phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maand: januari 2012

Maak uw huid winterklaar!

27 januari 2012

Na een paar zeer milde herfst en winter maanden achter de rug te hebben, lijkt het nu toch te gaan gebeuren: de strenge winter komt eraan. Vanaf dit weekend wordt het erg koud in Nederland. We kunnen vanaf volgende week misschien zelfs wel schaatsen! Goed nieuws voor diegene die van winterpret houden, minder goed nieuws voor uw huid.

We kennen allemaal het effect van de winter op onze huid. De winterhuid is droog, schraal, ruw en pijnlijk. Waarom heeft de winter zulke vervelende effecten en wat kunt u eraan doen om deze zo veel mogelijk te voorkomen en te verhelpen?

Waardoor wordt een droge huid veroorzaakt?

De gezonde huid is bedekt in een natuurlijk laagje lipiden of vetstoffen. Deze vetstoffen zorgen ervoor dat vocht niet zomaar uit de huid kan ontsnappen, waardoor de huid zacht en soepel blijft. Dit laagje vormt als het ware een natuurlijke barrière tegen de buitenwereld. Droge huid, in medische termen xerosis cutis of xerodermie, kan worden veroorzaakt door externe factoren (zoals bijvoorbeeld koud weer of het gebruik van de verkeerde soort zeep) of interne factoren (zoals eczeem of andere genetische aandoeningen). Als deze vetstoffen afnemen of door externe omstandigheden hun beschermende werking niet langer optimaal kunnen uitvoeren, veroorzaakt dit een droge huid.

In de winter zijn er twee belangrijke factoren waardoor we onze huid extra goed moeten beschermen. Beide hebben met de luchtvochtigheid te maken. Ten eerste, koud weer betekent vaak dat de buitenlucht minder vochtig is. Hierdoor verliest de huid meer vocht dan normaal. Gecombineerd met harde, gure wind wordt het effect nog groter. Ten tweede zetten we gedurende de winter thuis de verwarming hoger, waardoor de luchtvochtigheidsgraad ook binnenshuis afneemt. Ook hierdoor verliest de huid meer vocht dan normaal. Het vocht in de huid wordt als het ware naar buiten gezogen.

Een droge huid kan de rimpels en lijntjes in uw huid tijdelijk versterken en verdiepen als u er te lang mee blijft rondlopen. Doe dit niet. Voorkomen is beter dan genezen, en bovendien een stuk goedkoper.

Hoe voorkom ik een droge huid in de winter?

Er zijn gelukkig een groot aantal voorzorgsmaatregelen en reddingsmiddelen voorhanden.

De beste manier om een droge huid tegen te gaan is om de beschermende werking van de vetstoffen op uw huid een handje te helpen. Er is daarom ook maar één woord dat u gedurende deze winter in uw hoofd moet hebben: moisturizer!

Moisturizers werken niet door vocht toe te brengen in de huid, maar juist door ervoor te zorgen dat vocht niet te snel uit de huid ontsnapt. In de winter is de regel: hoe vetter, hoe beter. Ook brengt een goede moisturizer stoffen in de huid aan die als een soort mini sponsjes vocht vasthouden. Er is een enorm scala aan verschillende producten beschikbaar. Gebruik een milde moisturizer op basis van natuurlijke producten.

Persoonlijk raad ik altijd de medische huidverzorging van Environ aan. Daar hebben mijn klanten goede ervaringen mee en is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid. Gebruik voor uw gezicht een olievrije moisturizer zoals de Environ Super Moisturiser om verstoppingen van de huidporiën te voorkomen.

Gebruik op zonnige koude dagen naast een moisturizer ook een lichte zonnebrandcrème (bijvoorbeeld van Heliocare).

Sneeuw en ijs weerkaatsen schadelijke stralingen waardoor uw huid extra gevaar loopt. Gebruik een goede lippenbalsem om lelijke kloofjes en vervelende droge lippen te voorkomen. Uw lippen zijn extra gevoelig voor het verliezen van vocht.

