phone icon
email icon
Maak een afspraak
NVCG gecertificeerd
Internationaal trainer Juvéderm en Botox
Altijd een natuurlijk resultaat
9,6 / 10 klantbeoordeling

AANGEZICHTSVERLAMMING

9,6

uit 621 beoordelingen

35.700+

behandelingen verricht

Halfzijdige gezichtsverlamming

Bij kliniek Dokter Frodo behandelen we een gezichtsverlamming met de combinatie van Botox en fillers.
Doordat de spieren aan één zijde minder goed werken (of juist te sterk werken) ontstaat er een asymmetrie. De huid aan de aangedane kant wordt minder omhoog gehouden door de spieren waardoor de huid gaat zakken.

 • Met fillers zorgen wij ervoor dat de huid meer structurele ondersteuning krijgt en deze minder naar beneden zakt. Dit doen wij door ‘lift’ te creëeren en de stand van het gezicht minder afhankelijk is van de spierwerking. Dit verschilt niet heel sterk van een normale fillerbehandeling, behalve dat we meer op één zijde focussen en we wat meer fillers nodig hebben.
 • Met Botox bij een aangezichtsverlamming zijn we heel terughoudend. Alleen de hyperactieve spieren, brengen wij tot rust met Botox

Fillers werken beter om symmetrie te bereiken. Wij zijn van mening dat we de mooie kant, met normale beweging, niet moeten opofferen voor symmetrie.

Feiten over filler behandeling halfzijdige gezichtsverlamming

 • Voorbereiding Consult met de arts
 • Pijn (0-10) 3 (verdoving mogelijk)
 • Duur Vanaf 30 minuten
 • Prijs Botox Vanaf € 350,-
 • Prijs fillers Vanaf € 2550,-
 • Product Hyaluronzuur - Botox
 • Veiligheid Uiterst veilig
 • Duurzaamheid 24+ maanden

Behandelingen voor halfzijdige gezichtsverlamming

Botox, fillers en chirurgie zijn bewezen veilig en effectief en worden steeds meer gecombineerd om balans te creëren bij patiënten met asymmetrie in het gezicht en volumeverlies.

 • Veilige behandeling
 • Natuurlijk resultaat-garantie
 • Samenwerking specialisten

Waarom kiest u voor Kliniek Dokter Frodo? Lees het hier.

“Ik heb een aangezichtsverlamming, al een jaar en het is nog niet helemaal hersteld….. beide kanten behandeld met fillers… ik ben zooo blij dat ik deze behandeling heb ondergaan!” Kliniek ervaringen

gezichtsverlamming-behandeling-aangezichtsverlamming bells parese in Amsterdam met fillers

Meer over halfzijdige gezichtsverlamming

Bij een halfzijdige gezichtsverlamming of aangezichtsverlamming kunnen de spieren aan een kant van het gezicht niet meer (goed)bewegen en vertonen mensen een scheef gezicht. Dit kan het gevolg zijn van een TIA, beroerte, facialis parese of Bell’s parese.
Ongeveer de helft van de eenzijdige gezichtsverlammingen ontstaat zonder duidelijke oorzaak, door Bell’s parese. Opeens heb je een scheef gezicht zonder andere klachten en zonder aanwijsbare oorzaak. De klachten die mensen bij een Bell’s parese ervaren zijn: een hangende mond, een hangend ooglid of wenkbrauw, spraak- slikproblemen.
Vaak treedt er na een aantal weken tot maanden spontaan herstel op. Hoe langer het herstel duurt, hoe groter de op restverschijnselen.

Bij het herstel, groeit de zenuw terug aan. Het kan gebeuren dat sommige zenuwvezels de verkeerde kant op groeien waardoor de zenuw van de mond bijvoorbeeld bij het oog terecht komt. Dit is de oorzaak voor synkinesen of “meebewegingen”. Hierbij knippert het oog bijvoorbeeld als de mond beweegt. Zonder behandeling zijn deze (bijna) niet onder controle te houden.

“Ik heb een aangezichtsverlamming, al een jaar en het is nog niet helemaal hersteld….. beide kanten behandeld met fillers… ik ben zooo blij dat ik deze behandeling heb ondergaan!” Kliniek ervaringen

De volgende foto’s/ voorbeelden zijn ter illustratie en zijn afkomstig uit een artikel van Mauricio de Maio

gezichtsverlamming-behandeling-aangezichtsverlamming bells parese in Amsterdam met fillers

Welke behandeling voor aangezichtsverlamming?

Botox, Fillers en operatie

Wij gebruiken Botox en Fillers om balans in het gezicht te creëren. Voor een eventuele operatie om de asymmetrie te herstellen hebben we een samenwerking met verschillende plastisch chirurgen en KNO artsen. Zij zijn gespecialiseerd in liftende operaties om de aangedane kant omhoog te liften met een halfzijdige facelift, voorhoofdslift of draadlift.

