Vandaag, zaterdag 30 mei, is het huidkankerdag. In Nederland is huidkanker een van de meest voorkomende huidziekten en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Op deze dag staan we stil bij de vraag: ‘Je huid beschermt jou. Bescherm jij je huid?’ Wij willen vandaag de focus leggen op de zon. De zon kan schadelijk zijn voor de huid, zeker bij overmatige blootstelling. Wij raden dan ook altijd een SPF aan als je langer dan 10-15 min in de zon bent. Aan de andere kant is de zon ook juist een bron aan voeding voor de huid en het hele lichaam. De UV-straling van de zon is namelijk nodig voor de aanmaak van vitamine D. Klinkt tegenstrijdig toch? Wij leggen het uit.
Wat is vitamine D?
Ondanks de naam, is vitamine D niet zoals andere vitamines. Het kan namelijk door het menselijk lichaam zelf worden geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht (zoals het licht van de zon, beter bekend als UV-straling). De meeste ‘standaard’ vitamines kunnen alleen door consumptie worden verkregen. Dit maakt dat veel mensen bij vitamine D niet denken aan bepaalde voeding of een supplement om dagelijks in te nemen. Echter, een tekort aan deze vitamine kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Het lichaam heeft namelijk vitamine D nodig om onder andere calcium op te kunnen nemen. Calcium is een belangrijk mineraal die nodig is om je botten, tanden en huid gezond en sterk te houden.
Hoe kom je aan vitamine D?
Zoals eerder genoemd wordt vitamine D door de huid aangemaakt onder invloed van UV-straling van de zon. Regelmatige blootstelling aan de zon kan er dus voor zorgen dat je lichaam genoeg vitamine D aanmaakt. Maar, dit is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel mensen werken binnen of ’s avonds en slapen daardoor overdag. Sommige mensen kunnen vanwege een medische reden niet in de zon. Of denk aan de wintermaanden, dan blijven mensen vaak ook liever binnen. In dit geval is het goed om aan andere manieren te denken om vitamine D binnen te krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld vitamine D supplementen of door je voeding erop aan te passen. Vette vis zoals zalm en tonijn, kaas, ei en runderlever bevatten allemaal vitamine D.
Hoe helpt vitamine D de huid?
De huid absorbeert de UV-straling van de zon en zet dit om in vitamine D. Vitamine D is een belangrijk element bij processen zoals het opnemen van mineralen (bijvoorbeeld calcium), maar het speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuunsysteem. Een goed immuunsysteem is nodig om het hele lichaam, inclusief de huid sterk en gezond te houden.
Zonlicht heeft dus goede en slechte effecten op het lichaam. De schadelijke effecten treden meestal pas op na extreme blootstelling aan de zon. Overdrijf dus niet en ga ook met zonlicht verantwoord om. Geniet, maar zon met mate.
Botox vermindert spierspanning en blokkeert zenuwimpulsen. Dat botox wordt gebruikt om rimpels of fijne lijntjes te verzachten of zelfs te laten verdwijnen, is algemeen bekend. Maar dat botox ook een beproefd middel is om andere lichamelijke problemen en klachten te verhelpen, weet niet iedereen.
Zo kun je met botox overmatig zweten en tandenknarsen aanpakken. En wie veel last heeft van migraine of spanningshoofdpijn kan ook baat hebben bij een behandeling met botox. Ook wordt botox steeds vaker toegepast in geval van een hypertonische blaas, onwillekeurig gebruik van de stembanden, spierspasmen tijdens een revalidatie- of fysiotherapietraject en fasiculatie, oftewel een zenuwtrekje bij je oog. Het is aan te raden om de botoxbehandeling te laten plaatsvinden in een gerenommeerde kliniek.
