een spijsverteringsaandoening, vermijdt dan (snelle) koolhydraten, gekruid eten en verhoog de consumptie van probiotica door bijvoorbeeld yoghurt of andere supplementen te nemen. Indien de rode huiduitslag een serieus niveau bereikt (zoals een vlinder op de wangen) zou dit een indicatie kunnen zijn van een beginnende lupus (auto immuunbindweefsel ziekte). In dit geval is het belangrijk om dit onmiddellijk te laten controleren door een arts.

Bovenstaande aandoeningen zijn slechts een aantal voorbeelden van huidproblemen die kunnen worden gerelateerd aan gezondheidsproblemen. Wanneer huidverzorgingsproducten niet werken of er is twijfel over wat de oorzaak zou kunnen zijn, is het altijd verstandig om informatie in te winnen bij uw arts.

In onze kliniek krijgt u goed advies over de huidverzorgingsproducten en moet u er niet van opkijken als wij ook leefstijl adviezen geven of u voedingssupplementen adviseren.

Geplaatst in Anti ageing