phone icon
email icon
Maak een afspraak

Maand: juni 2012

Huidverbetering met bloed – de functies van bloed.

25 juni 2012

PRP (plasma-huidverbetering)-behandeling 

PRP is een nieuwe en vooruitstrevende behandeling voor huidverbetering. U wordt behandelt met de kracht van uw eigen bloed! In het kader van deze behandelingen zullen wij een serie van blogs posten over bloed en het verband tussen bloed, schoonheid en gezondheid.

Wat zijn de functies van het bloed in je lichaam?

De meest belangrijke functies van bloed – de toevoer van zuurstof en voedingstoffen en afhaal van afvalstoffen.

Waar hebben we zuurstof voor nodig?
Zuurstof is vooral heel belangrijk voor de verbranding van voedingstoffen om energie te maken. Met deze energie zorgt het lichaam dat we alles kunnen doen dat nodig is ons in leven te houden (zoals ademen, het aandrijven van ons hart etc.), maar ook om te doen wat wij zelf willen (sporten, een lepel oppakken om te eten, deze blog lezen etc.). Net zoals dat de motor van een auto zuurstof nodig heeft voor de verbranding van benzine, hebben wij zuurstof nodig om de energie uit de diverse voedingsstoffen in ons lichaam te “branden”.

We komen aan de nodige voedingstoffen door te eten en te drinken. Onder voedingstoffen worden verstaan aminozuren, suikers, vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten. Vooral suikers bevatten veel energie. Ons eten en drinken wordt door het spijsverteringsstelsel in minuscule deeltjes afgebroken. Via de darmen en de lever worden deze stofjes opgenomen in het bloed en via de bloedbaan verspreid over het hele lichaam naar de cellen waar ze nodig zijn.

Voor het verbranden van voedingstoffen is een motor nodig, en deze is te vinden in onze cellen. Onze motor bestaat alleen niet uit één, maar uit heel veel kleine motortjes (zo’n 2500 per cel) die mitochondriën heten. Het lichaam bevat letterlijk tientallen triljarden cellen, dus u kunt zich iets van de schaal voorstellen waarop dit proces plaatsvindt! Als we energie nodig hebben wordt dit opgewekt door de verbranding van de in de cellen opgeslagen voedingstoffen. Voor dit proces hebben de mitochondriën zuurstof nodig. Door het opsplitsen van de (voedingstof)moleculen in nog kleinere deeltjes komt energie vrij, dat het lichaam gebruikt om bijvoorbeeld te ademen, maar ook om te fronsen of te glimlachen.

Door het proces ontstaat ook koolstofdioxide. Het lichaam kan deze stof niet gebruiken en daarom wordt het via de bloedbaan uit het lichaam verwijdert door uitademing. Andere afvalstoffen worden via de bloedbaan naar de lever en de nieren gebracht, waar ze uit het bloed worden gefilterd en afgebroken om vervolgens door de blaas en de darmen uit het lichaam te worden verwijderd.

Andere belangrijke functies van het bloed zijn: afweer via de witte bloedcellen zoals hierboven al besproken, de regulatie van onze temperatuur (het bloed zorgt ervoor dat we het niet te koud of te warm hebben) en communicatie (via hormonen die via de bloedbaan signalen kunnen verspreiden).

In onze andere blogs bespreken we:

  • Vorige blog: inleiding
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel I – gevaren voor het bloed en ons bloedsysteem
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel II – Het belang van lichaamsbeweging
  • – De link tussen bloed en schoonheid/ouderdom
  • – Gezonde levensstijl = gezond bloed = stralend ouder worden

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on Huidverbetering met bloed – de functies van bloed.

Huidbehandeling met bloed, waarom is dat zo goed? (deel 1)

20 juni 2012

PRP (plasma-huidverbetering)-behandeling

PRP is een nieuwe en vooruitstrevende behandeling voor huidverbetering.
U wordt behandelt met de kracht van uw eigen bloed!

In het kader van deze behandelingen zullen wij een serie van blogs posten over bloed en het verband tussen bloed, schoonheid en gezondheid. Eerlijk over mooi zijn: de biologie achter stralend ouder worden

We hebben allemaal gemeen dat we er zo lang mogelijk mooi uit willen zien en gezond willen blijven. Een van de belangrijkste stappen in het proces om dit doel te bereiken is om een goed begrip te hebben van hoe ons lichaam werkt en hoe het komt dat we onze jeugdige schoonheid verliezen als we ouder worden.Vandaar de stukjes die u in de komende paar weken hier gaat zien. Die zullen gaan over hoe uw lichaam, uw gezondheid en uw schoonheid hand in hand gaan.