Botox tegen overmatig zweten
Hevig zweten als je je flink inspant, wanneer het erg warm is of als je behoorlijk zenuwachtig bent, is normaal. Als je echter het idee hebt dat je meer transpireert dan anderen, kan het vervelend worden. Overmatig zweten is een aandoening waarbij iemand meer zweet dan gebruikelijk is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lichamelijke afwijking als hyperhidrosis waarbij je overmatig zweet zonder dat je inspanning levert. Ook aanleg of een periode van stress kunnen eraan ten grondslag liggen. Wanneer middelen als antiperspirant of deodorant niet meer helpen, kan botox uitkomst bieden. Botox bij overmatig zweten zorgt ervoor dat de zenuwen die het transpireren veroorzaken, worden stopgezet. Botox wordt gebruikt bij zweethanden, zweetvoeten, in het gezicht en onder oksels. Met een dunne naald wordt de botox ingespoten in het te behandelen gebied. Omdat botox na circa 3 à 4 maanden zijn werking verliest, moet de behandeling na een bepaalde periode worden herhaald.
Botox tegen tandenknarsen
Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het met flinke kracht over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen. Hierbij komt een schurend of knarsend geluid vrij. Tanden kunnen hierdoor sneller slijten. Ook kan tandenknarsen pijnlijke kauwspieren veroorzaken. Daarnaast kunnen de kauwspieren na een tijd dikker worden doordat deze door tandenknarsen worden getraind. Dit wordt door tandenknarsers zelf vaak als een esthetisch probleem ervaren. Om tandenknarsen te voorkomen en verhelpen kan botox in de kauwspieren worden geïnjecteerd. De botox zorgt ervoor dat de spierspanning verlaagt waarna klachten afnemen. Met botox kan tandenknarsen zelfs helemaal stoppen. Ongeveer om de 3 à 4 maanden zal de botoxbehandeling moeten worden herhaald.
Botox tegen migraine
De botox behandeling is een behandeling waarvan is aangetoond dat deze een positief effect heeft bij aandoeningen waarbij sprake is van een verhoogde spierspanning. Ook migrainepatiënten of patiënten met andere vormen van (spannings)hoofdpijn merken daarom een duidelijke verlichting van klachten bij botoxgebruik. Meestal wordt alleen de fronsspier behandeld om een duidelijke vermindering van de hoofdpijnklachten te bewerkstelligen. Daarnaast wordt soms ook de achterzijde van de nek en het hoofd behandeld. Doordat de spieren minder sterk worden gemaakt, vermindert de spierspanning die de hoofdpijn veroorzaakt. Hierdoor neemt de hoofdpijn of migraine in intensiteit en frequentie af. Wanneer de botox migraine behandeling is uitgewerkt, moet het middel opnieuw worden geïnjecteerd. Niet iedereen met spanningshoofdpijn of migraine heeft echter baat bij botox. Meestal is er één behandeling met botox nodig om te kunnen kijken of het enig effect heeft.
Verschillende tv- en radioprogramma’s besteden tegenwoordig aandacht aan het gebruik van botox. Je leest over botox in bladen en mogelijk dat vrienden, familie of buren al eens of meerdere malen een botoxbehandeling hebben ondergaan. Botox is namelijk niet alleen weggelegd voor BN’ers, filmsterren en popidolen. Steeds meer vrouwen én mannen bezoeken regelmatig een cosmetische kliniek voor een behandeling. Bijvoorbeeld om fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels tegen te gaan. Daarnaast helpt botox, oftewel botuline toxine, tegen kwalen, zoals migraine, overmatige transpiratie of tandenknarsen. Het is tegenwoordig dan ook helemaal niet gek om (regelmatig) een botoxbehandeling te ondergaan. Maar kun je ook verslaafd raken aan botox? En is het gevaarlijk wanneer je doorslaat in het gebruik van botox?
Verslaafd raken aan botox
Voor het beste resultaat moet een behandeling met botox regelmatig worden herhaald. In die zin kun je dus verslaafd raken aan botox. Een behandeling verliest na zo’n drie tot vier maanden zijn effect en moet opnieuw worden ondergaan. Vergelijk het met het rijden in een mooie auto. Als je eenmaal een mooie auto rijdt, stap je niet graag meer in een Lelijke Eend. Dat is met een botoxbehandeling net zo. Die frisse blik en jeugdige uitstraling wil je niet meer kwijt. Het gevolg is dat je opnieuw een bezoek brengt aan je cosmetische kliniek.
