Couperose

Couperose – oftewel ontsierende rode of blauwe bloedvaatjes op wangen, kin, voorhoofd en neus – komt bij veel mensen voor. Couperose camoufleren met make-up is een tijdelijk antwoord op dit probleem. Er is echter ook een definitieve oplossing waarmee je couperose verwijderen kunt: een couperose behandeling met laser.

Symptomen van couperose

Couperose komt met name voor bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. De adertjes worden vaak als niet-functioneel gezien. Ze dragen namelijk niet bij aan de toevoer van het bloed naar het hart. Hoewel mensen zich vaak storen aan couperose, is het huidprobleem meestal onschuldig. Maar het kan ook voorkomen dat couperose klachten geeft. Zo kan het hoofd rood aanlopen bij temperatuurverschillen. Soms is er sprake van rosacea, een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is.

Klachten van rosacea zijn:

 • Roodheid van het gelaat
 • Een branderig of stekend gevoel
 • Kleine bultjes/puistjes
 • Ontstekingen in de huid

Heeft één van je ouders couperose? Dan is de kans groot dat ook jij couperose krijgt. Erfelijke aanleg speelt namelijk bij het krijgen van couperose een rol; hoe sterk de vaatwanden van je bloedvaatjes zijn is genetisch bepaald. Ook wanneer je actief bent in weer en wind en je blootgesteld wordt aan UV-straling kan couperose verergeren.

Couperose verwijderen

Couperose-behandeling Couperose laseren kan gebruikt worden voor verschillen vaatafwijkingen. Couperose laser behandeling van de kleine gesprongen adertjes is zeer effectief.

Wil je couperose laten verwijderen? Dan kan een couperosebehandeling met laser uitkomst bieden. Gedurende een eerste consult wordt besproken welke methode het beste bij iemand past, de (on)mogelijkheden van een couperosebehandeling, de risico’s en de nazorg ervan.

Wij werken namelijk met verschillende soorten lasers en afhankelijk van de ernst en etiologie van de couperose kiezen we voor de vaatlaser ND-YAG 1064nm laser of de IPL 540nm laser. We voeren een huidscan uit waarmee we diep in de huid kunnen kijken en waarbij de conditie van de huid in beeld wordt gebracht. De behandeling van couperose met laser wordt zonder verdoving uitgevoerd. Meestal neemt het verwijderen van couperose 15 tot 30 minuten in beslag. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om couperose te verwijderen.

Nabehandeling couperose laseren

Na de laserbehandeling van couperose wordt de huid met lucht gekoeld. Dit zorgt ervoor dat de behandeling comfortabeler en minder pijnlijk is. De eerste dagen na het couperose laseren kan de huid ietwat rood zijn en kan er een lichte zwelling optreden. De huid kan dan eventueel gekoeld worden met behulp van een koude, natte doek. Het is aan te raden om de huid na de couperosebehandeling goed te beschermen met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

Bij Kliniek Dokter Frodo wordt gebruik gemaakt van een verwijdering van couperose met behulp van IPL en/of de ND-YAG laser. Deze combinatie blijkt de meest effectieve methode te zijn waarbij de meeste mensen al na de eerste behandeling resultaat zien.

Kunnen rode moedervlekjes ook worden verwijderd met laser?

Ja, rode moedervlekjes kunnen worden verwijderd met laser.

Wat kost een laserbehandeling om mijn couperose te laten verwijderen?

Afhankelijk van de grote van het te behandelen gebied wordt de prijs bepaald. Dit wordt tijdens het eerste consult met u overlegd. De prijs ligt tussen de 100-425 euro per behandeling.

Heb ik na de behandeling last van zwelling of rode plekken?

Na de behandeling kan de huid rood en warm zijn. Soms kan wat zwelling optreden. U kunt in dit geval de huid koelen met een koude doek of coolpack.

Mijn huid is heel gevoelig, kan ik een laser couperose behandeling ondergaan?