Bloed

We beginnen bij de basis van het verband lichaam/gezondheid/schoonheid; namelijk het bloed. Wat weten we eigenlijk over ons eigen bloed? Het is rood, stroomt door onze aderen en houdt ons in leven. Maar wat is bloed precies? Welke functie heeft het in ons lichaam en welke invloed heeft bloed op onze gezondheid en schoonheid?

De biologie van bloed

Bloed bestaat uit drie onderdelen: 54% bloedplasma, 45% rode bloedcellen en 1% witte bloedcellen.

Bloedplasma: het plasma is het vloeibare onderdeel van bloed en vormt daarmee de substantie waarin de bloedcellen door het lichaam kunnen bewegen. Plasma bestaat uit ongeveer 92% water. De overige 8% bestaat uit zouten, eiwitten, vetstoffen en suikers, maar ook uit kwalijke afvalstoffen.

Rode bloedcellen: We kunnen ons de rode bloedcellen voorstellen als minuscule rode dichtgemaakte donuts. De rode bloedcellen worden door het lichaam gemaakt in het beenmerg. Het zijn de rode bloedcellen die het bloed haar rode kleur geven. Dit komt door de stof hemoglobine. Hemoglobine vormt ongeveer 90% van de opmaak van de rode bloedcel. Hemoglobine is een zeer belangrijke stof voor de mens omdat het zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) aan zich kan hechten. Om een idee te geven: u heeft vele triljarden rode bloedcellen in uw lichaam (een triljard is 1.000.000.000.000.000.000.000). Uw lichaam maakt er per seconde zo’n tweeënhalf miljoen rode bloedcellen aan.

Witte bloedcellen: Voor ongeveer elke 700 rode bloedcellen in het lichaam is er één witte bloedcel. Onze witte bloedcellen (er zijn 6 verschillende soorten) hebben voornamelijk de functie om voor ons tegen infectie en ziekte te vechten. Ze vormen een soort van leger binnen ons lichaam. Via de bloedbaan speuren de witte bloedcellen naar indringers zoals bacteriën en virussen, om deze op verschillende manieren om zeep te helpen en ons zo gezond te houden.

 3. De bloedbaan

Het bloed beweegt zich door het lichaam door de bloedbaan. Dit is een stelsel van aderen en slagaderen die over het hele lichaam bereik heeft. Om te zorgen dat het bloed overal kan komen is – om het oneerbiedig te zeggen – een pomp nodig. Die pomp is ons hart. Het kloppen van ons hart (gemiddeld 72 keer per minuut en 100,000 keer per dag!) zorgt ervoor dat het bloed door ons lichaam wordt gepompt. Er stroomt op een dag zo’n 7,200 liter bloed door het hart. Een volwassenen lichaam heeft ongeveer 5 liter bloed.

Het hart pompt zuurstofarm (maar koolstofdioxiderijk) bloed naar de longen. Door een enorm netwerk aan bloedvaatjes in de longen in combinatie met de ademhaling, wordt het bloed “ververst”. De zuurstof in de lucht die we inademen (de lucht om ons heen bestaat voor ongeveer 21% uit zuurstof) bindt zich door middel van osmose aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. Tegelijkertijd, raken de rode bloedcellen hun koolstofdioxide kwijt, die vervolgens wordt uitgeademd. Het zuurstofrijke bloed gaat van de longen terug naar het hart en wordt vervolgens door het hele lichaam gepompt.

In de bloedbaan bestaat er een bepaalde druk waaronder het bloed door de aderen wordt gepompt – de bloeddruk. Een gezonde bloeddruk voor een volwassen ligt rond de 120/80 mm Hg. Deze cijfers variëren wel per persoon en per leeftijdscategorie. Het eerste cijfer (120) is de druk in het bloed dat van het hart uit rond het lichaam wordt gepompt, en het tweede getal (80) is de druk van het bloed dat weer op weg is naar het hart. Het is zeldzaam om een te lage bloeddruk te hebben, maar een te hoge bloeddruk komt wel veel voor.

In onze volgende blogs bespreken we:

  • De functies van bloed
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel I – gevaren voor het bloed en ons bloedsysteem
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel II – Het belang van lichaamsbeweging
  • De link tussen bloed en schoonheid/ouderdom
  • Gezonde levensstijl = gezond bloed = stralend ouder worden

Geplaatst in Anti ageingLeave a Comment on Huidbehandeling met bloed, waarom is dat zo goed? (deel 1)