Is een botoxverslaving schadelijk?
Veel verslavingen zijn schadelijk voor je gezondheid. Wat doet een botoxverslaving met je? Bij een verslaving is er een verschil tussen psychische en fysieke verslaving. In geval van een botoxverslaving gaat het om een psychische verslaving. Je wilt graag dat rimpels zo min mogelijk opvallen en je wilt je stralende blik bewaren. Het is niet zo dat je, zoals bij een rook- of alcoholverslaving, fysieke ongemakken ervaart als je geen botoxbehandeling ondergaat. Ook heb je na meerdere behandelingen geen hogere dosis botox nodig voor hetzelfde resultaat. Wat dat betreft is een botoxverslaving onschuldig. Bovendien houdt een gecertificeerde cosmetische arts die deskundig en professioneel te werk gaat rekening met de dosering waardoor het resultaat natuurlijk en fris oogt.
Misverstanden over botox
Naast dat een botoxverslaving schadelijk zou kunnen zijn, bestaan er ook nog andere misverstanden over botox. De meest voorkomende misverstanden lichten we je graag even toe:
Botox vult rimpels of ingevallen wangen op.
Dit is een van de meest gehoorde fabels. Botox werkt namelijk als spierontspanner waardoor bewegingen die rimpels veroorzaken, verminderen. Hierdoor voorkomt botox dat rimpels minder zichtbaar worden. Fillers daarentegen geven volume aan de huid waardoor rimpels die al in de huid getekend staan, onzichtbaar worden gemaakt.
Botox werkt zes tot twaalf maanden.
Na zo’n drie tot vier maanden is botox al uitgewerkt. Het resultaat blijft echter veel langer zichtbaar. De behandelde spiertjes passen zich namelijk snel aan de omstandigheden aan waardoor ze de fronsbewegingen die rimpels veroorzaken, hebben afgeleerd.
Botox is alleen bestemd voor de elite.
Zoals hiervoor al aangegeven, wordt het ondergaan van een botoxbehandeling steeds normaler. Ook voor jou, je collega, vader of moeder, vriend of vriendin, is botox geschikt. Eigenlijk voor iedereen die er frisser en jeugdiger uit wil zien. Maar ook voor mensen met medische klachten biedt botox uitkomst.
Peptiden. Al heel lang wordt dit stofje – bestaande uit een klein aantal minuscule aminozuren – toegevoegd aan cosmeticaproducten, zoals crèmes. Peptiden kunnen namelijk rimpels helpen verminderen, zodat de huid gladder wordt. Onlangs is er echter een ontdekking gedaan: de nieuwe generatie neuromodulators (bijvoorbeeld botox) waaraan peptiden zijn toegevoegd en bedoeld is om op de huid te smeren, heeft een langere werking dan uitsluitend neuromodulators die worden geïnjecteerd. Oftewel, wanneer aan botox een bepaalde hoeveelheid peptiden wordt toegevoegd, dan houdt het effect van de botox langer aan.
Botox met peptiden
Tijdens het Cosmetic Surgery Forum in Las Vegas werd de constatering medegedeeld door cosmetisch arts Mark G. Rubin. Een klein onderzoek wees bovendien uit dat wanneer de neuromodulators met peptiden werden ingespoten, er een enorme verbetering aangaande de fronsrimpels te zien was. Ruim 67% van de onderzochte personen merkte op dat er een gladdere huid ontstond. Een ander opmerkelijk feit dat zij constateerden is dat het effect van de injectables ook nog eens langer aanhield. Een grote doorbraak, aangezien veel mensen die botox gebruiken ook fillers hebben. Veel van hen klagen dat hun filler tot circa 12 maanden meegaat, maar botox al na 4 maanden opnieuw moet worden geïnjecteerd. Een neurotoxine die langer meegaat, is dan ook een veelgehoorde wens.
