phone icon
email icon
Maak een afspraak

Welk huidtype heb jij?

24 juni 2015

Welk huidtype heb jij?
De huid is het grootste menselijke orgaan en bestaat uit meerdere lagen. Van een vette huid tot een droge huid, er bestaan verschillende huidtypes die ieder unieke eigenschappen hebben. Elk huidtype heeft dan ook een unieke verzorging nodig. Welk huidtype heb jij?

Normale huid
Een normale huid is in balans. Dit betekent dat de huid niet te vet, maar ook niet te droog is. De huid voelt soepel en zacht aan, en heeft een gewone glans. De normale huid is optimaal gehydrateerd en maakt voldoende talg aan. De poriën zijn van normale grootte. Naast de normale verzorging, die iedere huid nodig heeft, heeft de normale huid soms ook wat meer behoefte aan bijvoorbeeld extra hydratatie of voedingstoffen. Denk aan vochtregulerende crèmes in de winter als de warme verwarmingslucht de huid ietwat kan uitdrogen.

Vette huid
De vette huid maakt te veel talg aan, ook wel sebum genoemd. Vaak zijn poriën wat verwijd en vertoont de huid onzuiverheden. Door de grote poriën raken deze namelijk sneller verstopt. Een vette huid glimt vaak. Goede reiniging van de vette huid is essentieel. Gebruik bij een vette huid echter nooit gewone zeep. Deze zorgt ervoor dat de huid nog vetter wordt. De natuurlijke beschermlaag van de huid lost door zeepgebruik namelijk op en de huid reageert hierop door extra talg aan te maken. Hoewel iemand met een vette huid minder snel rimpels krijgt, is de huid wel vaak zwaarder waardoor deze eerder verzakt. Door middel van fillers met hyaluronzuur kunnen verzakkingen en onregelmatigheden echter eenvoudig worden opgevuld.

Droge huid
Een droge huid produceert meestal maar weinig talg. Ook is het vochtgehalte vaak niet op peil. Hierdoor is de huid veelal schilferig en gevoelig. Soms komen ook roodhuid en andere vormen van irritatie voor. De droge huid kan een beetje aanvoelen als rubber en heeft baat bij hydraterende producten, bijvoorbeeld de huidverzorgingsproducten van SkinCeuticals. Gebruik geen zeep, dit ontvet de huid nog verder. De droogtelijntjes die bij een droge huid kunnen ontstaan, kunnen onder meer met Botox en hyaluronzuurfillers worden behandeld.

Gecombineerde huid
Een gecombineerde huid bestaat vaak uit twee verschillende huidtypes; de wangen voelen droog aan, terwijl het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) vettig zijn. De vette zone produceert te veel talg. De huid glimt daardoor. De droge gedeelten voelen daarentegen trekkerig aan. Het is verstandig om bij het gevoelige huidtype speciale huidverzorgingsproducten voor dit huidtype te gebruiken.

Gevoelige huid
Een gevoelige huid raakt snel geïrriteerd. Bijvoorbeeld door bepaalde voedingsmiddelen. Ook kunnen huidverzorgingsproducten een negatief effect teweeg brengen. Belangrijk dus om producten te gebruiken die hypoallergeen zijn. Dit houdt in dat ze geen zeep, alcohol of parfum bevatten. Het is daarnaast belangrijk om een dagcrème te gebruiken die de huid tegen invloeden van buitenaf beschermt, maar ook een nachtcrème die de huid ’s nachts beter laat herstellen. Skinceuticals heeft een speciale huidverzorgingslijn voor de gevoelige huid.

Geplaatst in Anti ageing