phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maand: maart 2012

Tretinoïne creme (Vitamine A zuur creme) tegen rimpels?

12 maart 2012

Tretinoïne creme (vitamine A-zuur creme) geeft een transformatie en bevordert de vernieuwing van de huid. Hierdoor is het is een effectief middel voor de behandeling van rimpels, pigmentvlekken en littekentjes.

Wat is Tretinoine creme/ Vitamine a zuur creme?
Vitamine A-zuur werkt als een soort ‘dirigent van de huid’. Het stimuleert de deling van de huid waardoor de oude huidlaag verjongt en er frisser en stralender uit gaat zien.

Lees verder “Tretinoïne creme (Vitamine A zuur creme) tegen rimpels?”

Geplaatst in Anti ageing, StriaeLeave a Comment on Tretinoïne creme (Vitamine A zuur creme) tegen rimpels?

Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen

8 maart 2012

We leven in een wereld die snel verandert. De afgelopen decennia hebben we geleefd alsof de bomen tot de hemel zouden groeien, maar nu komt toch echt het besef dat het niet zo is. Steeds meer realiseren we ons dat we duurzaam moeten omgaan met onze omgeving. En met onszelf.

Ook binnen de cosmetisch industrie begint duurzaamheid een plaats te krijgen, vooral bij de afnemers zoals u. Er is steeds meer ruimte voor natuurlijke producten en voor de “less is more” gedachte. Men wil er mooi, gezond en jong uitzien, maar dit moet wel op een natuurlijke manier. Zo staan regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding, minder stress en minder gebruik van ingrijpende en permanente cosmetische ingrepen steeds hoger in het vaandel als de manieren om stralend ouder te worden.

Een trend die binnen deze observatie past is de opkomst van lichaamseigen producten. Stamcellen die worden gebruikt om uw huid te verjongen en fillers gebaseerd op uw eigen bloed om rimpeltjes mee te verhelpen? Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn: u bent uw eigen medicijn, uw eigen bron van jeugd.

De komende blogs zullen gaan over wat u kunt verwachten van de lichaamseigen producten die al op de markt zijn en in de komende paar jaar hun entree zullen maken. Het “gebruik” van stamcellen als injectables passeren ditmaal de revue.

Wat zijn stamcellen?

Heel simpel gezegd zijn stamcellen cellen die in staat zijn om zich te veranderen in andere soorten cellen. Het idee van stamceltherapie is dat geactiveerde stamcellen in het lichaam worden geplaatst om het lichaam te helpen met het aanmaken van cellen die het lichaam niet meer zelf kan maken.

Stamcellen bevinden zich in menselijke embryo’s (omnipotente stamcellen; deze stamcellen kunnen zich in principe in elke soort cel veranderen.), maar ook in het celweefsel van volwassenen (pluripotente en unipotente stamcellen; deze cellen kunnen zich respectievelijk in meerdere andere cellen veranderen of in een soort andere cel). Bij volwassenen zijn stamcellen in bijna al het weefsel te vinden, maar vooral in het beenmerg. Stamcellen verkeren meestal in slaapstand, en worden alleen geactiveerd als dat noodzakelijk is. De wetenschap wil nu graag leren hoe deze “wondercellen” aan, uit en op een specifieke manier aan het werk kunnen worden gezet.

Omdat stamcellen veranderlijk zijn, zijn er vele medische toepassingen te bedenken. Het potentieel van stamceltherapie is dan ook enorm. We kunnen hier denken aan het aanmaken van gezonde hersencellen om de gevolgen van de ziekte van Parkinson en dementie tegen te gaan of zelfs aan de groei en de herplaatsing van hele lichaamsdelen. Omdat de potentiële voordelen van stamceltherapie zo groot zijn, wordt er zeer veel onderzoek gedaan naar de precieze werking van stamcellen en manieren om stamcellen voor het lichaam te laten werken.

Ook op cosmetisch gebied is er een groot potentieel voor stamcellen. Zo kan men denken aan het gebruik van stamcellen om het natuurlijke verlies van gezichtscollageen door ouderdom tegen te gaan en te zorgen dat de huid haar volume en elasticiteit behoudt. Ook op het gebiedt van het genezen van littekens, zou stamceltherapie veel kunnen betekenen.

Stamcel producten nu al op de markt?

Er zijn al een aantal producten op de markt die de indruk wekken dat ze stamcellen inzetten of kunnen activeren om zo een mooi cosmetisch resultaat te bereiken. Zo bestaan er injectables op basis van lichaamseigen vet, beter bekend als de “stamcel facelift”.