Ook kunt u nog een aantal praktische tips volgen:

  1. Voorkom zoveel mogelijk dat uw huid in contact komt met de koude lucht. Nederlanders fietsen veel, waardoor de huid van onze handen en gezichten het extra te verduren krijgen.
  2. Trek warme kleding aan en draag goede handschoenen. Draag zoveel mogelijke natuurlijke stoffen (zoals katoen, zijde of linnen) als onderkleding. Dit voorkomt de irritatie die kan ontstaan door sommige andere stoffen (zoals wol).
  3. Om droge lucht thuis te voorkomen kunt u een luchtbevochtiger gebruiken. Oma’s oplossing zou zijn om bakjes water op de verwarming te zetten. Klinkt misschien ouderwets, maar het helpt wel.
  4. Douche niet te heet en niet te lang. Het klinkt tegenstrijdig, maar door teveel water op onze huid, droogt deze ook uit.
  5. Omdat u meer vocht dan normaal verliest, kunt u iets voorzichtiger zijn met dehydrerende dranken zoals dranken die alcohol en cafeïne bevatten.
  6. Ook kan het gunstig zijn om voedsel dat omega-3 vetzuren bevat (zoals sommige soorten vis en noten) te eten. Deze vetzuren zorgen voor een natuurlijk herstel van de vetstoffen op onze huid.

Heeft u zelf de beste tip om de huid winterklaar te maken? Laat het ons weten via facebook! Doe mee aan onze poll en maak kans op een gratis huidverzorgingspakket.

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on Maak uw huid winterklaar!

De gevaren en complicaties van Bio Alcamid, onderschat ze niet!

25 januari 2012

De laatste jaren word er in de pers veel aandacht besteed aan de gevaren van Bio Alcamid.

Elke keer als er weer een publicatie verschijnt, zoals bijvoorbeeld vorige week, 13 januari 2012  in het AD, komen er een hoop vragen los en worden “injectables” ter discussie gesteld.

Bio alcamid is rotzooi, het heeft een grote kans op bijwerkingen, dat is al jaren bekend. Daarom is het ook zo onbegrijpelijk dat er nog geregeld mee wordt gewerkt.

Lees verder “De gevaren en complicaties van Bio Alcamid, onderschat ze niet!”

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on De gevaren en complicaties van Bio Alcamid, onderschat ze niet!

De trends voor 2012: de voorspelling van Dr. Frodo

19 januari 2012

Het nieuwe jaar brengt altijd een groot aantal lijsten met de nieuwe trends op gebied van cosmetische geneeskunde met zich mee. Dit zijn mijn voorspellingen voor 2012:

Steeds minder ingrijpende behandelingen

In 2012 zien we de voortzetting van een trend die zich de afgelopen jaren al heeft ingezet. Men schrikt steeds meer terug voor ingrijpende chirurgische behandelingen. De plastische chirurgie maakt ruimte voor omkeerbare, minder ingrijpende behandelingen. Dit komt deels door het schrikbeeld van slecht uitgevoerde en overmatig gebruik van plastische chirurgie en deels door het besef dat het ook anders kan. We zien steeds vaker beelden van eens prachtige beroemdheden, die hun oorspronkelijke schoonheid hebben ingewisseld voor een onnatuurlijke plastic uitstraling. Het doet pijn om naar te kijken! Ik denk dat men steeds meer beseft dat schoonheid en ouderdom prima hand in hand gaan, zonder ingrijpende, onomkeerbare chirurgie. Met andere woorden, de filosofie van stralend ouder worden slaat aan!

Nep is uit, stralend ouder worden is in

Een gezonde levensstijl gecombineerd met gerichte, niet ingrijpende, omkeerbare behandelingen zorgen ervoor dat u uw natuurlijke schoonheid zo lang mogelijk behoudt. We moeten af van de gedachte dat oud worden automatisch betekent dat we er slechter uit gaan zien. Kijk maar naar de actrice Helen Mirren, een prachtig voorbeeld van hoe het wel kan.

Iedereen wordt oud, dat is onvermijdelijk. We kunnen tegen de ouderdom vechten, maar dat is een gevecht dat iedereen op den duur zal verliezen. We kunnen het ouder worden ook omarmen, door mee te gaan met onze leeftijd in plaats van deze terug te willen draaien. De beste versie van uzelf, daar gaat het om. Kijk maar eens goed naar foto’s van Helen Mirren op het internet. U ziet een vrouw van rond de 65, want zo oud is ze, maar wel met een zeer mooie, natuurlijke schoonheid en gezonde uitstraling. Dat is wat iedereen kan bereiken. Daarvan ben ik overtuigd.