Nee, een sterk overgevoelige huid kan niet worden behandeld met laser. Tijdens het consult dat voorafgaat aan een behandeling wordt altijd een persoonlijk advies gegeven of de huid wel of niet behandeld kan worden.

Mag ik na een behandeling in de zon?

Zowel voor als na een behandeling dient u zon te vermijden. Gebruik altijd een zonbescherming van minimaal SPF 30 om uw huid te beschermen. Breng deze elke 1-2 uur aan.

Ik ben zwanger, kan ik een laserbehandeling ondergaan?

Nee, tijdens zwangerschap kan u niet behandeld worden. Omdat uw lichaam onder invloed staat van hormonen kan het anders op behandelingen reageren. Ook kan er meer druk op vaatjes staan wat na de zwangerschap weer kan verdwijnen.

Hoeveel hersteltijd heb ik na de behandeling?

Na de behandeling kunt u vrijwel alles en is er geen sprake van herstel. Wel kan roodheid en of zwelling 1-3 dagen zichtbaar zijn.

Zijn er bijeffecten zoals het strakker worden van de huid?

De behandeling is gericht op het verwijderen van vaatjes. Hierdoor kan het aanzicht van de huid egaler en rustiger worden. De huidstructuur en stevigheid veranderd hierdoor niet.

Doet het pijn?

De behandeling is niet geheel pijnloos, het kan voelen als kleine naaldenprikjes op de huid.

Zullen andere mensen het zien of is het resultaat natuurlijk?

Afhankelijk van de sterkte van de roodheid, grote en hoeveelheid vaatjes die aanwezig zijn wordt ook de vermindering en het resultaat bepaald. Doordat de vaatjes langzaam door het lichaam zelf worden verminderd zal het resultaat natuurlijk zijn.

Kun je beenvaatjes of berkenrijs ook weglaseren?

Ja, beide kunnen worden behandeld met laser.

Wat is spinnaevi?

Dit is een verwijd of gesprongen haarvaatje met vaak in het midden een donkerder rood stipje, waar veel vertakte vaatjes rond omheen of spinvormig te zien zijn. Deze kan door middel van een laser behandeling verwijderd worden.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Afhankelijk van uw verzekering en polis voorwaarden kan een vaatbehandeling vergoed worden. Kijk de verzekeringspolis hiervoor altijd na.

Kan ik alleen vaatjes of ook diffuse roodheid op mijn gezicht laten behandelen?

Zowel vaatjes als diffuse roodheid kan behandeld worden. Echter is diffuse roodheid veelal een blijvende roodheid die samen kan gaan met een huidziekte zoals eczeem, allergie, infectie of psoriasis.

 • Contactgegevens

  Kliniek Dokter Frodo Gaymans
  Cornelis Krusemanstraat 9HS
  1075 NB Amsterdam
  Routebeschrijving
  020 421 1559
  info@dokterfrodo.nl
 • Openingstijden

  Maandag09:00 uur – 20:00 uur
  Dinsdag09:00 uur – 17:30 uur
  Woensdag09:00 uur – 17:30 uur
  Donderdag09:00 uur – 17:30 uur
  Vrijdag09:00 uur – 17:30 uur
  Zaterdag11:00 uur – 18:00 uur
  ZondagGesloten

 

Met een 9.6 uit ruim 350 beoordelingen behoort Kliniek Dokter Frodo tot de best beoordeelde klinieken van Amsterdam. Plan een consult in of bel onze specialisten voor vrijblijvend advies:

Consult inplannen

Contact

Stel uw vraag

Akkoord dat de door mij ingevulde gegevens bewaard worden*

Uw informatie is veilig bij ons.

Kliniek Dokter Frodo Gaymans|Cornelis Krusemanstraat 9, 1075 NB Amsterdam|T: 020 421 15599.4 - gebaseerd op 310 ervaringen

Menu

Contact

Kliniek Dokter Frodo Gaymans
Cornelis Krusemanstraat 9
1075 NB Amsterdam
T: 020 421 1559
E: info@dokterfrodo.nl

Cookie instellingen

Afspraak maken