Botox behandeling voor halfzijdige gezichtsverlamming

Botox behandeling voor halfzijdige gezichtsverlamming

Botox is de meest gangbare behandeling van halfzijdige gezichtverlamming. Deze behandeling is redelijk eenvoudig en levert een meer symmetrisch resultaat op.
Bij animatie van het gezicht kan de aangedane kant soms vreemd en onwillekeurig bewegen en de niet-aangedane kant kan overmatig gaan bewegen. Met Botox kunnen we de spieren ontspannen aan de (goede) niet aangedane kant, waardoor (overmatige) bewegingen verminderen. We maken de goede kant als-het-ware slechter, en de asymmetrie verbetert.

We gebruiken ook Botox om synkineses te verminderen spieren aan de aangedane zijde van het gezicht. Afhankelijk van de mate van uitval kan deze combinatie helpen om de gezichtsbalans te behouden, symmetrie en rustige coherente beweging te creeeren.

Het dilemma van het behandelen van halfzijdige gezichtsverlamming met Botox is dat de goede/ mooie kant minder mooi wordt gemaakt om op de andere kant te lijken. Of dat beter is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Wil je liever symmetrisch bewegen of wil je de goede kant natuurlijk houden…….

 

De volgende foto’s/ voorbeelden zijn ter illustratie en zijn afkomstig uit een artikel van Mauricio de Maio

Filler behandeling volgens de MD codes voor halfzijdige gezichtsverlamming

De behandeling van halfzijdige gezichtsverlamming met fillers is een geweldige behandeling, met een langdurig natuurlijk resultaat. Fillers om meer symmetrie te krijgen in het gezicht is veelbelovend maar staat echt nog in de kinderschoenen. Kliniek Dokter Frodo doet wetenschappelijk onderzoek naar deze behandeling om uiteindelijk genoeg onderbouwing te creeeren dat we het ook andere specialisten kunnen leren. Uiteindelijke verwachten we dat de fillerbehandeling voor halfzijdige gezichtsverlamming de primaire behandeling is en wordt vergoed door de zorgverzekering. Met een fillerbehandeling creeeren wij support in het omliggende weefsel waarmee we de huid omhoog liften. Hiermee verbetert de symmetrie.

Om dit goed te begrijpen is hier wat extra uitleg:
De vorm van ons gezicht is afhankelijk van de vorm van je schedel, het onderhuids vet, spieren en huid. Naarmate we ouder wordt de schedel kleiner (10-20%) en wordt het onderhuids volume minder. Hierdoor wordt de huid relatief te groot en hebben we onze spieren steeds meer nodig om ons gezicht in de plooi te houden

We hebben allemaal 2 gezichten.
Een ‘anatomisch gezicht’ en een gezicht in animatie.
Het anatomische gezicht is het gezicht dat we hebben als alle spieren ontspannen zijn. Als je bijvoorbeeld naast je partner op de bank tv zit te kijken, of op de bus staat te wachten. Dan zie je er minder goed uit, hangen de mondhoeken vaak wat naar beneden, komt de wenkbrauw omlaag en zie je verstreken uit.

Het gezicht in animatie kenmerkt zich door het aanspannen van de gezichtsspieren waardoor je er opener/ geanimeerd/ beter uitziet.

Hoe meer de huid door onderliggend weefsel wordt gelift, hoe minder we de spieren nodig hebben om er goed uit te zien. Hier zit de oplossing voor een fillerbehandeling van een halfzijdige gezichtsverlamming.

Met fillers creeeren we de situatie dat de spieren minder nodig zijn om er goed uit te zien. Aan de kant waar de spieren niet meer (goed) werken, creeeren we meer support dan aan de andere kant en zal het gezicht er meer symmetrisch uitzien. Naarmate je ouder bent, heb je meer support verloren en heb je dus meer fillers nodig om dit te herstellen.

Het nadeel van de behandeling van assymetrie in het gezicht met fillers is dat het een technisch moeilijk is om een natuurlijk resultaat te krijgen. Je wilt voorkomen dat je een pillowface krijgt (gezicht waarbij te zien is dat er fillers in zitten) en de fillers moeten op specifieke behandelpunten geplaatst worden. Er zijn niet veel klinieken die deze behandeling goed en veilig kunnen uitvoeren. Ook zijn de kosten voor deze behandeling hoog omdat we veel fillers nodig hebben om goede support te creeeeren.

Operaties voor halfzijdige gezichtsverlamming

Er zijn verschillende operaties om de assymmetrie in het gezicht te verminderen.

Gewichtje bovenste ooglid
Door de verlamming van de aangezichtszenuw kan het oog soms niet meer goed sluiten. Om dit te verbeteren kan de plastisch chirurg een gewichtje in het bovenste ooglid plaatsen. Hierdoor wordt het ooglid zwaarder en sluit het makkelijker.

Onderooglid correctie
Het onderooglid kan gaan hangen bij een aangezichtsverlamming. Hierdoor komt de ooglidrand los van de oogbol (ectropion), gaat het oog tranen. Door het onderooglid te verstrakken, ligt deze weer beter tegen het oog aan en sluit het oog beter

Wenkbrauwlift
Bij een verlamming van de aangezichtszenuw staat de wenkbrauw meestal lager aan de aangedane zijde. Bij een chirurgische wenkbrauwlift wordt de wenkbrauw opgetrokken door deze met een hechting iets hoger vast te hechten, of door het gehele voorhoofd te liften.