Klant versie 2.012

Wat ik steeds vaker merk en waarvan ik verwacht dat het in 2012 alleen maar meer wordt, is dat mijn klanten steeds beter geïnformeerd naar mij toekomen. Dat komt voornamelijk door de groei van het internet en de verschillende internetfora waarop klanten informatie over klinieken en behandelingen kunnen inwinnen en bespreken. Ik juich dat toe, en hoop dat er steeds meer openheid ontstaat. Er zijn artsen die het moeilijk vinden om hiermee om te gaan. Die hanteren nog liever het oude beeld van de alwetende arts en de klant die overal mee akkoord gaat. Ik heb veel liever dat mijn klanten zich hebben ingelezen over de mogelijkheden, kwaliteiten en eventuele moeilijkheden van verschillende cosmetische behandelingen. Als de klant dan bij mij is, kunnen we een intelligente en open discussie voeren over de mogelijkheden, waarin het veel makkelijker is de precieze wensen aan bod te laten komen.

Nederland gezond

Het gezondheidsbesef blijft groeien onder de Nederlanders. Ik krijg steeds meer vragen van mijn klanten hoe zij een gezonder leven kunnen leiden en ik verwacht dat deze trend zich ook in 2012 zal doorzetten. Ik onderstreep graag hoe belangrijk regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn voor uw schoonheid. De grap is dat het helemaal niet zo extreem is zoals veel mensen denken. U hoeft niet elke dag in een sportschool te staan of alleen nog maar sla en zaden te eten. Liever niet! Een aantal keer per week sporten (in de ruimste zin van het woord) en zorgen dat u gezond eet (niet te veel eten en regelmatig superfoods als vis, fruit en groenten, yoghurt, peulvruchten, noten en granen) is voor de meeste van ons ruim voldoende om er goed uit te zien. Vooral de regelmaat is belangrijk. Het moet een levensstijl worden. Daarnaast kunt u prima af en toe genieten van rood vlees, een patatje of alcohol.

De investering die u met een gezonde levensstijl doet, betaalt zich veelvuldig terug. Niet alleen ziet u er gezonder uit, maar u voelt zich beter en gelukkiger, hebt meer zin in het leven en hebt minder last van aandoeningen als depressie en stress. Soms snap ik niet dat mensen de verandering naar een gezonde levensstijl niet maken, er zitten alleen maar voordelen aan! Het lastigste is meestal de eerste stap. Hoe en waar zet u die? Wij helpen u graag uw goeie voornemens te verwezenlijken.

Mannen

Wat ik ook merk is dat mannen steeds vaker hun weg naar mij toe vinden. Vaak alleen, maar soms ook samen met hun partner. Dit is een trend waarvan ik vermoed dat die zich dit jaar zal doorzetten. Voor mannen is de schaamte om “ijdel” gevonden te worden er een beetje af. Gelukkig maar, want stralend ouder worden geldt net zo veel voor mannen als voor vrouwen. Een man zal misschien minder geven om een jeugdig uiterlijk, maar wil er wel goed uit zien. Een gezonde huid, een goed lichaam – daar zijn mannen naar opzoek. Die wensen passen perfect binnen mijn filosofie. Voor sommige mannen is de stap om alleen naar mij toe te komen nog te groot. Dan komen ze de eerste keer samen met hun partner. Maar de tweede keer komen ze wel alleen. Vrouwen komen soms met meerdere tegelijk naar mij toe; een groepje vriendinnen bijvoorbeeld. Dat zie ik mannen nog niet zo snel doen!

Nieuwe producten

2012 is het jaar waarin een aantal nieuwe, interessante producten hun weg naar de markt zullen vinden. Wij zullen ze in de gaten houden en u rapporteren over verdere ontwikkelingen.

