phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maand: april 2020

DR. Frodo Gaymans: De godfather onder de cosmetische artsen

20 april 2020

Dat Frodo een geweldig cosmetisch arts is wisten we al langer. Minder bekend is zijn inzet als trainer voor Allergan (het farmaceutische bedrijf dat zijn fillers levert). Wereldwijd is Dokter Frodo een gewild trainer en spreker op cosmetische congressen.

De training
Vanavond traint Frodo een groep cosmetisch artsen van een grote keten in Nederland. Na een drukke werkdag druppelen de eerste artsen nieuwsgierig binnen. De kruidige geur van wortel-linzensoep verspreidt zich in de kliniek. Terwijl de trainees rustig hun soep opeten begint Frodo met zijn training. Hierin demonstreert hij hoe je zorgvuldig kijkt naar de anatomie van het gezicht en de wensen van de klant. Naar aanleiding van een volledige analyse wordt er een behandelplan opgesteld en grondig toegelicht. “Eerst denken, dan doen”, is het devies. Ter illustratie opent Frodo een koffer met schedels om te laten zien hoe een mannenschedel van een vrouwenschedel verschilt, maar ook hoe een Afrikaanse schedel van een Aziatische verschilt. Want als de botstructuur anders is, moet de behandeling worden aangepast.

Na de demonstratie mogen de artsen zelf aan de slag. De met de artsen meegekomen modellen worden van alle kanten bekeken en de observaties worden – al zijn ze wat confronterend voor de modellen – direct gedeeld. Nadat iedereen zijn behandelplan heeft gepresenteerd, verplaatst de training zich naar de behandelkamers. Hier loopt de spanning zichtbaar op onder de artsen. Een blonde dame van rond de 30 is dapper genoeg om het spits af te bijten en vertelt haar plan, waarop Frodo precies wil weten welke techniek ze wil gebruiken. Als geduldig leermeester stuurt hij de arts bij tijdens de behandeling en neemt hij het over waar nodig. ‘Dat was wel even zweten hoor’ zegt de blonde dame als ze klaar is met de behandeling. Het model knikt instemmend en is inmiddels rood aangelopen van alle aandacht die op haar is gevestigd.

Waarom trainen?
Ik ben gepassioneerd om andere artsen ervan te overtuigen dat ze ook op een natuurlijke manier kunnen behandelen. Ik wil inzicht geven dat, wanneer ze de juiste stappen volgen, het niet moeilijk hoeft te zijn om mooi te behandelen. Vroeger had ik het idee dat ik mijn manier van werken moest afschermen voor andere artsen. Nu geef ik juist alle informatie die ik heb om daarmee mensen beter te maken, zodat iedereen mooi behandeld kan worden. Want dat verdient toch iedereen die bij jou in de stoel komt te zitten?

Hoe ontwikkel jij je als trainer?
Zelf kom ik een aantal keer per jaar samen met een groep trainers vanuit de hele wereld. Daar krijg ik training in hoe ik mij volgens de laatste ontwikkelingen op technisch gebied kan ontwikkelen. Een training kan bijvoorbeeld gaan over hoe je bepaalde materialen op de juiste plek krijgt of om bijwerkingen na het plaatsten van fillers te minimaliseren. Deze trainingen staan helemaal los van hoe je iemand blij en mooi maakt. Dat zit veel meer in de filosofie, kunst, ethiek en psychologie.

Hoe maakt een cosmetisch arts iemand blij en mooi?
Mijn manier van werken is geïnspireerd door de kunst, filosofie en psychologie. Dit zijn thema’s waarin ik mijzelf blijf ontwikkelen. Ik leer artsen kijken naar wie er voor hen zit en daarmee bedoel ik niet alleen wat ze fysiek zien. Ik leer ze ook kijken naar de emotionele behoefte van de klant: hoe voelt die persoon zich, wat zegt zijn lichaamshouding, wat is de aanleiding dat ze op dit moment een cosmetische behandeling willen ondergaan? Ik reik artsen tools aan en ik wil eigenlijk alleen mensen onderwijzen van wie ik weet dat hun ethisch en esthetisch kompas goed staat. Als je ziet dat een klant iets zegt wat niet past bij zijn mimiek of houding – en dat is heel vaak – vind ik dat je deze observaties als arts niet naast je neer moet leggen.

