phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maand: oktober 2020

Verschil tussen cosmetische arts en plastische chirurg

6 oktober 2020

Wat is nou het verschil tussen een plastisch chirurg vs cosmetisch arts.

Het onderscheid tussen beide specialisaties is dat de cosmetisch arts zich volledig toelegt op cosmetische behandelingen van het gelaat vs de plastisch chirurg die herstellende en reconstructieve ingrepen uitvoert van het gehele lichaam.

Een plastisch chirurg heeft naast de zesjarige opleiding tot basisarts een KNMG opleiding tot plastisch chirurg gevolgd op het gebied van reconstructieve- cosmetische en handchirurgie.
De cosmetisch arts KNMG heeft na de zesjarige opleiding tot basisarts de KNMG opleiding tot cosmetisch arts gevolgd op het gebied van cosmetische geneeskunde.
In de opleiding tot plastisch chirurg wordt voornamelijk aandacht besteed aan reconstructieve behandelingen en handchirurgie en ligt de focus minder op cosmetische behandelingen. Er is een verschil tussen plastische cosmetische chirurgie, hand en reconstructieve chirurgie. Bij reconstructieve en hand chirurgie wordt voornamelijk herstel chirurgie gedaan om de functie ter herstellen na een trauma of ziekte. Bij plastisch cosmetische chirurgie is de operatie niet bedoeld om te herstellen, maar om het uiterlijk mooier te maken. Veel plastisch chirurgen kiezen ervoor om na de opleiding tot plastisch chirurg een master/ vervolgopleiding te doen om zich verder te bekwamen in de plastische cosmetische chirurgie.

Uiteindelijk hangt het af van de bekwaamheid en bevoegdheid van de dokter

De verschillen tussen cosmetisch arts vs plastisch chirurg

Plastisch chirurg

  • Een plastisch chirurg is aangesloten bij de NVPC (Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie).
  • Bekwaam in grote chirurgie in het gehele lichaam en het gelaat (chirurgische facelift- MACS lift – neuscorrectie)

KNMG cosmetisch arts

  • Een cosmetisch arts is aangesloten bij de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde).
  • Bekwaam in Fillers, Botox, Huidverbetering en kleine chirurgie

Facelift vs fillerbehandeling

Bij een facelift maakt de chirurg incisie aan de zijkant van het gezicht, neemt een stukje huid weg en trekt de huid strak in het gezicht. Chirurgie is onomkeerbaar en geeft wat meer bijwerkingen.

Bij een fillerbehandeling vult de cosmetisch arts het volume in het gezicht terug en trekt de huid strak in het gezicht. Dit gebeurd door de plekken waar volume verloren is gegaan worden hersteld, waardoor de huid strakker wordt. Fillers zijn omkeerbaar en geven weinig bijwerkingen

Steeds meer plastisch chirurgen doen Botox en fillers

Tegenwoordig gaan de meeste mensen voor een Botox of filler behandeling naar een cosmetisch arts, omdat die simpelweg veel meer ervaring hebben en meer bekwaam zijn. Voor chirurgische ingrepen gaan ze naar een plastisch chirurg. Omdat fillers en Botox vaak voldoende resultaat geven, worden er ook steeds minder cosmetische operaties gedaan. Hierdoor zien we dat steeds meer plastisch chirurgen gaan werken met fillers en Botox.

Meer over de visie van Dokter Frodo

Geplaatst in AlgemeenLeave a Comment on Verschil tussen cosmetische arts en plastische chirurg