U zult dit jaar steeds meer gaan zien en horen van Bocouture, een neurotoxine net als Botox en Dysport. Bocouture staat ook wel bekend als “the naked injectable”, omdat er geen additieven of complexe eiwitten in zitten, die men wel kan vinden in Botox of Dysport. Er wordt gesuggereerd dat dit de kans op vervelende bijwerking verkleint. Deze discussie is echter nogal wetenschappelijk. Botox is inmiddels zo veilig en veelvuldig getest, dat hier sowieso al bijna geen sprake meer van is.

Ook zijn er een aantal andere neurotoxines die zich momenteel in de klinische test fase bevinden, die werkelijk revolutionair lijken te zijn. Deze producten kunnen met dezelfde effecten als Botox, Dysport of Bocouture op de huid aangebracht worden, zonder de noodzaak voor injecties. Dat is natuurlijk iets om naar uit te kijken. Het is nog onduidelijk wanneer deze producten zich een weg naar de Nederlandse markt zullen vinden, maar de kans bestaat dat ze dit jaar al in Amerika voor cosmetische gebruik goed gekeurd zullen worden.

Een trend waar ik al eerder op heb gewezen is het gebruik van neurotoxines voor niet-cosmetische doeleinden, en daar gaan we ook steeds meer van zien in 2012. In meerdere landen is Botox al goedgekeurd als medicijn voor het verhelpen van chronische migraine. Die doorbraak zou in Nederland dit jaar mogelijk ook kunnen plaatsvinden.

Ook op het gebied van fillers zijn er ontwikkelingen in 2012. Het product LaViv vertegenwoordigt een nieuwe generatie fillers, die worden gemaakt met gebruik van eigen huidcellen. Een minuscuul aantal huidcellen wordt gebruikt om een “lichaamseigen” filler te creëren. De ingebrachte filler maakt extra veel collageen aan, waardoor het rimpel verzachtende effect des te groter wordt.

Wat dat betreft lijkt deze technologie een beetje op de populaire Vampire Facelift, waar we waarschijnlijk ook meer van gaan zien. Daarbij wordt het eigen bloed van de patiënt in het gezicht aangebracht om zo rimpels en lijnen te verzachten. Het idee is dat het lichaam zoveel mogelijk haar eigen reconstructie bewerkstelligt. In de medische wereld wordt nog getwijfeld of deze methodes wel echt effectief zijn, of dat hun populariteit vooral te danken is aan een aantal bekende namen die de procedure hebben gebruikt. Ik ben bang dat waarschijnlijk het tweede het geval is, maar we houden u op de hoogte.

2012

In het kort wordt 2012 het jaar van het stralend ouder worden! Less is more: een gezonde levensstijl gecomplementeerd met zeer gerichte, niet ingrijpende behandelingen wordt de trend. Ik wens u namens iedereen bij Kliniek Dokter Frodo Gaymans een mooi en gezond 2012 toe.

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on De trends voor 2012: de voorspelling van Dr. Frodo

Nieuwe trend: samen naar de cosmetische arts

5 januari 2012

In Amerika is het al een tijdje een groeiende trend: als stel naar een cosmetisch kliniek. Stralend oud worden kan namelijk ook samen met uw partner.

Op het gebied van cosmetische behandelingen is er tot nu toe een duidelijke scheiding geweest tussen mannen en vrouwen. Vrouwen willen niet dat hun partner zich bemoeit met wat ze laten doen. Mannen houden een behandeling liever helemaal geheim, omdat ze bang zijn om als ijdel bestempeld te worden.

Maar er zijn stellen die dat anders zien en ervoor kiezen om samen naar de kliniek te gaan. Beide partners willen er zo lang mogelijk jeugdig uitzien: voor zichzelf maar ook vooral voor elkaar!

Stelletjes die samen een kliniek bezoeken ervaren dat ze door de gezamenlijke wens om samen stralend oud te worden dichter bij elkaar komen te staan. Een behandeling geeft positieve energie die ook een positieve invloed heeft op de relatie. Bovendien kunnen partners elkaar stimuleren om gezonder te eten en regelmatig te sporten. Met z’n tweeën gaat het altijd makkelijker.

Misschien is het wel iets voor u en uw partner in 2012?

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on Nieuwe trend: samen naar de cosmetische arts