phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maand: december 2015

Laser tegen couperose, huidverjonging of huidverbetering met laser wordt een voorbehouden behandeling

9 december 2015

Kunnen lasers en vergelijkbare behandelingen veilig worden gebruikt voor cosmetische doeleinden op de huid?
Lasers kunnen gebruikt worden voor huidverbetering, huidverjonging, tegen couperose, pigmentvlekken, maar ook bijvoorbeeld rimpels of haren kunnen permanent worden verwijderd.
Er kunnen echter ernstige complicaties optreden. Daarom wil het RIVM (de minister van volksgezondheid) dat laser huidbehandelingen alleen mogen worden uitgevoerd door beroepsbeoefenaren die daartoe wettelijk bevoegd zijn. Deze wettelijke bevoegdheid wordt geregeld in de Wet Big.(Big register)

Aanvulling: Per 21 maart 2016:
Beleidsreactie rapport RIVM: “Laseren en aanverwante behandelingen als voorbehouden handeling in de Wet BIG.

Bij het gebruik van lasers en dergelijke wordt energie aan de huid toegevoerd, bijvoorbeeld door licht om te zetten in warmte. Hiermee worden delen van de huid, zoals haren, verwijderd of ‘beschadigd’ en bloedvaatjes ‘dichtgeschroeid’ om ze te laten verdwijnen. Ook kan een laserbehandeling het een vernieuwingsproces van de huid in gang zetten, bijvoorbeeld bij behandeling van acnelittekens of het verminderen van rimpels.

Vanwege de kans op complicaties is het van belang dat bevoegde artsen en huidtherapeuten voldoende kennis van en ervaring met de apparatuur hebben waarmee ze werken. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat dit een eerste vereiste moet zijn.

De Wet Big is een kwaliteitswet die patiënten beschermt tegen ondeskundig en onzorgvuldig gebruik van medische technieken. Om de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog te houden wordt in deze wet vastgelegd wie welke behandelingen mag uitvoeren. Deze wet zal in de toekomst ook gelden voor cosmetische, huidverbetering met laser.
Alle artsen en huidtheapeuten die met laser werken moeten opgenomen zijn inHet BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), zo ook onze artsen.

Zie hier het rapport of bezoek de website van de RIVM.

Laserbehandelingen tegen couperose, pigment, laserontharing of voor huidverbetering met laser in wet Big?

21 maart 2016 beleidsreactie rapport rivm: laseren en aanverwante behandelingen als voorbehouden handeling in de wet big rivm schippers from Dokter Frodo Gaymans

Geplaatst in Laser behandelingGetagd , , Leave a Comment on Laser tegen couperose, huidverjonging of huidverbetering met laser wordt een voorbehouden behandeling