Ben jij een geboren onderwijzer?
Ik ben een betere trainer geworden sinds ik kinderen heb. Een groot deel van opvoeden doen we intuïtief, omdat we het zo hebben geleerd van onze ouders. Simon Sinek heeft mij geïnspireerd mij te verdiepen in het opvoeden. Ik ben daarom veel opvoedingsboeken gaan gelezen, zoals “How 2 talk 2 kids”, “Praten met kinderen” en “Ouders zijn net mensen”. Door meer kennis te krijgen over wat er uit onderzoek gebleken is en dus beter werkt, ben ik beter geworden in het opvoeden van mijn kinderen én in mijn rol als trainer. Opvoeden en trainen hebben immers veel raakvlakken met elkaar: je brengt in beide gevallen iets over.

allergan trainer dokter frodo

allergan trainer dokter frodo

Waar ligt jouw uitdaging als trainer?
Ik dacht vroeger dat als je de waarheid kent en die communiceert, de ander het dan ook aanneemt. Nu weet ik dat ik eerst moet onderzoeken waar iemands kennisbehoefte ligt. Ik ben mij bewuster geworden van mijzelf en anderen, mede dankzij trainingen die ik heb gevolgd, zoals Inside Discovery en de DISC-training. Als je iets volgens je intuïtie doet, dan denk je te weten op welke manier iemands brein werkt. Door psychologische modellen te leren, weet ik dat er verschillende menstypen zijn die op een heel andere manier kennis tot zich nemen. Ik heb geleerd dat ik mensen eerst bewust moet maken van wat ik hen wil gaan leren en dat ik moet wachten op een bevestiging voordat ik hier aan begin. Met deze manier van onderwijzen komt informatie daadwerkelijk aan.

Wat heb je nodig om een goed cosmetisch arts te worden?
Je hebt als cosmetisch arts een drie-eenheid van perfecte executie, communicatie en planmatig werken nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Met het creëren van een helder einddoel zonder een goede communicatie maakt geen enkele arts de klant blij. Net zomin als een arts die goed kan communiceren, maar de juiste techniek mist. Perfecte executie is gebaseerd op de kennis van hoe een schedel eruitziet, waarom iemand wel of geen rimpels en plooien heeft en waarom de een er mooier uitziet dan de ander. Dit is gebaseerd op hoe het vet, de fysiologie en de anatomie eruitziet. Ik gebruik graag het voorbeeld van een boom. Als er iets mis is met de bladeren van een boom, dan kijken mensen naar de bladeren. Maar door de bladeren te onderzoeken, komen ze niet tot de onderliggende oorzaak: gaan de sappen eigenlijk wel goed omhoog? Zo is het ook met een gezicht. Ik help artsen te kijken naar dit complexe geheel.

trainer dokter frodo

trainer dokter frodo

Zou je niet fulltime als trainer willen werken om zo een groter bereik te hebben?
Mijn doel is mensen mooi en blij maken, hen te inspireren om gelukkig te zijn met wie ze zijn. Wanneer ik drie dagen in de week werk, doe ik wat ik goed kan en werk ik aan mijn doel. Als ik een groter verschil wil maken, moet ik meer onderwijs geven. Zodat meer mensen natuurlijk worden behandeld, er wordt gekeken naar of ze gelukkig zijn in hun leven en er gewerkt wordt aan zelfacceptatie.

De combinatie die ik nu heb; werken in de kliniek en training geven, zorgt ervoor dat ik mijn passie voor beide blijf behouden. Op het moment dat ik alleen maar onderwijs geef, werk ik cognitief wel voor een groter doel, maar raakt de emotionele bewijslast op de achtergrond. Nu zie ik iedere week weer waarom ik mijn werk doe. Ik krijg blije klanten, betere zelfacceptatie en dus meer gelukzaligheid. Het kleine geluk is ook fijn. En de ruimte om mijn kinderen op te voeden maakt mij een zeer gelukkig man.

Meer over Dokter Frodo

Wilt u meer weten over Dokter Frodo en zijn werk? Lees er hier meer over. Of bekijk ons YouTube-kanaal en maak kennis met onze kliniek en de behandelingen.

Geplaatst in AlgemeenLeave a Comment on DR. Frodo Gaymans: De godfather onder de cosmetische artsen