‘Peptiden voorkomen verspreiding botox’
Peptiden in crèmes en zalfjes zorgen ervoor dat actieve stoffen dieper door de huid heen kunnen dringen. Het onderzoek werd uitgevoerd om erachter te komen wat het langetermijneffect van peptiden is als deze door het lichaam worden opgenomen. Daarom voorzag men de te injecteren neuromodulators van peptiden. Niemand had echter verwacht dat peptiden enig effect zouden hebben als deze werden ingespoten. Het tegendeel bleek waar. De combinatie neuromodulators en peptiden bleek een groot effect te hebben. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de peptiden voorkomen dat de botoxmoleculen zich verspreiden. De peptiden houden als het ware de botox bij elkaar.
Nader onderzoek injectables met peptiden
Ook uit resultaten van een ander onderzoek blijkt dat een neuromodulator na zo’n 16 weken is uitgewerkt. Worden daar echter peptiden aan toegevoegd, dan is dit effect bijna 32 weken. Dokter Rubin stelt dat dit effect bij de huidige neurotoxines, waaronder botox, slechts zelden voorkomt. De komende tijd zal er nader onderzoek worden gedaan naar het effect van injectables die voorzien zijn van peptiden. Op deze manier probeert men een injectable te creëren die veilig ingespoten kan worden. Op dit moment is er namelijk nog te weinig bekend over het effect van botox gecombineerd met peptiden op lange termijn. Kliniek Dokter Frodo houdt deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten.
Botox zorgt voor een verminderde spierspanning, fillers vullen volumeverlies op.
Botox heeft een werking van ca. 3-5 maanden, fillers worden na maanden tot jaren afgebroken.
Een Botoxbehandeling duurt ca. 15 minuten, een fillerbehandeling duurt ca. 15-30 minuten.
Botox wordt vaak gebruikt voor de preventieve werking op het voorhoofd, fillers preventief voor de rest van het gezicht.
Botox wordt sinds eind jaren ’70 toegepast, begin jaren ’70 kwamen de eerste collageenfillers op de markt.
Botox, fillers, injectables… Je hebt al deze termen vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat houden ze in? Wat kun je met deze cosmetische behandelingen bereiken? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Botox en fillers? Dat leggen we je graag uit.
Injectables
De verzamelnaam voor alle behandelingen waarbij door middel van het injecteren van een substantie de uitstraling en/of vorm van het gezicht wordt verbeterd of veranderd, is ‘injectables’. In feite betekent ‘injectable’ niets anders dan ‘injecteerbaar’.
Botox en fillers zijn allebei voorbeelden van injectables. Beide worden namelijk ingespoten. Het grootste verschil tussen Botox en fillers is dat fillers volume opvullen en Botox ervoor zorgt dat spieren zich ontspannen waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Beide behandelingen vinden plaats zonder te snijden.
Wat is Botox?
Met een heel dun naaldje wordt de Botox ingespoten in de spiertjes die de rimpels of lijntjes veroorzaken. De stof Botuline Toxine (Botox) zorgt ervoor dat de spiersamentrekking vermindert en de huid zich ontspant. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je ziet het effect na zo’n drie tot vijf dagen en na 14 dagen is het effect maximaal. Het resultaat blijft drie tot vijf maanden behouden. Botox wordt onder meer toegepast als het om fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels gaat, maar ook is Botox bij overmatig zweten, migraine, bruxisme (tandenknarsen) en een zenuwtrek bij het oog een veelvuldig toegepaste oplossing.
Meer over Botox
Wat zijn fillers?
Fillers worden gebruikt om (plaatselijk) volumeverlies te herstellen. Denk aan ingevallen wangen, rimpels bij de mondhoeken en ingevallen ogen (wallen). Ook zijn fillers uitermate geschikt om lippen op te vullen. De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de plek waar de filler wordt gebruikt. Fillers blijven een aantal jaar werken (afhankelijk van de plek waar het is gebruikt) en worden door het lichaam zelf afgebroken. Dit komt doordat de fillers gemaakt zijn van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof.
Meer over fillers
Combinatie Botox en fillers
Je gezicht en uitstraling is een complex samenspel van factoren.
Wat voor uitstraling wil je hebben? Wat is je leeftijd? Hoe snel en duurzaam wil je resultaten zien? Hoe ziet je gezicht eruit? Je ogen, mond, neus, wangen, je botstructuur, spieren, je huid etc. Op basis hiervan maken wij een persoonlijke behandelplan waarbij we Botox en fillers combineren.
