phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maand: februari 2012

De effecten van veelvuldige cosmetische behandelingen (zoals botox) op emotie.

13 februari 2012

Recentelijk schreef de Amerikaanse krant The Washington Times een interessant artikel over de mogelijke effecten van cosmetische geneeskunde voor politici die het hebben gehad.

In Amerika heb je voldoende voorbeelden van zeer hoog geplaatste politici die waarschijnlijk een chirurgische ingreep hebben ondergaan.
Voorbeelden zijn Nancy Pelosi (tot recent voorzitster van het Huis van Afgevaardigden) en Joe Biden (de Vice President).

Het artikel snijdt een vraag aan waar ik in de toekomst wel vaker over zal schrijven: ontnemen plastische chirurgie en cosmetische behandelingen, zoals een Botox behandeling, het vermogen om emoties te uiten en te beleven?
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit bij veelvoudig en langdurig gebruik van Botox misschien wel het geval is.

Ook buiten de politiek kan dit problemen opleveren. Een aanzienlijk deel van de intermenselijke communicatie doen we via gezichtsmimiek. Als dit wegvalt, verliezen we als het ware ook een beetje onze “stem”.

Gelukkig geldt dit alleen voor overmatig gebruik van Botox. Tegelijkertijd toont het wel aan waarom het principe van stralend ouder worden zo belangrijk is.

Als allereerste moet uw levensstijl goed zijn, zodat het gebruik van een cosmetische behandeling alleen wordt gebruik als toevoeging, niet als pleister. Een cosmetische behandeling moet de natuurlijk schoonheid versterken en niet vervangen met een plastische, onnatuurlijke uitstraling.

Geplaatst in Botox, Liquid faceliftLeave a Comment on De effecten van veelvuldige cosmetische behandelingen (zoals botox) op emotie.

Uw kind bij de cosmetische arts?

11 februari 2012

Op welke leeftijd stemt u ermee in als uw kind een cosmetische behandeling wil?

Wat als het kind het zelf kan betalen of als het een bepaalde leeftijd heeft bereikt?

Ik denk dat de meeste onder ons meteen zullen zeggen: “nee, nooit!”. Maar wat als uw kind wordt gepest om zijn of haar uiterlijk?

In de Verenigde Staten, voorlopers op het gebied van alle cosmetische trends, wordt al volop gediscussieerd over op welke leeftijd een cosmetische behandeling aanvaardbaar wordt. Vooral op het gebied van pesten is dit een veelbesproken onderwerp. We zullen hier in Nederland over een paar jaar waarschijnlijk meer mee te maken krijgen, maar het gebeurt al wel, bijvoorbeeld bij het verhelpen van flaporen.

Moet u uw kind leren om te gaan met een zeer moeilijke situatie en om trots te zijn op zijn of haar uiterlijk, in plaats van naar een cosmetische arts te stappen? Ook als de behandeling niet ingrijpend is? Moeilijke vragen, die wellicht niet op u van toepassing zijn. Maar het antwoord daarop zegt wel iets over hoe we omgaan met schoonheid in onze maatschappij. Mijn eigen mening hierover? Uit principe behandel ik geen kinderen.

Het is bij kinderen zeer moeilijk te zeggen hoe het gezicht zich zal ontwikkelen. Om daar al op vroege leeftijd invloed op uit te oefenen, lijkt mij geen verstandige ontwikkeling. Want waar ligt de grens? Als uw kind wordt gepest of graag een cosmetische behandeling wil, helpen wij u graag verder met het vinden van een alternatieve oplossing.

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on Uw kind bij de cosmetische arts?

De link tussen botox en gevoel

7 februari 2012

Misschien heeft u wel eens gehoord dat er een directe link bestaat tussen fronsen en verdriet en tussen glimlachen en geluk.

Zodra we een glimlach op ons gezicht toveren, ook al doen we maar net alsof, denkt ons lichaam dat we gelukkig zijn en maakt het stofjes aan waardoor we ons ook daadwerkelijk gelukkiger voelen.
Het tegenovergestelde is net zo waar.Als we fronsen, ook al hebben we daar geen echte reden toe, voelen we ons fysiek minder gelukkig. Onze mimiek houdt ons lichaam als het ware voor de mal.

Een cosmetische behandeling met Botox voor fronsrimpels heeft een soortgelijk effect. De botuline toxine ontspant de spieren die gebruikt worden tijdens het fronsen.
Het directe resultaat is dat niet alleen het fronsen wordt tegengegaan maar ook de aanmaak van de hormonen die ons een negatief gevoel bezorgen.

Een in 2010 in het tijdschrift Psychological Science gepubliceerde studie heeft aangetoond dat mensen waarvan de fronsspieren met Botox zijn behandeld, langzamer reageren op negatieve impulsen van buitenaf.
Ze worden als het ware minder snel verdrietig. Niet dat dit meteen zaligmakend is.

Wetenschappers hebben namelijk ook beargumenteerd dat langdurig Botox gebruik het algemene vermogen om (zowel negatieve als positieve) emoties te voelen kan belemmeren.

Geplaatst in Liquid faceliftLeave a Comment on De link tussen botox en gevoel

Gezond eten = gezond ouder worden

7 februari 2012

De eerste les van mijn filosofie om stralend ouder te worden is gezond leven. Daarbij hoort ook gezond eten.
Keer op keer is bewezen dat u met de juiste voeding langer gezond kan blijven en er jonger uit kan blijven zien. Hierbij gaat een korte lijst van een aantal superfoods die niet in uw dieet mogen missen.

Deze producten bevatten niet alleen een hoog gehalte aan verschillende anti-oxidanten, maar hebben ook een ontstekingsremmende werking. Dit maakt ze zo belangrijk in het bestrijden van ouderdomskwalen.

Vis (vooral zoetwater vis) bevat omega-3 vetzuren om ons afweersysteem te versterken en te helpen tegen kanker, hart- en vaatziektes en aandoeningen als reuma.

Groenten en fruit bevatten vele verschillende anti-oxidanten in de vorm van vitaminen, vezels en mineralen die helpen tegen kanker en hart- en vaatziektes.

Volle granen (te vinden in bijvoorbeeld volkorenbrood) helpen om de cholesterol te verlagen.

Peulvruchten (zoals linzen, erwten en tuinbonen) zitten vol met vitamine B (bevorderlijk voor de energie en groei) en zijn eiwitrijk maar vetarm.

Hoge kwaliteitsyoghurt heeft een sterke ontstekingsremmende werking.

Noten bevatten net zoals peulvruchten een hoog gehalte vitamine B, goed voor hart en hersenen.

Geplaatst in Liquid faceliftLeave a Comment on Gezond eten = gezond ouder worden