Deze behandeling bestond eigenlijk al langer (onder de naam lipofilling), viel toen even uit de populariteit, maar is mede dankzij de aandacht voor stamcellen weer terug in beeld. Lichaamseigen vetcellen worden uit het lichaam verwijdert en dan in een laboratorium gecentrifugeerd. Gezonde cellen onderscheiden zich gedurende het centrifugeproces van ongezonde cellen. Onder de gezonde cellen bevinden zich ook stamcellen, die door het centrifugeproces uit hun slaapstand worden geactiveerd. De gezonde cellen inclusief stamcellen worden dan weer terug in de huid geïnjecteerd, waar de stamcellen zorgen voor rimpel verzachting, meer volume en afname van littekenweefsel. Tenminste, zo luidt de theorie.

Er zijn voorstanders en tegenstanders van deze behandeling. De voorstanders stellen dat de behandeling goedkoper is dan synthetische fillers en omdat het een lichaamseigen product betreft, er minder bijwerkingen zijn. De filler zorgt niet alleen voor verbeterde contouren, maar heeft ook een positief effect op de overliggende huid. Door de positivisten wordt gedacht dat deze huidverbetering door de stamcellen komt. Het is niet bewezen dat dit daadwerkelijk zo is.

Tegenstanders benoemen nadelen als langdurige zwelling en blauwe plekken. Ook is het zeer moeilijk om goed in te schatten hoeveel vet een evenwichtig resultaat zal opleveren. Vet wordt meestal aan beide kanten van het gezicht geïnjecteerd. Hoe het vet daarna wordt opgenomen door het lichaam verschilt per kant. Ook zijn er twijfels over hoe het geïnjecteerde vet “meegroeit”; het verouderd namelijk sneller dan het omringende weefsel. Geen fijne bijwerking.

Hoe dan ook, met daadwerkelijk stamcel therapie heeft deze behandeling weinig van doen.

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen

Botox als medicijn

4 maart 2012

Botuline toxine (geproduceerd door de clostridium botulinum bacterie en veroorzaker van zware voedselvergiftiging) is een van de meest giftige stoffen op aarde. Wat botuline toxine echter zo bijzonder maakt, is dat dit uiterst gevaarlijke vergif in kleine doses wordt gebruikt voor medische doeleinden.

Bepaalde zenuwaandoeningen zoals dystonie (spasmen) worden sinds de jaren tachtig met kleine hoeveelheden botuline toxine behandeld.

Volgens sommige wetenschappers is dit nog maar het begin. Nieuwe gemanipuleerde vormen van botuline toxine kunnen in de toekomst worden gebruikt voor de bestrijding van verschillende aandoeningen als reuma, astma en psoriasis.

Botuline toxine blokkeert de vrijlating van neurotransmitters (de chemische boodschappers die signalen tussen zenuwcellen heen en weer sturen). Door plaatselijke geïnjecteerde doses kunnen symptomen als pijn en spierspasmen worden bestreden.

Deze techniek was voorheen alleen mogelijk voor toepassing in zenuwcellen. Recent zijn wetenschappers erin geslaagd om de botuline toxine zo te manipuleren dat het ook in niet-zenuwcellen een blokkerende werking heeft op ontstekingveroorzakende eiwitten. Het zijn deze eiwitten die ten grondslag liggen aan de zeer onaangename symptomen van bijvoorbeeld reuma en astma.

Voor de miljoenen mensen die wereldwijd aan deze ziektes lijden biedt dit een hoopgevend toekomstbeeld!

Geplaatst in Botox, Liquid faceliftGetagd Leave a Comment on Botox als medicijn

Eerlijk over schoonheid: botox mythen en waarheden

1 maart 2012

Wij leven in een maatschappij die gefascineerd lijkt te zijn door schoonheid. De vraag of dit goed of slecht is laten we voor nu in het midden. Waar het mij om gaat is dat u goed op de hoogte bent van wat er allemaal speelt binnen de cosmetische industrie, zodat u uw eigen oordeel kunt vormen.

Over botulinetoxine voor cosmetisch gebruik (verder botox) en het gebruik daarvan doen vele verhalen de ronde. Sommige zijn waar en sommige zijn ronduit verzonnen. Wij helpen u waarheid van fictie onderscheiden.  

Mythen

Verhalen dat botox verslavend zou zijn, dat men te lichthartig besluit over een botox behandeling, dat elke vrouw die botox ondergaat enorme lippen wil hebben of dat mannen tegenwoordig vaker botox gebruiken dan vrouwen, zijn niet meer dan hardnekkige mythen.

