phone icon
email icon
Maak een afspraak

8 voorspellingen voor 2011

11 januari 2011

8 voorspellingen voor 2011

Het jaar 2011 zal nog meer in het teken staan van cosmetische geneeskunde. De cosmetische geneeskunde heeft de laatste jaren al een behoorlijke groei doorgemaakt, en komt nu in een echte stroomversnelling.
Wij verwachten een nog sterkere toename van de niet-chirurgische behandelingen en afname van de chirurgie. De ‘American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS)’ geeft elk jaar haar statistieken vrij. Van 2008 tot 2009 daalde in de VS bijvoorbeeld het aantal facelifts met 30 procent, borstvergrotingen 12 procent en buikwandcorrecties 13 procent. De statistieken voor 2010 zijn nog niet beschikbaar, maar die lijken deze trend voort te zetten.

NIET CHIRURGISCHE BEHANDELINGEN

Niet-chirurgische methodes zoals Botox en fillers hebben de laatste jaren een vogelvlucht genomen. We kunnen met veilige technieken een zeer natuurlijk resultaat bereiken, zonder operatie, zonder grote bijwerkingen en een stuk minder kostbaar. Nieuwe inzichten en technieken volgen elkaar in razend tempo op.
In de afgelopen vijf jaar zijn in de VS de hoeveelheid facelifts met 40 procent gedaald, terwijl injectables zoals Restylane en Botox 49 procent gestegen zijn.
De komende jaren zal de vraag naar cosmetische behandelingen verder toenemen. Deze voorspelling is gebaseerd op het feit dat de behandelingen steeds toegankelijker geworden en het taboe erop doorbroken lijk te zijn.
De tendens naar niet-invasieve cosmetische behandelingen zal verder toenemen:

Medische huidverbetering met carboxytherapie en cosmoceuticals; langdurige fillers zoals Restylane en Sculptra; ‘bodysculpting’ met lipolyse, carboxytherapie of het nieuwste apparaat van Zeltiq, dat werkt door afkoeling van het vet om zo ongewenst vet kwijt te raken.


CELLULITIS en ongewenste vetophopingen

Niet-chirurgische en niet-invasieve methodes om lichaamscontouren te verbeteren worden steeds geavanceerder en veelbelovend.
Lypolyse, een injectie methode met Phosphatidylcholine waarmee het onderhuidse vet oplost, wordt in Nederland veel toegepast voor body contouring. Door nieuwe inzichten worden de resultaten verfijnder en treden er minder bijwerkingen op. Deze methode is echter niet geschikt voor grote vetophopingen.
Zeltiq Coolsculpting is een van de eerste weteschappelijk bewezen methodes om op een non-invasieve manier ongewenst vet kwijt te raken. Variaties hierop, zoals met hitte of licht energie het onderhuidse vet smelten zijn volop in ontwikkeling.
Deze nieuwe ontwikkelingen zullen hun plekje moeten verdienen in de bodycontouring. De laatste jaren zijn er al verschillende veelbelovende technieken geweest die uiteindelijk hun verwachtingen niet na konden komen.
Liposuctie en lipolyse blijven vooralsnog de eerste keus voor bodycontouring.


FILLERS

In 2011 gaan de fillers, zoals Restylane, Juvederm, Sculptra en Radiesse steeds populairder worden. Door de hedendaagse leefgewoontes zien de ‘babyboomers’ hun gezicht snel verouderen. De realisatie komt dat de filler-behandelingen, mits deskundig uitgevoerd, de veroudering remt of omkeert, vaak veel beter en natuurlijker is dan een chirurgische facelift.
In Amerika alleen al zijn de hoeveelheid fillerbehandelingen van 1.6 miljoen in 2009, toegenomen naar 2.6 miljoen behandelingen in 2010.