Liften van de mondhoek
Wanneer alle spieren in het gelaat aangedaan zijn, kan de gehele gezichtshelft door middel van een facelift worden opgetrokken.
Een afhangende mondhoek kan worden opgetrokken door een stuk huid te verwijderen in de naso-labiaal plooi of door een stuk eigen peesweefsel bij de mondhoek vast te hechten op de spierlaag en het andere uiteinde op de jukboog naast het oog. Zo wordt de mondhoek, blijvend, omhoog getrokken.

Voor, tijdens en na de filler behandeling

Voor de behandeling

Vóór de behandeling met fillers voor correctie asymmetrisch gezicht heeft u altijd nog een (kort) consult met de consulent om de behandeling nog eens door te spreken.

Om blauwe plekken te voorkomen:

 • Start 5 dagen voor de behandeling met Arnica (10 druppels, 3 x per dag).
 • Stop 3 dagen voor de behandeling met voedingssupplementen, vitamines en visolie.
 • Drink geen alcohol vanaf 24 uur voor de behandeling.
 • Op de dag van de behandeling kunt u 1 x 10mg Cetirizine tablet nemen. Dit werkt tegen zwelling.
 • Gebruik (indien mogelijk) geen bloedverdunnende medicijnen zoals Aspirine, Naproxen of Ibuprofen.
De behandeling

De behandeling

De behandeling met fillers voor correctie van asymmetrie duurt ongeveer een half uur. Met een ultradunne (canule) naald plaatsen we de filler in de huid. U voelt er nagenoeg niks van, omdat we een canule gebruiken en omdat er verdoving in de filler zit. Toch is bijna iedereen die behandeld wordt vooraf bang voor pijn, terwijl de behandeling achteraf pijnloos blijkt!

Na de behandeling

Na de behandeling

Het resultaat van de behandeling is direct zichtbaar, al zal het de eerste uren nog wat onregelmatig kunnen zijn.

 • Direct na de behandeling met fillers voor aangezichtsverlamming het behandelde gebied 10-30 minuten koelen.
 • Niet sporten op de dag dat u behandeld bent.
 • De eerste uren na de behandeling mag u het gebied niet aanraken en mag u geen make-up gebruiken.
 • U mag zeven dagen niet onder de zonnebank, in de sauna of een behandeling ondergaan bij een schoonheidsspecialist.
 • Voorkom de eerste week zonnestraling op het behandelde gebied.
 • Gebruik de eerste paar weken een goede SPF om de huid te beschermen.
Hersteltijd

Hersteltijd

Er kan na de filler behandeling zwelling optreden of een blauwe plek ontstaan. De zwelling kan enkele uren tot dagen aanhouden. Een eventuele blauwe plek mag u na enkele uren camoufleren. Het resultaat van de behandeling is na 2 weken al goed te beoordelen, maar na 6-8 weken heeft u pas het definitieve resultaat. De controleafspraak plannen we na 6 weken in.

Duurzaamheid resultaat

Duurzaamheid resultaat

Het resultaat blijft ruim 24 maanden zichtbaar. De hyaluronzuur fillers blijven lang zitten, omdat het stofje dat de filler afbreekt in het lichaam (hyaluronidase) verminderd aanwezig is onder de ogen. De fillers worden door het lichaam langzaam afgebroken.

“Via via ben ik bij Dokter Frodo terecht gekomen. Ben heel blij met het resultaat en mijn gezicht ziet meer in balans uit” Simone

Consult inplannen

Consult inplannen

Bij Kliniek Dokter Frodo vindt u verschillende cosmetische specialismen onder één dak. Dit is een unicum in Nederland. Tijdens het consultgesprek maakt de arts een persoonlijk behandelplan voor het verbeteren van uw symmetrie.

 • Vrijblijvend consult met de specialisten voor verbeteren aangezichtsverlamming
 • Opstellen van een persoonlijk behandelplan
 • Mogelijkheid om meteen behandeld te worden
 • Alle technieken voor fillers/Botox behandelingen in één consult
Over Dokter Frodo

Over Dokter Frodo

In onze kliniek behandelen we gemiddeld 3.000 cliënten per jaar. In de afgelopen jaren heeft Dokter Frodo een internationale reputatie opgebouwd als absolute specialist op het gebied van cosmetische behandelingen. Naast arts is Dokter Frodo wereldwijd opleider van cosmetisch artsen en doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de behandelmogelijkheden van aangezichtsverlamming met fillers.

“Ik kan u niet het gezicht teruggeven van voor uw aangezichtsverlamming, maar door de specifieke benadering kan ik uw zelfbeeld terug geven, zonder dat het karakter verliest. Het werk van mij als cosmetisch arts is vergelijkbaar met dat van een restaurateur van schilderijen. Een schilderij moet niet veranderen, maar in conditie blijven. Het is mijn passie om uw gezicht moet weer in ere te herstellen.” Dokter Frodo

Reviews