Botox is niet verslavend en het overgrote gedeelte van gebruikers gebruikt het zeer incidenteel. 95% ondergaat slechts maar één keer een behandeling. De meeste mensen denken juist heel goed na voordat ze besluiten om een botox behandeling te ondergaan.

In mijn ervaring neemt men veel tijd om de juiste kliniek te vinden. Vrouwen zijn tegenwoordig al helemaal niet meer op zoek naar een onnatuurlijke uitstraling, maar willen er juist natuurlijk en als de beste versie van zichzelf uitzien. Niet als iemand anders. Beroemdheden volgen deze trend. Kylie Minogue heeft afstand genomen van haar veelvuldige gebruik van botox en gezegd dat ze natuurlijk ouder wil worden.

Slechts 12% van mijn cliëntenbestand bestaat momenteel uit mannen. Dat worden er in de toekomst meer schat ik, maar de mythe dat mannen tegenwoordig meer botox gebruiken dan vrouwen is ook al niet waar.

Waarheden

Ik snap wel waar sommige van deze verhalen vandaan komen.

Bijvoorbeeld, de mythe dat botox gebruik verslavend zou zijn. Botox is niet verslavend zoals alcohol of nicotine. Er zit geen stofje in dat verslavend werkt. Maar wat wellicht wel wordt bedoeld, is dat sommige mensen het lastig vinden om te stoppen als ze eenmaal zijn begonnen. En hier kan wel een kern van waarheid inzitten.

Al langere tijd bestaat er bij sommige cosmetische artsen de zorg dat botox niet alleen rimpels kan verzachten en verwijderen, maar dat botox tegelijkertijd ook rimpels kan veroorzaken. Hoe werkt dat?

Botox is een spierontspanner. Uw gezicht zit vol met spiertjes, die samen werken om uw unieke gezichtsmimiek te bewerkstelligen. Deze mimiek heeft u over tientallen jaren uw eigen gemaakt. Dit zijn de trekjes die u herkenbaar maken voor uw familie en vrienden. Vaak werken meerdere spieren onderling om een bepaalde mimiek zoals glimlachen of fronsen teweeg te brengen. Als een van deze spieren uitvalt door het gebruik van botox, moeten de andere spieren harder werken om die bepaalde gezichtuitdrukking toch te kunnen maken. Door deze extra inspanning zullen sommige al bestaande lijntjes en rimpels dieper worden, maar kunnen er ook geheel nieuwe lijntjes ontstaan.

U heeft misschien weleens gehoord van “bunny lines”? Deze lijntjes geven een goed voorbeeld van wat ik bedoel. Ze worden veroorzaakt door veelvuldig gebruik van botox om fronsrimpels tegen te gaan en vormen zich aan de zijkanten van de neus, onder de ogen. Als u fronst, kunt u voelen hoe vooral de spieren over uw voorhoofd en uw neus naar elkaar toetrekken. Probeer dit eens te doen terwijl u de huid van uw voorhoofd gespannen houdt. U zult voelen dat de spieren in uw neus harder moeten werken om toch te fronsen. De frons is vaak een onbewuste reactie, die u niet zomaar kan uitzetten. Hierdoor vormen zich “bunny lines”. Als u wilt zien wat ik bedoel kunt u op Google zoeken naar “bunny lines” en “nicole kidman” of “rene zellweger”.

Maar nu komt het. Er zijn inmiddels ook botox behandelingen voor “bunny lines”. Deze behandelingen worden aangeprezen door sommige artsen. Ik vind dit gaten met gaten vullen. Zo blijft u aan de gang en lijkt het gebruik van botox inderdaad op een verslaving. Want, als zowel de neus spiertjes als de fronsspieren zijn uitgeschakeld zullen er weer andere spieren zijn die extra moeite zullen doen. En u raadt het al: die ook weer nieuwe lijnen en rimpels zullen vormen. Dat is natuurlijk (op korte termijn) goed nieuws voor de cosmetische artsen die deze behandelingen aanbieden en voor de producenten van botox, maar slecht nieuws voor u en uw schoonheid.

Gelukkig kan het ook anders en geldt dit alleen voor mensen die op een onverantwoorde manier (te lang, te veel, of beiden) botox gebruiken. Botox moet op de juiste, deskundige methode worden toegepast. Als dit niet gebeurt, ontstaan er de meest wilde verhalen.

Geplaatst in BotoxLeave a Comment on Eerlijk over schoonheid: botox mythen en waarheden