JUKBEENDEREN

‘Jukbeenderen worden de nieuwe lippen’. Vrouwen en tegenwoordig ook veel mannen streven naar een natuurlijke frisse blik. Gedeeltelijk kunnen wij dit bereiken met het behandelen van lijntjes in het gezicht, bijvoorbeeld met Botox.
Door het steeds groeiende inzicht over de oorzaak van gezichtsveroudering worden er steeds minder rimpels behandeld en wordt er juist meer naar het geheel gekeken(whole-face behandeling). Hierdoor zien wij een grote toename van het corrigeren van volumeverlies bij de slapen en jukbeenderen en een afname van de behandeling van individuele rimpels.

In de kliniek spreken we niet meer zo veel over rimpels, maar meer over het in vorm houden van het gezicht door het volumeverlies aan te vullen op de kin/ wangen/ jukbeenderen. Hierdoor wordt het meest natuurlijke resultaat verkregen.
Bij veel bekende Nederlanders doen wij deze behandeling, waardoor zij er wel jong en fris uitzien, maar waardoor je absoluut niet kan zien dat zij behandeld zijn! (Enkele overduidelijke uitspattingen van collega’s daargelaten). Er is bijna geen ‘downtime’ en het resultaat is zeer natuurlijk, waardoor je simpelweg bijna niet kan zien dat ze behandeld zijn.


BILLEN

Vele beroemdheden zoals Jennifer Lopez en Beyonce hebben ervoor gezorgd dat de billen een belangrijk item zijn geworden. Het komend jaar zal de vraag naar niet-chirurgische bilvergroting toenemen door de verbetering van de procedures en ontwikkeling met Macrolane (van Restylane).


MANNEN

Steeds meer mannen ondergaan een cosmetische behandeling. Wij zien in onze kliniek een stijging van ongeveer 5% in 2008 naar 10% in 2010. Het taboe op de behandelingen lijkt doorbroken doordat steeds meer bekende Nederlandse mannen zich laten behandelen er er openlijk voor uitkomen.
Cosmetische ingrepen bij mannen, zoals Botox, haartransplantaties en fillers, zijn steeds meer sociaal geaccepteerd en het besef is sterk gegroeid dat een positief uiterlijk de sociale en maatschappelijke positie sterk kan verbeteren


BETERE BOTOX

Er is volop beweging in de wereld van Botox (botuline toxine)/ spierverslapping. Er zijn verschillende andere vormen van Botuline toxine op de markt gekomen met veelbelovende eigenschappen.
De huidige spierverslappers (botulinetoxine) worden met een naaldje ingebracht en werken zo’n 3-6 maanden, waarna de behandeling moet worden herhaald.
Er zijn geruchten over nieuwe methodes/middelen waarmee de behandeling aanzienlijk zou kunnen verbeteren in duur/ comfort/ kwaliteit. Boucouture is een nieuwere, meer zuivere vorm van Botuline toxine. Met plaatselijk bevriezing om zodoende rust te geven aan de spier, worden ook al proeven gedaan. ‘Botox uit een potje’ is in ontwikkeling. Hoewel de resultaten nu nog tegenvallen, lijkt dit veelbelovend. Revance Therapeutics zegt een ‘Botox-achtige lotion’ te hebben ontwikkeld waarbij geen naald nodig is. De klinische onderzoeken worden in 2012 afgerond. We wachten af.


HAAR

Steeds meer bekende Nederlanders ondergaan een haartransplantatie. Hierdoor zal het taboe op cosmetische ingrepen bij mannen sterk verminderen. De ontwikkeling van betere haartransplantatietechnieken, zoals haarstamceltransplantatie, lijdt tot betere behandelingen. De behadelingen zijn minder invasief, en de resultaten zijn zeer natuurlijk.
Minoxidyl, een bewezen haargroeilotion wordt steeds meer in Nederland toegepast.
Er is ook volop ontwikkeling in verschillende methodes om haargroei te bevorderen en in stand te houden zoals thuislaser-behandelingen en carboxytherapie.

Geplaatst in Algemeen