Of we nu Botox en/of willers gebruiken hangt dus sterk af van je situatie en wensen.
Botox en fillers hebben een heel andere werking en kunnen daardoor prima gecombineerd worden. Eigenlijk mag je ze dus niet vergelijken. Samen zorgen Botox en fillers voor een strakke, gladde huid die er jonger uitziet. Als iemand bijvoorbeeld in geval van rust rimpels heeft, maar ook ingevallen wangen, kan een combinatiebehandeling de oplossing zijn.
Meer over de de werkwijze van kliniek dokter Frodo.
Mooi ouder worden is een stralend proces waarbij Kliniek Dokter Frodo u kan helpen het mooiste uit uzelf te halen.
Met onze niet chirurgisch behandelingen revitaliseren we uw huid en herstellen we het onvermijdelijke volume verlies dat we allemaal in de loop der jaren
voor de kiezen krijgen. Hieronder vindt u onze top-3 behandelingen om mooi ouder te worden.
Omdat iedereen verschilt, bepalen we in het eerste, vrijblijvende consult welke behandeling het beste bij u en uw wensen past.
Een pasklaar antwoord is er niet, ieder individu heeft vaak een ander probleem. Door goed naar uw gezicht te kijken, naar uw mimiek, vorm van het gezicht alsook de verouderingsgraad maken we een persoonlijk behandelplan.
Met injectables kunnen wij u begeleiden in het mooi ouder worden, zodat niemand kan zien dat u behandeld bent maar u er wel 10x beter uitziet.
We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies. U kunt echter de Cookie-instellingen bezoeken om een gecontroleerde toestemming te geven en door vervolgens op "Akkoord en doorgaan" te klikken. Lees hier onze privacy- en cookieverklaring.
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om het gedrag van websitebezoekers na te gaan en de website aan de hand van deze gegevens te verbeteren. Daarnaast plaatsen derden marketing cookies om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Met het plaatsen van marketing cookies worden persoonsgegevens verwerkt. U geeft toestemming voor deze verwerking wanneer u op "Alles accepteren" klikt. Wilt u niet alle cookies accepteren? Dan kunt u dit op ieder moment aanpassen in de cookie instellingen onderaan de pagina. Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookies worden gebruikt om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Noodzakelijk" op te slaan.
viewed_cookie_policy
11 months
De cookie wordt ingesteld door de GDPR Cookie Consent-plug-in en wordt gebruikt om op te slaan of de gebruiker al dan niet toestemming heeft gegeven voor het gebruik van cookies. Het slaat geen persoonlijke gegevens op.
Functionele cookies zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken. Deze cookies zijn nodig om ervoor te zorgen dat jij een optimale gebruikerservaring hebt. Het is 100% anonieme informatie en dus niet te herleiden naar jou. Volgens de GDPR-wetgeving hoeft er geen toestemming gevraagd te worden om functionele cookies te gebruiken.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
De cookie wordt ingesteld door GDPR-cookietoestemming om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Functioneel" vast te leggen.
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookie wordt gebruikt om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Prestaties" op te slaan.
Analytische cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe websitebezoekers onze website gebruiken en beleven. Deze informatie stelt ons in staat om de website te optimaliseren, de werking ervan te controleren en gebruikerservaring te verbeteren. Het is 100% anonieme informatie en dus niet te herleiden naar jou. Volgens de GDPR-wetgeving hoeft er geen toestemming gevraagd te worden om analytische cookies te gebruiken.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookie wordt gebruikt om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Analytics" op te slaan.
Marketing cookies worden gebruikt om een bezoeker te kunnen volgen op het internet. Wanneer je hiervoor toestemming hebt gegeven plaatsen wij zogeheten tracking cookies om persoonsgerichte aanbiedingen en kortingsacties te kunnen presenteren via verschillende online kanalen.
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookie wordt gebruikt om de toestemming van de gebruiker voor de cookies in de categorie "Overig" op te slaan.